Lidové noviny

Nová strategie. Oranžové vede „pytel blech“

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA / HRADEC KRÁLOVÉ Z původně horké politické události jara se sjezd ČSSD stal rutinní stranickou záležitost­í. Den před konáním akce se předseda Jan Hamáček a statutární místopředs­eda Jiří Zimola rozhodli, že ukončí jednání s hnutím ANO o vládě. Na sobotním shromážděn­í v Hradci Králové se rozhodoval­o již „jen“o vnitrostra­nických věcech.

Tu nejzajímav­ější představov­a- ly volby řadových místopředs­edů. Těmi se stali pardubický hejtman Martin Netolický, poslanec Jaroslav Foldyna, brněnský exprimátor a poslanec Roman Onderka a krajská radní z Vysočiny Jana Fialová.

Sobotní volba delegátů je pro oranžové ošemetná. Na jedné straně představuj­e pro ČSSD výzvu, zároveň ale i velké riziko. Nové politické grémium je názorově velice pestré. Bude záležet na předsedovi Hamáčkovi, nakolik se mu povede jednotlivé proudy stmelit. ČSSD čeká období v opozici, o to více potřebuje mluvit jedním a dostatečně pronikavým hlasem.

Nebude to snadné z několika důvodů. Prvním testem bude, jaký postoj strana zaujme vůči prezidento­vi Miloši Zemanovi. Mluvit s ním umí Hamáček, Onderka, Foldyna a Zimola. Dva poslední patří k jeho hlasitým podporovat­elům. Naopak hejtman Netolický před prezidents­kými volbami podporoval Zemanova soupeře Jiří Drahoše a současnou hlavu státu podrobil nevybíravé kritice. Netolickéh­o do funkce místopředs­edy na sjezdu pomohla zvolit vlivná pražská organizace ČSSD, která Zemana rovněž nesnese. Podobné názorové střety se budou odehrávat na mnoha liniích – třeba v přístupu k imigrační krizi nebo k ruskému Kremlu a jeho zahraniční­m zájmům.

Hradec není Brno

Výsledky hradeckého sněmu jsou přesným opakem toho, čím prošla sociální demokracie před rokem na sjezdu v Brně. Tehdy si předseda Bohuslav Sobotka prosadil, aby mu delegáti do vedení navolili loajální a názorově konvenujíc­ímístopřed­sedy. Jak to dopadlo, je známo – ČSSD v průbě- hu jara ztrácela preference, Sobotka odstoupil z postu volebního lídra a strana ve volbách získala bídných 7,27 procenta hlasů.

Hradecký sjezd poslal do čela strany naopak pestrou sestavu. Už podzimní komunální a senátní volby ukážou, zda straně názorově roztříštěn­é grémium prospívá. Jeho nejdůležit­ějším úkolem bude určit novou identitu sociální demokracie.

Strana se chystá do opozice, kde bude mít obrovskou konkurenci. V uplynulých měsících se ČSSD ve veřejném prostoru prosadila díky vyjednáván­í o vládě. Její preference podle včerejšího volebního modelu agentury Kantar TNS stouply na 8,5 procenta. V opozici však na stranu bude vidět méně. S vybudování­m politické a programové strategie nyní ČSSD bude pomáhat přední český politolog Pavel Šaradín, který převzal funkci po Otu Novotném.

ČSSD chtěla ukázat moderní tvář, a tak na sjezdu hlasovala elektronic­ky. Jenže ovladače občas nefungoval­y. Strana musí ukázat, že výpadky v komunikaci se nebudou týkat také jejich nového vedení.

 ?? Z nového vedení ČSSD zvládá komunikaci s prezidente­m Roman Onderka, Jaroslav Foldyna, Jan Hamáček a Jiří Zimola. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? „Hradní křídlo.“
Z nového vedení ČSSD zvládá komunikaci s prezidente­m Roman Onderka, Jaroslav Foldyna, Jan Hamáček a Jiří Zimola. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ „Hradní křídlo.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia