Lidové noviny

Babiš: Poslechnu Zemana, on rozhodne

-

Během víkendu cizelovaly své pozice dvě ze stran, kterých se neúspěšné jednání týká. Sociální demokraté se na sjezdu v Hradci Králové shodli, že kdyby se měli znovu bavit o účasti na vládě s hnutím ANO, muselo by to být jednoznačn­ě bez trestně stíhaného premiéra. Původní požadavek, že se tento handicap vyváží přechodem ministerst­va vnitra pod správu ČSSD, už oranžovým nestačí.

Sešlo se i širší vedení komunistů. Došli k závěru, že se pořád chtějí stínově angažovat při vzniku vlády se sněmovní většinou, ale upozornili, že mají výhrady vůči tomu, jak se Babišův kabinet v posledních dnech choval.

„Nezdar jednání vedených vítězem voleb s ČSSD je selháním obou stran. Předseda vlády v demisi neprokázal odpovídají­cí zájem ani o konstrukti­vní náměty KSČM. S despektem reagoval i na legislativ­ní návrhy týkající se karenční lhůty, referenda, zálohované­ho výživného i jiných důležitých otázek,“uvádí stanovisko ústředního výkonného výboru KSČM. „Důvěryhodn­ost hnutí ANO rozhodně neposílil ani postup ministra zahraničí Martina Stropnické­ho při vyhoštění diplomatů Ruské federace, ani rozhodnutí­ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána při vydání údajného ruského ,hackera‘ do USA,“prohlásili dále komunisté.

Tři alternativ­y vývoje

Poslední v množině možných zájemců o spojení s Andrejem Babišem je SPD Tomia Okamury. Hnutí je nachystané patovou situaci promptně odblokovat, jenomže nemalé části členů ANO se takové spojení příčí. Český velvyslane­c v USA Hynek Kmoníček v rozhovoru pro MF DNES ne- dávno také řekl, že na vládní spolupráci s populistic­ko-extremisti­ckým hnutím SPD by se začali ptát západní partneři, kteří jinak trvající vládní chaos nechávají bez komentářů, včetně tématu premiérova obvinění z možného dotačního podvodu.

Nabízejí se tři nejpravděp­odobnější alternativ­y budoucího vývoje. Za prvé: Zeman sdělí Babišovi, že má na svoje místo pustit jiného člena vítězného hnutí ANO. To by se pak daly teoreticky otevřít vládní rozhovory i s občanskými demokraty a lidovci, kteří uváděli překážku trestně stíhaného premiéra jako stěžejní.

Za druhé: Babiš se domluví na tiché podpoře s SPD a KSČM, podstoupí riziko, co mu to udělá s hnutím a reputací za hranicemi.

A za třetí: prezident se rozhodne utlumit napětí postavením zdánlivě apolitické úřednické vlády, kam si naskládá nominanty Hrad a ty sněmovní strany, které se na tom budou chtít podílet.

Předčasné volby jsou spíše čistě teoreticko­u možností, nestojí o ně Zeman ani parlamentn­í strany. Jak ukázal včerejší průzkum TNS Kantar pro Českou televizi, nikomu se preference od voleb zatím nepohnuly tak výrazným způsobem, aby to přineslo zásadně odlišný výsledek než při volbách loni na podzim. Viditelná změna by spočívala především v tom, že z nynějšího osazenstva dolní komory by se tam už neprobojov­ala TOP 09.

Pořád vede hnutí ANO, téměř o dvojnásobe­k nad „stříbrnou“ODS. Průzkum ovšem ukázal, že občanští i sociální demokraté od voleb mírně posilují a hojí si nejhorší ztráty. „Obě strany čerpají nové voliče především od hnutí ANO. ČSSD si tím pádem bere zpět některé voliče, které ztratila dříve,“zmínil analytik TNS Kantar Pavel Ranocha.

Největší pokles – o 3,1 procenta v porovnání s říjnovými volbami – zaznamenáv­á SPD Tomia Okamury. Podle Ranochy je to tím, že se její hlavní témata vyčerpala a bude si muset hledat nová, pokud si chce sympatizan­ty udržet. Na druhou stranu právě SPD spolu s hnutím ANO vládne nejpevnějš­ím voličským jádrem, tedy lidmi stoprocent­ně rozhodnutý­mi, že zrovna tohle je jejich srdcová partaj. U ANO jde o 59 procent příznivců, u Okamury je to 56 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia