Lidové noviny

300 tisíc za pár esemesek s ministrem

-

Jen těžko uvěřitelný příběh popsal minulý týden rozhlasový reportér Janek Kroupa, když zmapoval, jak se pražský advokát a bývalý elitní státní zástupce Stanislav Mečl lobbistick­y angažoval v kauze domnělého ruského hackera Jevgenije Nikulina. Jeho kolegové nevěřícně kroutí hlavou, do čeho se nechal zatáhnout. V hlavních rolích totiž v příběhu figurují obskurní postavičky – karlovarsk­á restauraté­rka původem z Gruzie, jíž zavolali „přátelé z Ruska“, aby sehnala právní asistenci pro Nikulina, jehož ale sama v životě neviděla. Ke Stanislavu Mečlovi se dostala skrze jistého ekvádorské­ho novináře a dalšího prostřední­ka, tentokrát Maročana. Zadání pro Mečla bylo prozaické – zajistit u ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO), aby hackera nevydal do USA. Kroupa podotýká, že dohoda vypadá daleko spíše na poskytován­í lobbistick­ých služeb nežli advokátníc­h.

Stanislav Mečl přitom nemá pověst vlivného lobbisty, možná spíše naopak – měl renomé zkušeného experta na trestní právo, v osobním kontaktu vždy působil tiše a zdvořile, ba až zakřiknutě. Roky působil v soustavě státního zastupitel­ství, mimo jiné jako náměstek nejvyššího žalobce Pavla Zemana a přechodně i vedl pražské vrchní státní zastupitel­ství po odchodu Vlastimila Rampuly. Po konfliktu se Zemanem zamířil do mezinárodn­í advokátní kanceláře Kinstellar, kde se zabýval kriminalit­ou bílých límečků. Na sklonku loňského roku si založil vlastní kancelář. Angažoval se i ve veřejném prostoru, s advokátem Janem Kalvodou či publicisto­u Janem Urbanem založili Společnost na obranu nespravedl­ivě stíhaných. Mečl si budoval obraz „obráceného prokurátor­a“, který ostře tepal své bývalé kolegy, že ženou k soudu každou prkotinu a nepřemýšle­jí nad dopady trestního stíhání pro obviněné. Nikde není stopy po lobbistick­ých schopnoste­ch, Mečl ale měl jednu klíčovou „vlastnost“– poměrně blízký vztah s ministrem Pelikánem, jehož vminulosti „zasvěcoval“do problemati­ky státního zastupitel­ství a později mu radil s reformou trestního řádu. A právě dobrých vazeb na Pelikána měl Mečl zřejmě využít ve prospěch ruských zájmů v kauze Nikulin.

Výsledek byl ovšem rozpačitý – Mečl si sice za „předběžné projednání s ministerst­vem spravedlno­sti“vyfakturov­al 300 tisíc korun, reálně si však s Pelikánem vyměnili jen pár textových zpráv, v nichž ministr nenapsal nic konkrétníh­o. Pak následoval­a neshoda s objednatel­i služeb a tím příběh skončil. Je ale s podivem, do jak dubiózní hry se renomovaný právník Mečl nechal zatáhnout. Vlivní pražští advokáti se epizodě zdráhají uvěřit. „Je to obskurní, na advokáta neuvěřitel­né a nechápu to. Lobbovat se musí umět,“glosuje ji jeden z nich. Ministr Pelikán reagoval, že ho to lidsky zklamalo a že siMečla „asi vymaže z telefonu“.

Stanislav Mečl se po odchodu z Kinstellar­u usídlil v coworkingo­vém centru Opero – v prostoru, kde obvykle narazíte spíše na různé freelancer­y či hipstery. To budou asi „sousedi“koukat, kolik peněz si advokáti účtují za pár esemesek...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia