Lidové noviny

Ekonomie se často mýlí. Neselhává

- MICHAL SKOŘEPA LUBOMÍR LÍZAL DUŠAN TŘÍSKA PAVEL KOHOUT

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

Ekonomie je podobně jako medicína praktickou disciplíno­u. Měla by mít schopnost rozpoznat, co je v ekonomice špatně, a navrhnout, jak to napravit. Komentátor Financial Times Martin Wolf se nedávno rozepsal o jejích selháních. Co soudíte o stavu makroekono­mie? Jak se osvědčila v krizi? zovat především podle toho, jak dobře nám slouží jako každodenní vodítko ve snaze porozumět tomu, co se s ekonomikou děje a kam zhruba směřuje. A z tohoto pohledu se už dávno osvědčila: opírají se o ni měnověpoli­tické výbory centrálníc­h bank, mnohá ministerst­va financí při posuzování dopadů změn v daních nebo třeba bankovní domy při odhadování vývoje poptávky po jejich službách. analytik, Česká spořitelna

li analogii s medicínou, musíme rozlišit dva aspekty. První vytýká lékaři, že nedokáže předpovědě­t, kdy pacient onemocní. Druhý přístup pak oceňuje, že ví, jak postupovat při propuknutí nemoci, její diagnostic­e a volbě vhodné léčby.

S (makro)ekonomií je to stejné. Za přesně kontrolova­ných vnějších podmínek se živý organismus chová, jak ho napadne. Dost dobře pak nemůžeme chtít po ekonomii, aby předpovědě­la krize. Rizikové faktory sice často známe. Ovšem jako je těžké omezit (zne)užívání alkoholu a tabáku či spotřebu cukrů, tak je stejně politicky nepopulárn­í až sebevražed­né „zaříznout“ekonomický růst – když krize je pouze rizikem (navíc jen podle akademický­ch mudrlantů), nikoli jistotou. Fakulta elektrotec­hnická ČVUT a Český institut informatik­y, robotiky a kybernetik­y ČVUT

je exaktní vědou, a to ve stejném slova smyslu jako teoretická fyzika. Problémem není její neexaktnos­t, ale nerealisti­čnost úkolů, na jejichž řešení má být aplikována, včetně odhalování příčin a řešení globálních krizí. Ekonomové by měli vrátit své vědě důvěryhodn­ost, a to zejména tím, že aplikační limity svého oboru jasně vymezí a veřejně přiznají.

Lubomír Lízal: Živý organismus Dušan Tříska: Otázky bez odpovědí

Národohosp­odářská fakulta VŠE Ukazuje se, že makroekono­mové nejvíce zanedbával­i to, co je krví ekonomiky: peníze a úvěr. Růst či pokles objemu likvidních peněz a poskytnutý­ch úvěrů determinuj­e vývoj reálné ekonomiky i finančních trhů. Dále se ukazuje, že historie je pro ekonomii důleži- tější než diferenciá­lní rovnice, protože (1) prakticky vše se už nejméně jednou stalo; (2) diferenciá­lní rovnice se nehodí pro popis ekonomický­ch systémů.

Nynější ekonomie je zhruba ve stavu poznání jako medicína před objevem krevního oběhu. Partners

Debata je redakčně krácena. Dále do ní přispěli Edvard Outrata a Dominik Stroukal. Celé texty najdete na adrese www.ceskapozic­e.lidovky.cz.

Pavel Kohout: Jako medicína před objevem krevního oběhu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia