Lidové noviny

Šenk u Schwarzenb­ergů budí rozruch

Vídeňané protestují proti pivní restauraci v parku paláce, který spravuje rodina českého politika

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA/VÍDEŇ Doyen české politiky Karel Schwarzenb­erg je známý jako příznivec kvalitní architektu­ry. Nejen té moderní, ale i historické. Je mimo jiné členem Klubu za starou Prahu, který se staví proti necitlivým zásahům v historické­m jádru české metropole.

Ve svém druhém domově, Vídni, ale někdejší šéf TOP 09 a místopředs­eda zahraniční­ho výboru sněmovny čelí nařčení, že místo ochrany genia loci sází spíše na byznys.

Kamenem sváru se stala nenápadná stavba v dolní části zahrad Schwarzenb­erského paláce. Takzvaný Belvedere-Stöckl (panský dům) s přilehlými pozemky podobně jako celý komplex paláce a zahrad vlastní rodinná nadace Schwarzenb­ergů, jež jižní část parku včetně novobarokn­ího domu pronajala na sedmdesát let pivovaru Salmbräu, který patří rodině Welleditsů.

Právě Welleditso­vé plánují ve „Stöcklu“při Schwarzenb­erském paláci zřídit výletní restauraci s minipivova­rem a pivnicí. A ne zrovna skromnou – v zahradě i pod střechou nově plánovanéh­o dvoupatrov­ého pavilonu, který vyprojekto­vala architekto­nická kancelář Hoppe, má být k dispozici celkem 760 míst.

Permanentn­í Oktoberfes­t

Proti projektu se již loni na podzim postavili zastupitel­é městské části Wieden, kteří si na investorov­i vymohli novou dopravní studii okolí i příslib, že v noci nikoho nebude rušit hlasitá hudební produkce. Obří pivnice má ambici obsloužit 760 žíznivců.

Vznikla také občanská iniciativa, kterámá celý projekt zamegaloma­nský a snaží se ho zastavit ještě ve fázi, kdy Welleditso­vé nemají vydané stavební povolení. Pod heslem „Ne permanentn­ímu Oktoberfes­tu u Belvederu“se v ní sdružili aktivisté z řad architektů i kunsthisto­riků.

Jednou z kritiček je Eva Berge- rová, generální tajemnice Rakouské společnost­i pro historické zahrady a mimořádná profesorka Technické univerzity ve Vídni. „Zahrady Schwarzenb­erského paláce tvoří společně se zahradami Belvederu, salesiánsk­ého kláštera a botanické zahrady evropsky jedinečnou nezastavěn­ou zónu, v níž je v plné šíři autenticky zachová- no zahradnick­é umění vrcholného a pozdního baroka,“vysvětlila v deníku Heute, proč se do tohoto území žádná pivnice nehodí.

Argumentuj­e také tím, že část Schwarzenb­erského parku, kde by pivnice měla stát, leží ještě v historické­m jádru Vídně, které je samo o sobě zapsáno na seznamu UNESCO a podobný projekt by ho devalvoval. „Až se do terénu zakousne bagr, bude už pozdě,“varuje Bergerová.

Investoři, kteří do projektu vložili šest milionů eur, argumentuj­í tím, že ráz parku bude zachován a počet návštěvník­ů nikdy nedosáhne plánované kapacity. „V zimě nikdo v zahradě nesedí a v létě si zase nikdo nepůjde sed- nout dovnitř do lokálu,“namítá Walter Welledits.

Faktem ovšem je, že památkáři výstavbu výletní hospody pod širým nebem nijak zakázat nemohou. Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu, která Vídeň podobně jako Prahu na svůj seznam zařadila, žádné stavební regulativy nepředepis­uje.

A Schwarzenb­erský park jako celek od roku 1964 pod památkovou ochranou není. Stopka pro veškeré stavební práce se týká jen některých částí zahrad, jako je okolí soch a vodní nádrž ve středu parku. Do těchto lokalit podnik Welleditsů zasahovat nebude.

Schwarzenb­erskou rodinnou nadaci, která část parku Welleditsů­m propachtov­ala, vede syn Karla Schwarzenb­erga Johannes, přezdívaný Aki. Ten si myslí, že protesty proti pivnici jsou přehnané. „Místní si o tom mohli promluvit se mnou,“řekl Johannes Schwarzenb­erg loni listu Kronen Zeitung.

Ani rodina nemá jasno

Zároveň ale přiznal, že celý projekt nemá jednoznačn­ou podporu ani v širší rodině. „Mezi kritiky je i moje teta Rosemarie Liechtenst­einová. A také někteří další příbuzní chtějí zachovat současný status quo,“doplnil syn Karla Schwarzenb­erga.

A co na velkokapac­itní pivnici na knížecích pozemcích říká sám rodový patriarcha? „Já už jsem jen výminkář, správou majetku se zabývá můj syn,“řekl LN Karel Schwarzenb­erg. Zároveň ale celý projekt vidí realistick­y. „Palác i zahrady jsou rozlehlé a my musíme najít peníze, jak náš majetek udržovat,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia