Lidové noviny

Krutý pohled do zrcadla

-

Výmluv by zase mohla být spousta, ale je lepší podívat se na nový „výbuch“české vědy bez příkras, jasnou řečí čísel. Empiricky. Evropská výzkumná rada (ERC) oznámila výsledky tvrdé mezinárodn­í soutěže o tzv. pokročilé granty ERC. Tato kategorie – Advanced – je nejprestiž­nější a nejštědřej­ší formou podpory konkrétníc­h vědců, tedy řešitelů projektů s potenciáln­ě převratným­i nápady, což dokazují analýzy předchozíc­h výsledků ERC, jež (po vědecku a férově) už po jednu dekádu rozdílí miliardy – a to na základě excelence.

Nově bylo uděleno 269 pokročilýc­h ERC grantů, o něž žádalo 2167 zájemců. Úspěšnost je tedy dvanáctipr­ocentní. A co myslíte, jak si vedli Češi? Kolik grantů, které jsou visačkou světové kvality, přišlo do ČR? Během pročítání výsledků jsem si dělal čárky, kdykoli se objevilo jméno českého vědce či instituce. „A ani jednou, přátelé!“Tak by šlo zvolat s Járou Cimrmanem, který by jistě uspěl, jedno v jaké disciplíně a zda za Česko, Rakousko, nebo Uhersko, ale náš výsledek je NULA. Nic. Nikdo. Z regionu uspěly toliko dvě maďarské instituce, celkově tři maďarští řešitelé... Žádný Čech, žádný Slovák, ale ani Polák.

Vizitka je to obzvláště bolavá, když se podíváme na počty nejúspěšně­jších zemí, států, které umějí přitáhnout opravdovou, nikoliv jen proklamova­nou excelenci. Do „brexitujíc­í“Velké Británie putuje letos 66 těchto grantů, do Německa 42, do Francie 34, do Švýcarska 24 a i do takového Španělska, které si nevede ekonomicky právě dobře, osmnáct. Pro srovnání: za deset let se povedlo získat AdG ERC, jak zní zkratka supergrant­u, jenom devíti lidem s nějakou vazbou na Česko! Sedmkrát jej přinesli přímo do Česka (chemici Detlef Schroeder a Josef Michl, fyzik Tomáš Jungwirth, matematici Eduard Feireisl, Pavel Pudlák, entomolog Vojtěch Novotný, informatik Jan Vitek) a dvakrát se to povedlo „našim“v cizině (matematik David Preiss v Anglii, rostlinný biolog Jiří Friml v Rakousku). Dlužno dodat, že jde také o obrovitáns­ké peníze; na 269 projektů půjde 653 milionů eur (čili 16,5 miliardy korun), takže si tématu – a britského zájmu o přidružení se k fondům EU – všímá i list Financial Times.

Čím to, že jsme tak špatní? Do vědeckého zázemí už tu přece natekly desítky miliard, výzvy unijních programů se hemží pojmy jako „excelentní věda“a „excelentní týmy“, máme též „centra excelence“, ale s výjimkou tří nových středisek (CEITEC, BIOCEV a RCPTM) zatím žádná nezískala ani nějaký z nižších typů ERC: startovní, konsolidač­ní. A profesorka Jana Roithová, která už obě verze grantů pro Univerzitu Karlovu získala (roky 2010 a 2015), odchází do Nizozemska. Do země, kde bude bádat šestnáct nových držitelů AdG ERC.

Co myslíte, kolik grantů, které jsou visačkou světové kvality, přišlo do ČR? Dělal jsem si čárky, kdykoli se objevilo jméno českého vědce či instituce. „A ani jednou, přátelé!“Tak by šlo zvolat s Járou Cimrmanem, který by jistě uspěl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia