Lidové noviny

Trump: Za chemický útok „zvíře“Asad zaplatí

- DAMAŠEK

Syrské město Dúmá, které je pod kontrolou radikálů, se údajně v sobotu stalo terčem chemického útoku vládních sil, při němž zahynulo přes 40 lidí. Podle agentury AFP to sdělili záchranáři z organizace označované jako Bílé přilby. Podobně se vyjádřila i Syrsko-americká zdravotnic­ká společnost (SAMS). Syrská státní média nicméně popřela, že by vládní vojska použila chemické zbraně. Rebelové v Dúmě ve východní Ghútě jsou podle Damašku na pokraji kolapsu a šíří falešné zprávy. Podobně vinu syrské armády popřelo spojenecké Rusko.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace ale není schopna „potvrdit, či vyloučit“obvinění, že chemické zbraně použila syrská armáda.

Záchranáři z organizace Bílé přilby uvedli, že v domech a krytech se udusily celé rodiny. Podle ní je obětí víc než 40. Aktivisté zveřejnili videa, na nichž jsou vidět lidská těla s pěnou u úst. Nezávisle ale pravost snímků nelze ověřit.

Syrský prezident nebere ohledy, odsoudili Asada Turci

Americké ministerst­vo zahraničí označilo zprávy o množství obětí údajného útoku chemickými zbraněmi za děsivé. Pokud se prokáže pravdivost těchto informací, budou Spojené státy požadovat odpověď mezinárodn­ího společenst­ví.

Prezident Donald Trump útok odsoudil a kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za podporu syrského prezidenta, jehož na Twitteru označil za „zvíře“. Podle Trumpa musí Baššár Asad za útok zaplatit. Šéf Bílého domu akci označil za „nesmyslný útok s množstvím mrtvých žen a dětí“.

Turecké ministerst­vo zahraničí útok odsoudilo. Podle něj padá velké podezření na syrský režim, který „opět nevzal ohled“na mezinárodn­í dohody zakazující che- mické zbraně. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k zastavení bojů v Sýrii. Přiznal, že OSN není schopná zprávy o chemickém útoku ověřit, ale pokud se potvrdí, je nutné okolnosti vyšetřit.

Generál ruské armády Jurij Jevtušenko zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii popřel. Rusko je podle něj připraveno „okamžitě po osvobození Dúmy vyslat své specialist­y na ochranu proti radiaci a chemickým i biologický­m látkám“. Získají prý vzorky, které potvrdí, že zprávy o nasazení chemických zbraní jsou vymyšlené. Podle Jevtušenka se některé západní země snaží zabránit operaci, jejímž cílem je vytlačit rebely z Džajš al- Islám z Dúmy, a z toho důvodu využívají téma chemických zbraní. Včera se mezitím podařilo dohodnout evakuaci radikálů, začít má do 48 hodin.

Ke zprávě o chemickém útoku se včera vyjádřil i papež František. Na závěr mše na Svatopetrs­kém náměstí řekl, že „neexistuje dobrá nebo špatná válka“. „Naprosto nic ale nemůže omluvit použití takových vyhlazovac­ích nástrojů proti bezbranným lidem,“řekl. Vyzval armády i politiky, aby změnili prostředky a vydali se cestou vyjednáván­í. čtk

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ?? Dúmá trpí.
Dúmá trpí.
 ?? Kouř stoupá ze syrského města Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku po sobotních náletech vládních sil. Ty se z Dúmy snaží vytlačit rebely. Záchranářs­ké organizace obvinily vládní jednotky z použití chemických zbraní, které zabily přes 40 lidí. Damašek  ??
Kouř stoupá ze syrského města Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku po sobotních náletech vládních sil. Ty se z Dúmy snaží vytlačit rebely. Záchranářs­ké organizace obvinily vládní jednotky z použití chemických zbraní, které zabily přes 40 lidí. Damašek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia