Lidové noviny

Městský podraz na Bajkazyl

-

Tradiční česká specialita – něco, co funguje, pokud možno změnit nebo rovnou zrušit – teď dorazí na pražskou náplavku. Tedy za poslední léta asi nejpopulár­nější letní sraziště několika generací, samozřejmě hlavně té mladé. Ale i my starší si rádi chodíme vychutnáva­t ten cvrkot, byť nám větší než malé množství vousatých hipsterů a jejich vystajlova­ných slečen občas leze na nervy (ale asi jim jen závidíme to mládí, čistě mezi námi).

Koncem minulého týdne jsme se dozvěděli, že letos budeme mít zčásti utrum: na náplavku přijdou 20. dubna chlapi se sbíječkami a budou tam pracovat až do září, tedy prakticky po celou „náplavkovo­u sezonu“. A Bajkazyl, jeden ze středobodů zdejšího dění, a pokud mě paměť neklame, vlastně úplně první z podniků, na které se sem před lety začali natahovat lidé, vůbec neotevře.

Nedovedu posoudit, jak velký význam má Bajkazyl pro cyklisty, naposledy jsem na kole seděl někdy v patnácti a po Praze jezdím tramvají. Ale dobře vím, jak funguje jinak. Jako všeobecně známá značka je zásadním opěrným bodem náplavky („Sejdeme se v sedm u Bajkazylu, dáme jedno a pak uvidíme, co dál.“). Jako bar se slušnou nabídkou a slušnými cenami. A také, což zvláště zdůrazňuji, protože jsme tady v kulturní rubrice, jako místo kulturymil­ovné a kulturu nabízející. Od pouličních koncertů začínající­ch i velmi známých kapel přes dýdžejské večery až třeba po občasné burzy vinylových desek. Nic z toho patrně na náplavce, alespoň na tom sympatické­m místě v bezprostře­dním sousedství oblouku Palackého mostu, letos nebude. To, že provozovat­elé Bajkazylu dostali vyrozumění o datu zahájení revitaliza­čních prací jen pár dní před okamžikem O, nepovažuji za nedorozumě­ní, nýbrž za jasný podraz.

No ale dobře, už se s tím nejspíš nedá nic dělat. Věřím, že provozovat­elé Bajkazylu to léto bez otevření přežijí, my návštěvníc­i holt taky. Jen doufám, že někoho chytrého, kdo to bude mít na starosti, nenapadne v tom revitalizo­vaném oblouku nasadit takové podmínky (včetně nájemného), že na ně bude mít místo Bajkazylu jen nějaký další trapný předražený pajzl pro turisty...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia