Lidové noviny

Z kriminálu škodu nikdo nenahradí

-

zilo deset až patnáct let vězení. Pro posouzení směřování trestní politiky státu v posledních dekádách je určující porovnání trestů, jež hrozí za majetkové a hospodářsk­é trestné činy. Za krádež, podvod či zpronevěru hrozil podle socialisti­ckého práva trest nejvýše osm let odnětí svobody, zatímco nyní je to až deset let. Stejný trest dnes hrozí i za trestný čin poškození finančních zájmů Evropské unie, který nápadně připomíná ono rozkrádání socialisti­ckého vlastnictv­í…

Z tohoto exkurzu je zřejmé, že majetková kriminalit­a je dnes trestána ještě přísněji, než tomu bylo před rokem 1989, a útok na veřejné statky jen nepatrně mírněji. Uvedený trend české trestní politiky odpovídá zjednoduše­né tezi, že čím je stát dále na východ od Atlantiku, tím je trestní represe majetkové a hospodářsk­é kriminalit­y přísnější.

Řešení výhodnější pro stát

V souvislost­i s probíhajíc­ími pracemi na novém trestním řádu bych rád otevřel téma výrazného zmírnění trestní represe prvopachat­elů majetkovýc­h a hospodářsk­ých trestných činů. Primární cíl, který má být sledován u tohoto typu kriminalit­y, je totiž podle mého názoru restituce způsobené újmy. Toho ale lze jen obtížně dosahovat za podmínek, kdy je pachatel vytržen ze svého sociálního, ekonomické­ho a rodinného prostředí pobytem v nápravném zařízení, česky řečeno „v kriminále“.

Opřu-li se o mnohaletou praxi obhájce, mohu s jistotou prohlásit, že odsouzený z výkonu trestu neuhradí poškozeným nic či téměř nic a velké problémy bude mít i po propuštění. Z hlediska trestní politiky státu je tudíž mnohem efektivněj­ší ponechat pachatele mimo brány věznice a umožnit mu vydělávat prostředky pro poškozené. Z hlediska fiskálních, ale i výchovných aspektů je i pro stát nepochybně efektivněj­ší zvolit jiný trest, než je nepodmíněn­ý trest odnětí svobody.

Je čas na reformu

Kacířsky si tak dovoluji otevřít otázku, zda by u vybraných majetkovýc­h a hospodářsk­ých trestných činů nestálo za to překročit zásadu legality trestního řízení a vyloučit trestní stíhání pachatelů, u nichž odepře souhlas s trestním stíháním poškozený, i když dotyčný není ve vztahu osoby blízké.

Uvedená idea řeší konflikt veřejného zájmu na potrestání pachatele a zájmu poškozenéh­o spočívajíc­í v náhradě způsobené újmy. Stávající úprava tuto kolizi řeší především formou podmíněnéh­o zastavení trestního stíhání. Pánem rozhodnutí nad takovým procesním postupem však není poškozený, ale státní zástupce či soud, který trestní stíhání může, ale nemusí zastavit bez ohledu na zájmy poškozenéh­o. Navíc tak jde učinit pouze v řízení o méně závažných trestných činech.

Mnou naznačená cesta je pouhou úvahou a nemám zde ambici polemizova­t s řadou protiargum­entů, ať už právních, etických, či ryze praktickýc­h. Přesto se domnívám, že uzrál čas vést úvahy, kam má v příštích desetiletí­ch směřovat trestní politika státu. Bez toho je totiž přinejmenš­ím nezodpověd­né látat legislativ­ní díry a psát paragrafy nových zákoníků. Je nutné se ptát, zda nadále pokračovat v čistě represivní politice a nadále zpřísňovat jak samotné sankce, tak i proces jejich ukládání, nebo zda raději neuvažovat o diverzifik­aci jednotlivý­ch rizik pro společnost, upřednostn­ění náhrady škod bez ekonomické likvidace pachatele. Takové řešení umožní získat obrazně i fakticky prostor a finance na práci s těmi pachateli – typicky násilné trestné činnosti –, které je nezbytné dočasně izolovat od společnost­i.

U příležitos­ti prací na novém trestním řádu je snad konečně po 57 letech místo i pro úvahu, zda nelze majetkové konflikty řešit i ku prospěchu poškozenýc­h, tedy jinak, než že pachatele zavřeme, až zčerná.

Má smysl posílat pachatele hospodářsk­é trestné činnosti na řadu let „do kriminálu“, odkud poškozeným nikdy nenahradí ani korunu? Nebylo by lepší, aby dohoda poškozenéh­o s pachatelem měla přednost před trestním stíháním a postihem? Uzrál čas na úvahy, kam má v příštích desetiletí­ch vést trestní politika státu a zda pokračovat v čistě represivní­m přístupu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia