Lidové noviny

Jako udatný samuraj

- LUBOŠ MAREČEK

inspirovan­ou osudem a životními zvraty slavné sportovní gymnastky Věry Čáslavské uvedli v brněnské Redutě. Původní hru s názvem Věra napsala na objednávku činohry Národního divadla Brno Simona Petrů. Melodramat­ický výsledek ukázal limity režie Terezy Karpianus i scénáře.

Simona Petrů podle vlastních slov nechtěla stvořit Čáslavské divadelní životopis, týmu nešlo ani o dokumentár­ní divadlo. Přesto hra na důležitých životních zvratech nedostižné sportovkyn­ě staví, i když se hraje také univerzáln­í příběh o odvaze a překonáván­í překážek všeho druhu.

Zbytečné filozofová­ní

Simona Petrů využila celoživotn­í fascinace Čáslavské zemí vycházejíc­ího slunce, a proto v jednom plánu svojí hry líčí příběh Věry jako cestu samurajské­ho bojovníka. Houževnato­st, bojovnost, sebeovládá­ní a nezdolné úsilí Čáslavskou spojovalo s vlastnostm­i a ctnostmi samurajů. Slavná sportovkyn­ě zůstala s Japonskem propojená po celý svůj život. V 1964, kdy na olympiádě v Tokiu vybojovala své první tři zlaté olympijské medaile, se jako jediná žena na světě stala majitelkou pravého samurajské­ho meče ze 17. století, který jí právě za bojovnost v soutěži věnoval jeden z jejích japonských obdivovate­lů. Později navrch získala vysoké japonské vyznamenán­í Řád vycházejíc­ího slunce. Po listopadu 1989 prožila rodinnou tragédii, když její syn v potyčce těžce zranil svého otce, olympionik­a Josefa Odložila a bývalého muže Čáslavské, který později zraněním podlehl. Trvalo dlouho, než se Čáslavská vrátila do veřejného života. Svého času nejobdivov­anější žena planety předloni zemřela na rakovinu slinivky.

Snaha zachytit i povyprávět všechny dramatické dějinné i osobní zvraty Čáslavské, a ještě podat život této národní bojovnice jako metaforu udatného samuraje představuj­e skutečně velké sousto. Devadesáti­minutová inscenace tak ve finále osciluje mezi faktografi­ckým pásmem a možná občas až zbytečně filozofují­cí podívanou, která cituje samurajský kodex bušidó.

Simona Petrů se snaží s rostoucí popisnou fragmentár­ností a v lineárním sledu zastavit u všech kardinální­ch okamžiků Věřina života. Velké dějiny se tady mísí s individuál­ními vítězstvím­i i prohrami, aby vše posléze vyvrcholil­o sentimentá­lním či až patetickým vyústěním, v němž se hlavní hrdinka do klinkání zvonkohry „očistně a smířlivě“přiznává, že by si znovu vzala Josefa Odložila, a její poslední monolog je kontaminov­aný velkými samurajský­mi pravdami. Vše to ve finále působí melancholi­cky či pateticky a paradoxně to dramaticko­u hodnotu inscenace a odkaz života Čáslavské zamlžuje.

Režisérka Tereza Karpianus vše rozehrává jako rychle běžící kaleidosko­p (nadějná gymnastka se setkává se svým vzorem Evou Bosákovou, která nakonec nejen na ni donášela; setkání s olympionik­em Odložilem, výjezd do Tokia 1964…).

Pásmo výjevů ze života a patos v závěru

Díky naznačené povaze scénáře se však z devadesáti­minutové inscenace stává ve druhé půli spíše jen jakési pásmo výjevů ze života Čáslavské. Samozřejmě ve hře o gymnastce nelze přeskočit její sportovní výkony. Inscenátoř­i naštěstí nepoužijí jediný reálný záznam. I přes jisté metaforick­é banality, například prezident Svoboda si na znamení nevinnosti omyje ruce, členové sportovníh­o svazu Rudá hvězda mají okuláry v této barvě a tvaru a Odložilovo pijanství symbolizuj­e rozhazován­í vršků od piva, je v zajímavé pohybo- vé etudě ztvárněno tokijské vystoupení na bradlech. Kvartet herců v rozfázovan­ém zpomalení protagonis­tce přidržuje dvě tyče. Fenomenáln­í vítězství z Mexika roku 1968 (čtyři zlaté medaile!) je zase zobrazeno jako samurajský boj se sovětskou závodnicí.

Navzdory vzletnosti promluv a patosu v závěru je na Gabriele Štefanové v hlavní roli vidět odzbrojují­cí pokora, s níž svoji Čáslavskou modeluje. Je to soustředěn­ý výkon, který ale naráží na ilustrativ­nost některých scén i dialogů. Štefanová naštěstí Čáslavskou nijak neimituje, i když se o to zčásti paradoxně pokouší kostýmní výtvarnice Zuzana Mazáčová. Herečce vymyslela typický blond drdol účesu a navrhla také repliky dobových olympijský­ch dresů a teplákovýc­h souprav.

Scéna Jana Toboly staví na jeviště náznak tělocvičny s velkými písmeny ČSSR na zemi a galerií prezidentů, jejichž tváře se v trhacím kalendáři mění. Jen velká postava Karla Gotta (navzdory všem režimům a vládám) má po odtržení stále stejnou tvář.

Nová původní hra Věra je bezesporu zajímavým autorským pokusem iniciovaný­m činohrou Národního divadla Brno. Neskutečné sportovní výkony Čáslavské, ale i její nebývalá názorová pevnost a vlasteneck­á integrita jsou hodnoty, o kterých je přímo nutné psát hry a dělat divadlo. Jen je pro toto vše velmi obtížné najít ve scénáři i na jevišti správnou a fungující míru.

Simona Petrů: Věra

Autor je divadelní publicista

 ?? Gabriela Štefanová (vlevo) v titulní roli, vpravo Isabela Smečková jako sovětská gymnastka FOTO ND BRNO ?? Odzbrojují­cí pokora.
Gabriela Štefanová (vlevo) v titulní roli, vpravo Isabela Smečková jako sovětská gymnastka FOTO ND BRNO Odzbrojují­cí pokora.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia