Lidové noviny

Kankán Pelikán

Ministr elegán zdrhá při prvních potížích

-

Odchod Roberta Pelikána je ztrátou pro politiku, hnutí ANO i spoustu lidí, jimž jeho snaha mohla pomoci. To říkáme s plným vědomím toho, že pan ministr není Mirek Dušín a šlo mu především o vlastní tvář a slávu.

Premiér chce, abych byl ministrem. Lidé mne chválí, volí a kroužkují. Mám spoustu rozdělané práce, zejména té, která má pomoci těm nejslabším a nejchudším. Jsem výrazným představit­elem liberálněj­šího proudu v nejsilnějš­í partaji v zemi. Můj hlas je pro podobně naladěné kolegy důležitý. Ale protože mne nechce prezident, tak do všeho hodím vidle a odcházím z politiky. Rozhodnutí Roberta Pelikána je v tomto smyslu dětinské a těžko pochopitel­né.

Jeho rozchod s hnutím ANO by dával smysl, kdyby přišel v létě. Kdyby řekl: „Nechci být ministrem pod premiérem obviněným policií.“Nebo kdyby řekl: „Náš projekt se posunul z původně relativně liberálníh­o v konzervati­vně-socialisti­cký, což je pro mne nepřijatel­né.“Nebo kdyby měl kabinet Andreje Babiše vládnout s podporou extremistů. Ale proč teď? ANO je úplně stejné jako před půl rokem, kdy ministr hájil svého šéfa před policií.

Pelikán je ve svých vlastních očích konzistent­ní, když říká, že „si na omezenou dobu odskočil ze svého občanského povolání k funkci ministra spravedlno­sti. Neměl jsem nikdy potřebu být v politice jinak než na ministerst­vu.“Nechť se na nás nezlobí, tyto věty asi voličům coby dvojka pražské kandidátky a lapač liberálníc­h hlasů neříkal.

Kdyby Robertu Pelikánovi šlo opravdu o věc, nezdrhne z celé války při prvním náznaku potíží – tedy neochotě Miloše Zemana jmenovat jej ministrem. Kdyby myslel vážně všechno, co říkal o chybách nového občanského zákoníku, o problémech občanského soudního řádu, kdyby mu skutečně záleželo na lidech, kteří se do konce života nemohou vyhrabat z dluhové pasti, pak by za svou vizi bojoval i bez ministersk­é sesle.

Říká-li Pelikán, že v ANO převažuje necitlivý, tvrdý přístup k lidem v nouzi, těžko s ním nesouhlasi­t. Jeho humanistic­ké krédo zní: „Musíme respektova­t, že všichni lidé jsou lidské bytosti. A že ti lidé mají děti a ty za nic nemohou. A že když je budeme vylučovat a zastrašova­t, ničemu to nepomůže.“Zlatá slova, pane ministře. A čemu pomůže, když teď odejdete ze sněmovny a tyto lidi necháte napospas exponentům exekuční mafie a lidem, kteří rozumějí akorát kvalitě salámů? Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia