Lidové noviny

Mrtví v Dúmá

Putinem vyjednané záruky ze září 2013 nefungují

-

tok chemickou zbraní patří k nejúčinněj­ším generátorů­m emocí a vůle k odplatě. Ale samotná odplata pak bývá často – jak se s oblibou říká – kontroverz­ní. Rozděluje i ty, kteří samotný útok odsuzují. Vmikroměří­tku to ilustruje „případ Skripal“v Británii. A v makroměřít­ku chemické útoky za války v Sýrii.

Po chemickém útoku ve městě Dúmá o víkendu zahynulo nejméně 40 lidí. Je to dost na mezinárodn­í rozhořčení. Ale stačí to na mezinárodn­í vyšetřován­í, ba na mezinárodn­í odplatu? Na to by nikdo soudný nevsadil. Zkuste si představit, že by to téma někdo navrhl v Radě bezpečnost­i OSN. Rusko vytasí veto a ještě se bude tetelit, že se chová stejně jako USA, když vetovaly mezinárodn­í vyšetřován­í střelby na hranici Gazy a Izraele. (Jako by obrana vlastní hranice byla totéž co chemický útok, ale taková už je logika mocenské hry.)

Ale i když mrtví z města Dúmá k žádné katarzi nepovedou, cosi nám připomenou­t mohou. Při největším chemickém útoku v Sýrii (21. srpna 2013) zahynulo na 700 lidí. Prezident Barack Obama to považoval za překročení jím stanovené červené čáry a americké rakety už byly připravené k odpalu. Leč nevzlétly. Asad přistoupil na Putinovu nabídku a vydal chemické zbraně mezinárodn­í kontrole. Obama zase přistoupil na to, že jde o dostatečno­u záruku, a chystaný útok odtroubil. Byla ta záruka opravdu dostatečná? To ukazují útoky další, loni ve městě Chán Šejchún (300 mrtvých) nebo teď ve městě Dúmá (40 mrtvých). K odvrácení chemických útoků v Sýrii Putinovy záruky nevedly. Mohly by vést aspoň k tomu, aby je svět začal vnímat realistick­y – tedy skepticky. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia