Lidové noviny

V Münsteru najel muž do lidí, dva mrtví

- MÜNSTER

Psychicky labilní 48letý muž v sobotu odpoledne z dosud neznámé příčiny najel obytnou dodávkou do lidí sedících před oblíbenou restaurací v centru západoněme­ckého Münsteru. Dva lidé incident nepřežili. Šlo o 51letou ženu a 65letého muže původem z Německa, uvedla včera agentura DPA s odvoláním na policii a státní zastupitel­ství. Pachatel po činu spáchal sebevraždu. Při prohlídce jeho bytu policisté nenašli žádné použitelné zbraně.

Více než 20 lidí při útoku utrpělo zranění a někteří jsou v ohrožení života, napsala DPA. České ministerst­vo zahraničí nemá informace, že by mezi zraněnými byli Češi. „Dosud se ani nikdo neobrátil na nouzovou linku naší ambasády v Berlíně,“sdělila včera ČTK mluvčímini­sterstva Irena Valentová.

„Pro tuto chvíli nemáme nic, co by nás vedlo k motivu pachatele,“řekl státní zástupce Martin Botzenhard­t. Místní list Münstersch­e Zeitung uvedl, že muž v minulém týdnu rozeslal přátelům e-mail, v němž nejasně psal o svém plánu spáchat sebevraždu, policie ale tuto informaci nepotvrdil­a.

Herbert Reul, ministr vnitra Severního Porýní – Vestfálska, v němž Münster leží, včera řekl, že pachatel byl „s vysokou pravděpodo­bností“německého původu a že motiv jeho činu souvisí s jeho osobností, a ne s islámským extremisme­m.

Spolkový ministr vnitra Horst Seehofer, který včera do Münsteru přijel, řekl, že šlo „o zbabělý a brutální čin“, a zároveň připomněl, že „absolutní bezpečnost neexistuje“. Premiér Severního Porýní – Vestfálska Armin Laschet, jenž včera rovněž navštívil místo incidentu, odsoudil uživatele sociálních sítí, kteří krátce po útoku začali zveřejňova­t nenávistné komentáře.

Vobytném voze, jímž muž najel do lidí, strážci zákona objevili jen zbraň, kterou pachatel spáchal sebevraždu, atrapu zbraně a přes deset kusů zábavní pyrotechni­ky. K autu, do něhož nebylo vidět, se přibližova­li velice opatrně, protože u něj viděli dráty. Vozidlo včera ráno odvezla z centra města odtahová služba.

Podle vyšetřovat­elů nic nenasvědču­je tomu, že by pachatel, který se v minulosti živil jako průmyslový designér, měl komplice. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia