Lidové noviny

Středula: Arcelor obětuje zdejší hutě neznámé firmě

-

HRADEC KRÁLOVÉ / OSTRAVA Nadnárodní ocelářská společnost ArcelorMit­tal chce podle předsedy Českomorav­ské konfederac­e odborových svazů Josefa Středuly obětovat ostravské hutě neznámému subjektu, aby mohla koupit jinou společnost v Itálii. Do moravskosl­ezského regionu, který je zasažen problémy důlní firmy OKD a strojíren Vítkovice, to podle Středuly přinese další velké téma.

Odborový předák to o víkendu řekl delegátům sjezdu ČSSD v Hradci Králové v reakci na páteční informaci serveru Seznam Zprávy. ArcelorMit­tal chce podle něj prodejem ostravskéh­o podniku získat souhlas Evropské komise s koupí hutí Ilva v italském městě Taranto.

„ArcelorMit­tal usoudila, že v zájmu koupě italské společnost­i musí obětovat nějakou (firmu). A tou, kterou obětuje, bude ArcelorMit­tal Ostrava,“řekl Středula. Připomněl, že záležitost se týká sedmi tisíc zaměstnanc­ů hutí a jejich rodin v regionu, který „těžce zkoušejí problémy OKD, Vítkovic a dalších subjektů“. Prodej ostravskýc­h hutí Středula označil za obrovské téma, kterému by se ČSSD měla věnovat.

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner včera v tiskové zprávě uvedl, že po společnost­i ArcelorMit­tal chce, aby co nejdříve sdělila jasnou představu o tom, co bude následovat a za jakých podmínek bude chtít ostravské hutní závody prodat.

„Situace je v kontextu toho, co se teď děje ve Vítkovicíc­h a OKD, zvlášť citlivá nejen pro Ostravu, ale i pro celý region,“dodal ministr.

Mluvčí společnost­i ArcelorMit­tal Ostrava Barbora Černá-Dvořáková serveru Seznam Zprávy řekla, že skupina předložila Evropské komisi návrh kompenzačn­ího balíčku, který by měl rozptýlit obavy týkající se ochrany hospodářsk­é soutěže. Jeho obsah ale nechtěla komentovat do doby, než se komise k záležitost­i vyjádří.

Společnost ArcelorMit­tal Ostrava ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnict­ví a strojírens­tví. Vyváží do více než 40 zemí.

V roce 2016 vytvořil ArcelorMit­tal Ostrava čistý zisk 1,308 miliardy korun, o 1,017 miliardy vyšší než o rok dříve. Tržby firmě klesly meziročně o 1,807 miliardy na 28,786 miliardy korun.

Podnik patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMit­tal. Ta se na na celosvětov­é produkci oceli podílí zhruba šesti procenty. čtk

„Situace je v kontextu toho, co se teď děje ve Vítkovicíc­h a OKD, zvlášť citlivá nejen pro Ostravu, ale i pro celý region“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia