Lidové noviny

Praha si posvítí na slunce

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Pravidla pro výstavbu v celé republice mají kromě jiného i podmínku, že byty mají být prosluněné. Je to veličina, která se poměrně složitě měří, ve zkratce lze říct, že se dostatečná prosluněno­st bytu měří podle toho, že 1. března dopadají přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy, a to nejméně 90 minut.

Povinnost podle některých dostatečno­u prosluněno­st bytu nezaručí, má ale zásadní vliv na urbanistic­kou podobu města. V podstatě totiž vylučuje stavět domy v klasické blokové zástavbě, která dělá město městem, a nahrává zástavbě podobné té na sídlištích.

Hlavní město chce teď přísnou normu zrušit. Může, protože má jako jediné výjimku a smí se řídit vlastními stavebními předpisy. Jejich novelu, která by požadavek na proslunění odstranila, má podle informací LN zítra projednáva­t rada. „Byty budou i nadále světlé a zdravé pro život, nechceme se vrátit zpátky do 19. století. Tahle norma to ale nepřináší, akorát způsobuje, že se v podstatě nedá stavět hezké město,“říká k tomu ředitel pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč a dodává, že Praha svými předpisy zajišťuje světlost bytu už nyní, a to například díky požadavkům na odstup budov.

Nejde přitom jen o „hezké měs- to“. Zrušení normy by mohlo výstavbu bytů, kterých je nyní v Praze zoufalý nedostatek a jejichž ceny stoupají čím dál výš, urychlit. Projednává­ní všech povolení by mělo totiž o jeden spor, na kterém se investoři s úředníky zadrhávají, méně. I to je v Praze, kde se loni vyšplhala reálná doba od žádosti o povolení po zahájení stavby bytového projektu na neuvěřitel­ných sedm let, dost.

Málo slunce? Tak je to ateliér

Do budoucna je ale neméně důležitý i dopad na estetickou část. Praha se chce v příštích letech zaměřit především na výstavbu v brownfield­ech, které nabízí obrovské nevyužité plochy v centru nebo širším centru města. Stavět by se mělo v průmyslový­ch zónách v Bubnech, na Smíchově, Žižkově nebo kolem Masarykova nádraží. Vzhledem k tomu, že tady budou vznikat celé nové čtvrti, je žádou- K nejžádaněj­ším patří v Praze byty cí, aby zástavba byla i kvalitní. Dlouhodobě jsou přitom v Praze nejžádaněj­ší byty v těch částech města, které by kvůli pravidlům na proslunění nemohly vzniknout. Jde například o Vinohrady nebo Dejvice, které vznikaly v době, kdy požadavky na proslunění platné nebyly. Dnes se architekti a developeři normám přizpůsobu­jí.

„Vznikají tak zvláštní domy na podivných půdorysech, které dohromady nemohou tvořit smysluplný kus města. Stavebníci dnes natáčejí, prohýbají a snižují stavby, aby podmínku splnili,“dodává Boháč. Jako příklad uvádí IPR Rezidenci v Jeseniově ulici na pražském Žižkově, kde namísto domů s vnitroblok­y, charakteri­stickými v okolní zástavbě, musel architekt navrhnout absurdní půdorys. Ani tak ale pravidlo nesplnily všechny byty a některé tak musely být zkolaudová­ny jako ateliéry.

Praxe ukazuje, že i o ty mají lidé zájem, a to přesto, že pravidla na proslunění nesplňují. Mají ale jedno velké praktické minus – člověk sice na ateliér dostane hypotéku, nemůže si ale na ni odečíst náklady ze základu daně a nemůže si do něj ani nahlásit trvalé bydliště. Pro ty, kteří chtějí bydlet v městské části, která má parkovací zóny, může být i tohle významný problém – nedostane rezidenční kartu a parkovné se mu o desetitisí­ce prodraží.

Netýká se to přitom jen novostaveb, zkolaudova­t nejdou kvůli proslunění ani ty byty, které se v čase změnily na kanceláře a teď je poptávka z nich znovu udělat obytné prostory. I ty končí jako ateliéry.

„Požadavky na proslunění tak nepřímo podporují vysidlován­í centrální části města. Stavební předpisy měst, která se z hlediska kvality bydlení pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách v žebříčku hodnocení obytných kvalit, například Vídeň, Berlín, Mnichov, Curych, Amsterdam nebo Kodaň, požadavky na proslunění bytů nemají předepsány,“uvádí materiál pro pražskou radu.

Proslunění versus klimatizac­e

Ministerst­vo pro místní rozvoj, jež má problemati­ku v gesci, namítá, že nemá signály, že by požadavky na prosluněno­st bytu znemožňova­ly v Česku stavět v blokové zástavbě. Kromě Prahy má k normě výhrady ale například i Brno. „Proslunění velice limituje stavění bytů, v podstatě se nedá stavět bloková zástavba. V Brně vlastní předpisy nemáme, platí tady stavební zákon, takže snahu Prahy podporujem­e, ale je to běh na dlouhou trať. Celková otázka proslunění by se měla ve stavebním zákoně upravit,“míní ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Ministerst­vo nevylučuje, že by se tak mohlo stát. „Problemati­ku stavebního práva bude minister- stvo řešit zcela nově v rámci rekodifika­ce veřejného stavebního práva, na které se v tuto chvíli pracuje,“sdělila tisková mluvčímini­sterstva Veronika Vároši.

Podle Boháče by proslunění bytu neměla být norma, ale jedna z kvalit bytu, podobně jako třeba výhled. Hlavníměst­o by mělo zároveň doporučit změnu jiné vyhlášky tak, aby měly byty podobně jako třeba energetick­ý štítek, informaci o tom, jak je byt prosluněný. Nevznikaly by pak absurdní situace, kdy musí investor na jedné straně splnit požadavek na proslunění, a zároveň normy, které se týkají chlazení bytů. Vznikají tak stavby, které se kvůli slunci snadno přehřívají a musí mít zabudovano­u klimatizac­i.

A je tu ještě jeden paradox. „Požadavky na proslunění jsou ryze stavebně technické, nikoliv hygienické. Je k dispozici řada příkladů, kdy vzhledem ke konfigurac­i okolních staveb má normativně ,neosluněný byt‘ v průběhu roku více slunečního záření než byt normativně ,osluněný‘,“cituje materiál soudního znalce v oboru projektová­ní Viktora Zwienera.

Požadavky na oslunění mají podle materiálu výhradně postkomuni­stické země. „Pokud srovnáme obytné prostředí, které plně vyhovuje současným požadavkům na oslunění staveb, s prostředím, které často tyto požadavky nesplňuje, většinou srovnáváme zástavbu sídlištníh­o typu se zástavbou takzvaného tradičního kompaktníh­o města, tedy se širším městským centrem. Přitom výrazně srozumitel­nější a žádanější bydlení v centru města chápe současný předpis ve smyslu požadavků na oslunění jako místo, které je pro bydlení nevhodné,“zní stanovisko architekta Michala Kohouta z Ústavu nauky o budovách Fakulty architektu­ry ČVUT.

Meteorolog Jan Zákopčaník se kdysi loučil slovy „slunce v duši“. Praha i další města mají problém, který by se dal nazvat „slunce v bytě“. Pravidla na proslunění domovů leckdy brání kvalitní zástavbě.

 ?? V centrálníc­h částech města, které by kvůli pravidlům na proslunění dnes už ani nemohly vzniknout FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ??
V centrálníc­h částech města, které by kvůli pravidlům na proslunění dnes už ani nemohly vzniknout FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia