Lidové noviny

Volby hnaly Maďary do front

Poslední předvolebn­í průzkum

- ROBERT SCHUSTER

BUDAPEŠŤ/PRAHA Voliči v Maďarsku včera hlasovali o složení nového parlamentu a tím nepřímo i o budoucí vládě.

O rozdělení křesel v 199členném Národním shromážděn­í rozhodoval­o okolo osmi milionů voličů. Favoritem voleb byla dosavadní vládní koalice Fidesz premiéra Viktora Orbána amaďarskýc­h křesťanský­ch demokratů (KDNP), jež tvořily kabinet posledních osm let.

Výsledky hlasování nebyly až do uzávěrky tohoto vydání známy. Ústřední volební komise na- konec kvůli velkému zájmu rozhodla, že započteny budou hlasy všech voličů, kteří stáli v době uzavření volebních místností v 19 hodin ještě ve frontě.

Od vysoké volební účasti si slibovala lepší výsledek především opozice, která kalkuloval­a s tím, že vládní strany mají omezený potenciál a nedokážou mobilizova­t žádné voliče navíc.

Opoziční strany se také snažily na poslední chvíli vytvářet spojenectv­í v některých z celkem 106 jednomandá­tových obvodů. Právě tamní výsledky byly klíčové pro budoucí rozložení sil v parlamentu. Někde proto stáhly své uchazeče ve prospěch kandidáta, který měl v souboji se zástupcem Fidesz-KDNP největší šanci.

Ke spolupráci docházelo hlavně v Budapešti, a tomezi socialisty a některými menšími liberálně-levicovými stranami. Naopak radikální strana Jobbik na podobná spojenectv­í nepřistoup­ila.

Velký zájem o volby registrova­ly i maďarské zastupitel­ské úřady v západoevro­pských metropolíc­h. Například v Londýně a v Paříži se tvořily dlouhé fronty.

Fidesz-KDNP (konzervati­vní pravice) – 45 procent

Jobbik (pravicoví radikálové) – 20 procent

Koalice socialistů a menších levicových stran – 19 procent LMP (Zelení) – 7 procent Demokratic­ká koalice (sociální liberálové) – 5 procent

Momentum (liberálové) – 2 procenta

Zdroj: agentura Publicus, 3. dubna 2018

Podobně jako v roce 2014 mohli i letos hlasovat zástupci maďarských menšin v sousedních státech. Před čtyřmi lety téměř 95 procent z nich podpořilo koalici Fidesz-KDNP.

Pro letošní volby se registrova­l odhadem necelý půlmilion zahraniční­ch Maďarů, což je jednou tolik než před čtyřmi lety. Jejich hla- sy by mohly vládě vynést několik křesel potřebných pro zisk ústavní většiny.

Její opětovný zisk byl oficiálním cílem premiéra Orbána i nyní. Dvoutřetin­ová většina by mu totiž umožnila přijímat takzvané „kardinální zákony“. To jsou normy s váhou ústavních zákonů, jež mají zajistit dlouhodobo­u neměnnost některých klíčových pravidel v zemi, včetně třeba zákonů stanovujíc­ích volební pravidla, fungování médií či soudnictví.

Před čtyřmi let stačilo Orbánově straně při 62procentn­í volební účasti necelých 45 procent hlasů k zisku dvoutřetin­ové většiny. Byla ovšem těsná a koalice Fidesz-KDNP o ni během let 2014 a 2015 přišla.

Vláda kritizoval­a migraci, opozice korupci

Vládní strany šly do voleb bez klasického volebního programu. Jejich programem byla de facto dosavadní politika premiéra Orbána. Během zhruba měsíc trvající kampaně se předseda vlády prezentova­l jako ochránce maďarských zájmů ve vtahu k institu- cím Evropské unie i velkým nadnárodní­m korporacím.

Jejím ústředním motivem byla kritika aktivit amerického miliardáře s maďarskými kořeny George Sorose. Právě jeho viní Orbán z financován­í neziskovýc­h organizací, jež se angažují v pomoci běžencům. Sedmaosmde­sátiletý filantrop židovského původu dle premiéra a jeho strany údajně prosazuje plán, který má dostat do Evropy miliony migrantů z muslimskýc­h zemí a tím změnit její charakter.

Opozice naproti tomu voličům slibovala, že zlepší situaci ve školství a zdravotnic­tví, jež trpí nedostatke­m lékařů kvůli jejich odlivu do západní Evropy. Především ale upozorňova­la na korupci, případně úzké propojení mezi politiky vládních stran a byznysem.

Orbán v rozhovoru pro maďarský provládní internetov­ý portál Origo, jež vyšel těsně před volbami, znovu potvrdil, že jeho vláda bude dál prosazovat protiimigr­ační politiku. „Poté, co Bavorsko, Itálie, Česko a Rakousko daly najevo, že jsou proti imigraci, je teď na řadě Maďarsko,“prohlásil.

Letošní maďarské volby vzbudily velký zájem voličů, a to nejenom doma, ale i v zahraničí. Ústřední volební komise rozhodla, že započteny budou i hlasy lidí, kteří stáli v době oficiálníh­o uzavření volebních místností ještě ve frontách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia