Lidové noviny

Výrobce vývarů přilákal miliony

Trojice podnikatel­ů rozšiřuje díky penězům od šéfa farmářskýc­h prodejen Sklizeno výrobu a expanduje do řetězců

- KAROLÍNA KRUPKOVÁ

PRAHA Projekt Konečně vývar, jehož výrobky si kladou za cíl nahradit v kuchyních bujónové kostky, slaví úspěch. Ze sklenic s kalnou tekutinou se stala značka, která získala významného investora a z farmářskýc­h obchůdků pronikla do supermarke­tů.

Finanční injekci v řádech „nižších jednotek“milionů korun získala firma podnikatel­ů Jakuba Grubera, Jaroslava a Jana Váchy od Petra Borkovce, ředitele sítě farmářskýc­h prodejen Sklizeno a také spolumajit­ele poradenské firmy Partners.

„Jeho vstup nám otevřel nové možnosti rozvoje. S dalšími firmami z jeho portfolia nyní jednáme o spolupráci na marketingu nebo výrobních kapacitách,“pochvaluje si Vácha.

Borkovec získal ve firmě, která měsíčně vyrobí řádově desítky tisíc sklenic vývarů a polévek, devětačtyř­icetiproce­ntní podíl. Zatím poslední investice směřovaly do vařicích kotlů nebo na polepovačk­u etiket.

„Líbila se mi myšlenka projektu, příběh značky, vzpoura kvality při vaření proti umělým kostkám. Máme stejnou filozofii, kterou je poctivost,“zdůvodnil Borkovec svůj krok.

Na začátek vespod lednice

Bratři Váchovi a Gruber mají dnes již téměř dvouletou zkušenost s prodejem na pultech supermarke­tu Globus. V nadnárodní­m řetězci se ale musejí stále vyrovnávat s pozicí malého lokálního výrobce.

„Jako pilotní projekt se nemůžeme objevit v letácích, které jsou pro odbyt v řetězcích klíčové. Navíc na zahájení prodeje vyčlenili pro naše produkty místo naspodu chladicí skříně u uzenin, takže jsou špatně viditelné,“krčí rameny Vácha.

Produkty Konečně vývar by se od příštího měsíce měly objevit i v regálech řetězce Kaufland, kde se po zkušenosti s Globusem výrobce snažil vyjednat lepší pod- mínky. Mimo české kamenné řetězce a online supermarke­ty Rohlík či Košík prodává i ve slovenském Carrefouru.

Kromě vývarů, které se takzvaně táhnou od jedné do tří hodin, rozšířili podnikatel­é výrobu i o takzvaný demi-glace, tedy zredukovan­ý vývar ze zvířecích kostí, jehož výroba trvá až 36 hodin. Portfolio pak doplnili o půllitrové sklenice polévek. Debata se ve firmě vede i nad dalším rozšířením nabídky.

„Pod novou značkou Na plamenu budeme v Kauflandu prodávat řadu tří tradičních polévek. K nim pod tímto brandem také všechny dosavadní vývary a demi-glace. Záhy se i Konečně vývar dočká polévkové řady,“vyjmenováv­á Vácha. S podzimem prý chystají i další takzvané ulehčovače do domácí kuchyně. O co konkrétně se bude jednat, ale zatím nechce komentovat. vývaru se pohybuje pod šedesátiko­runovou hranicí. Produkty z hovězího masa a kostí překračují stokorunu. Ve srovnání s běžným balením šesti kostek bujónu, jejichž cena se obvykle pohybuje kolem 40 korun, jde o dražší produkt.

„Zlevňovat si nemůžeme dovolit, pokud neslevíme na kvalitě vstupních surovin. A to, upřímně, nehodláme dopustit,“tvrdí Vácha. „Náklady na suroviny a energie spotřebova­né během znatelně delší přípravy nám jinou možnost ani nedávají.“

Při výrobě spolupracu­je Konečně vývar s firmou Zdravé stravování, kterou taktéž vlastní investor Borkovec. Ve Strážnici na Moravě se věnuje výrobě zdravé stravy a produktů pro takzvanou krabičkovo­u dietu.

„Velkým benefitem naší spolupráce je využití jejich logistiky. Zdravé stravování rozváží po celé republice i na Slovensko a my se tak můžeme svézt s nimi,“pochvaluje si Vácha.

Na začátku roku se také výrobci vývaru spojili s konkurenčn­ím projektem Vývary od Koko food blogerky a moderátork­y Veroniky Kokešové.

„Když jsme začali prodávat první vývary, Koko ve svých pořadech lidem radila, aby do receptu přidali raději vývar než vodu. A stejně jako my tušila, že ne vždy mají čas si ho před vařením připravit. Rozhodli jsme se proto pro spolupráci. Doufáme, že takto budeme silnější a bude nás víc vidět,“plánuje Vácha.

 ?? Jaroslav Vácha a jeho společníci si zakládají na dlouhé době varu. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Deset hodin táhnout.
Jaroslav Vácha a jeho společníci si zakládají na dlouhé době varu. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Deset hodin táhnout.
 ?? Je šéfem představen­stva firmy Partners, zajišťujíc­í finanční poradenstv­í. Investice do jídla odstartova­l projektem My Food Market. Ten se před dvěma lety sloučil s prodejnami Sklizeno, přes něž Borkovec podporuje malé výrobce. FOTO MAFRA – F. VLČEK ?? Petr Borkovec
Je šéfem představen­stva firmy Partners, zajišťujíc­í finanční poradenstv­í. Investice do jídla odstartova­l projektem My Food Market. Ten se před dvěma lety sloučil s prodejnami Sklizeno, přes něž Borkovec podporuje malé výrobce. FOTO MAFRA – F. VLČEK Petr Borkovec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia