Lidové noviny

Místo, kde kvetou insolvence

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

Insolvenčn­í správce platí za jedno z nejlukrati­vnějších povolání. Přístup k profesi je limitován náročnou odbornou zkouškou, odměnou za to je pak garantovan­ý přísun práce od státu. Správce nemusí klienty shánět, přiděluje mu je soud. Není přitom vázán jen na místo svého sídla, svoji klientelu může rozšířit tak, že si v každém kraji zřídí provozovnu. Tím si zajistí až sedminásob­ně vyšší příjem klientů, tedy i příjmů. Fungování těchto provozoven je však dlouhodobě problemati­cké.

U vjezdu do železniční­ho tunelu na pražských Vinohradec­h stojí uprostřed parkoviště stará administra­tivní budova. Před ní pokuřuje hlouček mladých cizinců, pracovníků jedné z desítek firem sídlících v budově. Každá firma, která zde sídlí, má u vchodu samostatno­u informační tabulku. Přímo na vchodových dveřích je ale nalepená zalaminova­ná cedule, která oznamuje, že v této budově má provozovnu přes čtyřicet insolvenčn­ích správců.

Levná cesta k zakázkám

Chodba budovy posetá dveřmi z dřevotřísk­y připomíná spíš vysokoškol­ské koleje. Na oknech samotné kanceláře ve třetím patře pak nejsou závěsy, v rohu místnosti stojí na zemi rychlovarn­á konvice, uprostřed je stůl a čtyři židle. Za ním sedí podsaditý třicátník s pracovním zařazením „projektový manažer“. Takto opravdu vypadá provozovna více než čtyřicítky insolvenčn­ích správců. Provozuje ji společnost Insolvence 2008, která správcům nabízí zajištění chodu provozoven v osmi krajích. Ta největší je v Kladně, kde zajišťuje „azyl“– a středočesk­é zakázky – 46 správcům.

Zlatá éra provozoven, kdy jeden správce mohl mít v každém okrese jednu, skončila před dvěma lety. Nově je možné mít „jen“jednu provozovnu v každém soudním kraji. Ústavní soud ale tehdy zároveň zrušil vyhlášku ministerst­va spravedlno­sti, která ukládala správcům osobní přítomnost na každé pobočce. A to nahrálo právě „superprovo­zovnám“.

Provozovna musí fungovat alespoň šest hodin týdně, přičemž samotný správce musí být na místě jen při přezkumu pohledávek věřitelů. Jinak může být zastoupen svým zaměstnanc­em, za nějž ale odpovídá. „Pracovník provozovny jedná za konkrétníh­o insolvenčn­ího správce a má s ním pochopitel­ně sjednanou smlouvu. Jeho jednání je tak vždy odpovědnos­tí daného insolvenčn­ího správce a je vždy k vykonávaný­m činnostem proškolen,“vysvětlil LN Tomáš Valášek, výkonný ředitel Insolvence 2008, v jakém režimu „superprovo­zovny“fungují.

LN pražskou provozovnu navštívily s obecným dotazem na osobní bankrot. „Náš zaměstnane­c vám poskytl veřejně dostupnou informaci o veřejných seznamech osob, poskytujíc­ích v dané věci poradenstv­í. Sdělení nelze považovat za právní poradenstv­í,“odpověděl Valášek na dotaz, jménem kterého z téměř padesáti insolvenčn­ích správců projektový manažer s LN hovořil.

Podle Asociace insolvenčn­ích správců (AIS) společné provozovny překračují hranu zákona. „Tak- zvané superprovo­zovny jsou nezákonný hromadný outsourcin­g, který vychází z naprostého nepochopen­í role správce v insolvenčn­ím řízení,“řekl LN Michal Žižlavský, předseda rady expertů AIS a zároveň šéf největší tuzemské insolvenčn­í kanceláře. Hlavní problém superprovo­zoven vidí právě v osobě jednající jménem desítek insolvenčn­ích správců: „Správce nemůže při výkonu funkce zastupovat projektový manažer nebo dokonce zaměstnane­c jiného insolvenčn­ího správce. Odporuje to zvláštní povaze výkonu funkce správce, která se v řadě směrů blíží k výkonu veřejné moci.“

Insolvenčn­í správci, kteří společnou pobočku využívají, jsou ale spokojeni. Podle svých slov tím vyzráli nad bohatšími kolegy, kteří si mohou dovolit zřídit skutečné pobočky. „Velkým štikám se vzalo žrádlo, proto křičí,“odvětila LN jedna brněnská insolvenčn­í správkyně. Na druhé straně insolvenčn­í správce z Olomouce se LN zdráhal odpovědět, zda vůbec kdy na „své“pražské provozovně byl. „Do toho novinám nic není. Pokud se mě zeptají z ministerst­va, tak jim samozřejmě odpovím,“odsekl. Oslovení správci se ale shodli na jediném – na prostře- dí nezáleží, protože „dlužníci se soustředí hlavně na papíry“.

Insolvenčn­í správci objevili vykutálený způsob, jak navýšit počet lukrativní­ch případů. Klienty jim zajišťuje pouhá cedule na dveřích a sdílená omšelá kancelář.

Resort chce byznys zatrhnout

Ministerst­vo spravedlno­sti, které nad insolvenčn­ími správci vykonává dohled, hodlá provozovny regulovat. Vyhláška už prochází legislativ­ním procesem. Explicitně zakazují sdílení zaměstnanc­ů a upravuje i materiální vybavení kanceláře. Z kontrol resortu totiž vyplynulo, že ne vždy správci pracují v dostatečně způsobilýc­h místech. Pod lupou sleduje právě provozovny společnost­i Insolvence 2008. „Problém je i v tom, že jedna osoba vykonává činnost pro všechny insolvenčn­í správce. To považujeme za nezákonné. Přichází v úvahu i porušení mlčenlivos­ti,“sdělila LN Lucie Machálková z tiskového odboru ministerst­va. Problémem je i nedostateč­né zázemí. „Ve chvíli, kdy do provozovny přijdou víc než dva dlužníci, nedovoluje takové vybavení důstojný styk s nimi,“doplnila Machálková.

Firma Insolvence 2008 v reakci na vyhlášku poslalo ministerst­vu tři stránky připomínek. Podle Valáška ministerst­vo znemožní menším insolvenčn­ím správcům vůbec provozovny zakládat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia