Lidové noviny

Žijí v bludu, že jim Babiš něco vzal

-

LN Uváděli, že to pro ně má symboliku.

Vnitro má symboliku i pro ODS, ti tam zase měli Ivana Langera, který zrušil finanční policii. Pak přišel Chovanec a zrušil Šlachtu. Korupci nemá pořádně kdo vyšetřovat, když byl útvar rozprášen, a všechny kauzy, kde něco hrozilo sociálním demokratům, se rozpadly.

LN Máte na něco z toho důkazy? Že Chovanec zneužíval policii? Mám indicie, hlavně z Útvaru pro zahraniční styky a informace.

LN Možnost dohody s ČSSD je mrtvá?

Pro mě je to passé. Oni to ukončili, mě to mrzelo, čekal jsem, že se domluvíme. Taky už jsem to chtěl mít za sebou. Jiří Zimola teď říká, že jsem je urážel – není to pravda. Posledních 14 dnů mě chválil a najednou mě začal napadat. Podívejte se, jak o mně mluví Milan Štěch nebo Jiří Dienstbier. Přečtěte si můj a jejich životopis. Něco jsem vybudoval, mimo jiné úspěšné protestní hnutí. Vyhráli jsme čtvery volby, v Evropě nenajdete podobně úspěšné hnutí.

LN Co teď ale bude to úspěšné hnutí dělat, když ČSSD z možné dohody o vládě odpadla? Úspěšnému hnutí už zbývá jen SPD a KSČM. Vyhráli jste sice volby, ale nemáte většinu.

V úterý jsem dostal termín u pana prezidenta v Lánech a zeptám se ho, jaký má názor a jakou má pozici. Jestli mám jeho důvěru, nebo ne. Podstatný je jeho názor, on rozdává karty.

LN Poslechnet­e, co řekne? Jakou variantu předestře, tu budete následovat?

Diskutujem­e o variantách. Byly spekulace, že mi pan prezident mluví do sestavován­í vlády, ale není to pravda, nikdy mi žádná jména neříkal. Je to velmi zkušený politik, o mně říká, že jsem nezkušený a podléhám demonstrac­ím. To má pravdu, nemám rád konflikty. U volby Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS mu to naházeli někteří poslanci z tzv. demokratic­kých stran naschvál, abychom to schytali my a aby vyvolali demonstrac­e.

LN Pro to taky nemáte důkazy.

Nemám, ale v zákulisí se tím poslanci Kalouskova demokratic­kého bloku chlubili.

LN Jmenujte je, ať se mohou vyjádřit. Jinak to není moc fér.

Mám svědky, jak jsem volal panu Faltýnkovi, že jsme se jasně domluvili, že řekneme KSČM, aby nominovali někoho jiného. Věděli jsme, že je to na nás nachystané. Jak ty demonstrac­e byly rychle zorganizov­ané.

LN Vy nevěříte, že se lidé zvedli sami od sebe?

Možná ano, ale na každém náměstí se účastnil či mluvil nějaký politik. Na Václavském Miroslav Kalousek, v Brně Petr Fiala, Zbyněk Stanjura v Ostravě. Ti politici, kteří prohráli volby, se toho aktivně účastnili, protože se snaží volby zvrátit na náměstích.

LN Co kdyby vám teď prezident řekl, že pověří jednáním o vládě někoho jiného?

Jsem připravený na vše, jsem už důchodce, zažil jsem hodně. Nikdy jsem nechtěl být politikem, i když se budou zase všichni smát, že to říkám. Smějí se i tomu, že chodíme po krajích a zapisujeme si potenciáln­í investice a problémy starostů a hejtmanů. Třeba poslanec STAN Jan Farský na mě rád ve sněmovně útočí místo toho, aby se staral o školku v Semilech, kde kandidoval. Já místní starostce pomůžu sehnat peníze na krásný projekt, který si děti zaslouží, a ne aby chodily do objektu, jenž vypadal jako bouda. LN Myslíte, že má premiér řešit stavbu školky v Semilech?

Dělám to rád, celý život něco stavím, tvořím a rád vidím projekty, které díky mně vznikly. Vzal jsem to jako výzvu. Pan Farský do mě akorát kope. Přitom po volbách to mohlo být tak, že ANO, Piráti a STAN mohli udělat koalici. Ale pan Farský a část politiků STAN vlastně nemají žádný jiný program než Antibabiš.

LN Jenže s Piráty ani STAN koalici neuděláte, zbyla jen KSČM a SPD. Spojíte se s nimi?

To jste už asi desátí, co se mě na to ptáte. Jen řeknu, že se půjdu zeptat prezidenta a hnutí.

LN Co když prezident řekne, že pověří sestavením vlády někoho jiného z hnutí ANO?

Tak to budu akceptovat.

LN Poslechnet­e ho?

Když mi řekne, že chce pověřit Richarda Brabce, budu to respektova­t. Neočekávám ale takový krok. Prezident drží slovo, dal mi slib a čas do konce června. Udělal jsem maximum pro to, abychom se domluvili s ČSSD.

LNA kdyby vám prezident pora- dil, abyste dal ČSSD vnitro? Také byste poslechl?

Obávám se, že ne. ČSSD měla čtyřikrát méně hlasů než my. Přece to nemůže být tak, že cokoliv si nadiktují, to dostanou.

LN Jaký je tedy váš plán?

Mám ho v hlavě a půjdu s tím za panem prezidente­m.

LN Promyslel jste další kroky? Já mám vždycky všechno promyšlené.

LN Na konci celé té anabáze je tedy vláda s většinou?

To nevím, alternativ­y ale vždycky musíte mít. Ale logicky chci vládu s většinou získat.

LN Jste připravený na variantu úřednické vlády?

Nevidím důvod, proč by se něco takového mělo stát. Pan prezident mi slíbil, že můžu vyjednávat, a on sliby plní. Určitě není důvod, aby v tomto měnil názor.

LN Bude menšinová vláda opřená o SPD a KSČM?

Nebudu s vámi skládat vládu.

LN Skousli by členové ANO takovou spolupráci?

Já ale nemluvím o SPD. Zkrátka půjdu za prezidente­m a uvidíme, jak se dá postupovat.

LN Je to už ale trochu matematika z mateřské školky. Zbývá vám jen KSČM a SPD.

Třeba se něco stane, co celou situaci změní.

LN Jakože by se třeba zastavilo stíhání v kauze Čapí hnízdo?

Například. Je to nesmyslné. Vzpomeňte si, co následoval­o po volbách. Všichni poslanci najednou chtěli do imunitního výboru, aby mohli nahlédnout do spisu. Důkazy nepřinesli. Žádné totiž neexistují, protože se nic nestalo, vše bylo podle zákonů a pravidel.

LN Máte signály, že by se Čapí hnízdo mělo zastavit?

Nemám, jen říkám, že je to celé vykonstruo­vané.

LN Nezkazilo vám vyhoštění tří ruských diplomatů vztahy s Hradem?

Britská premiérka řekla, že za útokem novičokem stojí Rusko. Čtyři hodiny jsme diskutoval­i a rozhodli, že společný krok podpoříme, ze solidarity. Chtěl jsem, aby se na Česko nekoukalo jako na stát, který jen kritizuje, a když je třeba, důležitou věc nepodpoří. Na druhou stranu jsem kritik EU a kroků Evropské komise, chci, aby o věcech rozhodoval­i předsedové vlád, ne Komise. Chválabohu, Evropa se v tom vyvíjí. Třeba italská Liga, která uspěla ve volbách, prosazuje, aby ilegální migranti šli pryč. My také chceme, aby se lidem pomáhalo v místech konfliktu. Sýrii řeší Turecko, Írán a Rusko, Evropa u stolu chybí. To je špatně, je naším životním zájmem, aby ilegální migranti nechodili do Evropy.

LN Dopadla tato akce a vydání ruského hackera Nikulina do USA do vztahů s prezidente­m?

U vydání Nikulina neznám detaily. Dozvěděl jsem se to až po jeho předání. Načasování ale nebylo dobré, protože návštěva Paula Ryana neměla s touto kauzou nic společného. Ministr Robert Pelikán mě ujistil, že vše je podle práva a mezinárodn­ích standardů. Proti tomu se staví komunisté.

LN Těžko se divit, že proruské straně vadí vydání do USA.

Nedivím se. Detaily o vydání jsem neměl, pouze jsem od ministra Pelikána věděl, že vydat Nikulina do Spojených států je dlemezinár­odního práva v pořádku.

LN Prezident je proto údajně naštvaný.

Nevím, nemluvil jsem s ním o tom. Jen jsem ho informoval, že Česko bude solidární s Británií. Není pravda, že by tomu bránil.

LN Řekl, že je to vynikající nápad a že by Rusy taky vyhostil?

Tak to neřekl. Ale není pravda, že by se něčemu snažil zabránit. Vy jste mu dali nálepku, že je proruský. Nemyslím si to. On je pročeský, tak jako já. Hájí naše národní zájmy.

 ?? Jsem už důchodce, zažil jsem hodně. Nikdy jsem nechtěl být politikem, i když se budou zase všichni smát, že to říkám.“FOTO ČTK ?? „Jsem připravený na vše,
Jsem už důchodce, zažil jsem hodně. Nikdy jsem nechtěl být politikem, i když se budou zase všichni smát, že to říkám.“FOTO ČTK „Jsem připravený na vše,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia