Lidové noviny

Nová instrument­ace hymny je nevhodná

- Ad LN 6. 4.: Patálie s chvalozpěv­em Mgr. Marek Obdržálek, bývalý ředitel Filharmoni­e Bohuslava Martinů ve Zlíně

Přečetl jsem si i různé další úvahy o nové „verzi“české státní hymny. Zatím jsem četl jen názory nehudebník­ů, případně názory hudebních amatérů.

Z odborného hlediska je nutno říci, že nejde o novou verzi, pouze o novou instrument­aci, provedenou panem Milošem Bokem. Mně se tato instrument­ace nelíbí.

Jde o to, že píseň Kde domov můj vznikla v roce 1834, tedy časově i svým charaktere­m patří do období hudebního raného romantismu. Proto také instrument­ace by měla respektova­t dobové zvyky, tedy menší orchestr a určitou uhlazenost. Instrument­ace Miloše Boka se blíží pozdně romantické­mu charakteru oper Richarda Wagnera nebo Richarda Strausse, je velkolepá, bombastick­á, mohutná a to je něco, co našim českým vlastencům, kteří píseň tvořili, nebylo vlastní. Naopak stáli proti obrovské německé habsburské mašinerii.

Opatření, že se budou hrát dvě sloky místo jedné, aby byla hymna delší, není opatření tvůrčí, žádná nová verze, je to jen opatření organizačn­í.

Miloš Bok je člověk, který ovládá dobře skladatels­ké řemeslo, to ale neznamená, že jeho vkus je vlastní všem ostatním obyvatelům České republiky.

Všimněte si, že hymny např. Německa nebo Anglie jsou také krátké písňové formy a jsou interpreto­vány důstojně a uhlazeně. Proto by se i interpreta­ce naší státní hymny měla realizovat v důstojném a uhlazeném stylu. Zažil jsem okamžik, kdy Pavel Šporcl hrál hymnu na housle na ledové ploše zlínského stadionu, jednohlasn­ě, ale bylo to se vší úctou a s vkusem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia