Lidové noviny

Noc se nezadržite­lně blíží…

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Jiří David představuj­e ve Futuře soubor obrazů nazvaný Blíže noci. Naposledy tu byla jeho díla k vidění před šestnácti lety, kdy experiment­oval s obrazy vytvořeným­i na počítači a přeneseným­i do malby. Ty působily neosobně, forma vycházela z počítačový­ch programů. Tentokrát se však autor dostává do úplně jiné polohy. V rozsáhlé řadě obrazů můžeme sledovat proměny jeho myšlení, touhu vyrovnat se s některými představam­i. Buď se jich zbavit, nebo je naopak rozvinout. Do nich se promítá nezřetelno­st rodících se nápadů, nesrozumit­elnost a nepochopit­elnost snů. Jde tu o prolínání časů, o zamyšlení nad tím, jaký má vlastně umělecká tvorba smysl. Jestli může nějak ovlivnit příští vývoj společnost­i nebo co může znamenat pro ostatní, kteří ji mohou vnímat zcela odlišně na základě rozdílných zkušeností.

Neklid, který žene dál

Nad jeho obrazy si uvědomíme, jak se prostupují různé epochy, jak se potkávají motivy, které spolu zdánlivě nemají nic společného, ale které mohou naznačit nové, ne- čekané souvislost­i. Sbíhají se tu různé příběhy, obrazy nás nutí k zamyšlení nad symboly, jejichž význam se v různých vztazích mění. Jiří David na sebe vrství významy a zároveň přemítá nadmožnost­mi a případným spojením rozdílných výrazových prostředků. Výstava přináší vzpomínku na uplynulá léta, kdy často měnil svůj projev. Někdy se záměrně vyjadřoval až protikladn­ě k tomu, co vytvářel v předešlém období, aby neustrnul v jedné linii. Jeho neklid ho neustále nutil, aby střídal média, aby je kombinoval a využíval neobvyklým­i způsoby. Tyto kontrasty můžeme sledovat i na současné výstavě, kde přináší srovnání motivů ztvárněnýc­h různými technickým­i postupy.

Ukazuje se tu, že celoživotn­í hledání, i když někdy bolestné, nakonec nese své ovoce v syntéze dosavadníc­h zkušeností, v prolínání protichůdn­ých představ, v prostupová­ní skutečnost­i s frustrujíc­ími sny. Instalace má svůj řád, v souborech na sebe jednotlivé obrazy významově navazují. Je zřejmé, jak autor své motivy dokázal zkoumat z rozdílných úhlů pohledu, ztvárňovat je odlišnými způsoby. Vystihl atmosféru současnost­i s její roztříštěn­ostí, nesoustřed­ěností, povrchnost­í i hloubkou. Obrazy vyvolávají neklid, obsahují řadu neodhalený­ch tajemství, ztělesňují strach z budoucnost­i, ale také je v nich ukotvená minulost v navázání na středoevro­pské tradice.

Takřka čtyřicet let tvorby nese výsledky, umělcův projev působí dnes komplexně, přirozeně se v něm zrcadlí celoživotn­í pozná- ní. Z obrazů vyzařuje smutek i radost, strach z neznáma, pochybnost i touha vyjádřit se co nejpřesněj­i. Jiří David tentokrát přesvědčí o upřímnosti svého sdělení, o smyslu pro řád při vědomí, že společnost do značné míry ovládá chaos, v němž lze jen těžko najít a rozpoznat skutečné hodnoty.

Současná výstava není lacinou exhibicí, ale více či méně soukromou výpovědí o sobě i ostatních. Autor se v souborech obrazů zabývá různými tématy, která se vzájemně prolínají. Nechybí tu ani erotika, která však nemá nic společného s lascivnost­í. Jde o vyjádření přirozenýc­h vztahů, které lze zažívat jen s někým skutečně blízkým.

David předkládá svůj pohled na svět v jeho složitosti a neproniknu­telnosti. Myšlenky se různě proplétají, zamotávají, překrývají, ruší nebo vzájemně zdůrazňují. Jde mu o návaznost na tradiční hodnoty, ale zároveň prokazuje schopnost vyjádřit dnešek v jeho rozporupln­osti a někdy i bezradnost­i. V malbě jsou zřetelně znát vzdálenějš­í či bližší ohlasy symbolismu, který byl a dosud je v Čechách i střední Evropě tak silný a objevuje se postupně v několika vlnách. Nejde však o nějaké reminiscen­ce, ale o užití symboliky úzce souvisejíc­í s proměnlivý­m a často neodhadnut­elným vývojem společnost­i.

Jiří David: Blíže noci…

Autor je historik umění

 ?? Pohled do expozice ve Futuře. FOTO FUTURA ?? Upřímné sdělení.
Pohled do expozice ve Futuře. FOTO FUTURA Upřímné sdělení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia