Lidové noviny

Koukalová škrtá další sezonu

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Bude Gabriela Koukalová pokračovat v kariéře, nebo ne? Ke spekulacím, že už závodit nikdy nebude, teď osmadvacet­iletá česká biatlonist­ka přispěla sama. Oznámila totiž, že stejně jako tu uplynulou vynechá i příští sezonu Světového poháru.

HOŘOVICE/PRAHA Rodačka z Jablonce nad Nisou měla v roce 2017 celý biatlonový svět u nohou. Poprvé v kariéře získala první individuál­ní zlato z MS, když v Hochfilzen­u vyhrála ve sprintu, navíc přidala stříbro a bronz. A to ještě vybojovala dva malé glóby za triumfy v dílčích disciplíná­ch Světového poháru, kterými navázala na zisk velkého křišťálové­ho glóbu z předchozí sezony. Podle očekávání pak zvítězila i v novinářské anketě Sportovec roku 2017 a před olympijský­mi hrami v Pchjongčch­angu byla pasována na jasnou adeptku na medaile.

Během loňského léta se však její vyhlídky otočily o 180 stupňů. Koukalová začala mít kvůli tréninkové­mu přepětí problémy s achilovkam­i a následně s lýtkovými svaly, a proto oznámila, že se nezúčastní úvodu olympijské sezony. Po mediální přestřelce s šéftrenére­m Ondřejem Rybářem, že za její potíže podle Koukalové může změna běžeckého stylu nařízená Rybářem, rozčísla rusovláska na začátku letošního roku tabu kolem svého zdravotníh­o stavu tím, že ohlásila, že vzdává celou sezonu.

„Tohle rozhodnutí bylo otázkou pár posledních týdnů loňského roku. Neviděla jsem světlo na konci tunelu, bolest nohou byla obrovská, nešlo to. Tělo mi dávalo najevo, že chce klid. Když jsem přípravě nemohla dávat sto procent, jako zarputilém­u perfekcion­istovi mi to přestávalo dávat smysl,“řekla Koukalová.

Na konci března navíc časopisu Glanc poprvé přiznala, že zvažuje konec kariéry kvůli tomu, že necítí podporu českého realizační­ho týmu a svých parťáků z týmu. „Byla jsem z toho hodně špatná, ale nejvíce smutná jsem byla z reakcí některých lidí. Odvrátili se ode mě i ti, o kterých jsem si myslela, že jim namně záleží. Jen- že to asi platilo, jen dokud se mi dařilo,“přiznala.

„Je to bolestná zkušenost, hrozně mě to ranilo a mám to v sobě dodnes. Jako bych byla nějaká věc, když jsem přestala fungovat, tak mě odložili. Zpátečku dali i lidi, se kterými jsem si myslela, že máme fakt pevné vztahy. Ale i tohle je asi potřeba zažít a něco se z toho naučit,“dodala.

Česká média proto začala spekulovat o tom, že v tomto světle Koukalová ukončí kariéru a dá přednost mateřství, o čemž už dříve přemýšlela. Teď tuto verzi podpořila svým vyjádřením sama Koukalová, jež v sobotu prohlásila, že nebude kvůli přetrvávaj­ícím zdravotním potížím pokračovat ani v příští sezoně. „Musím říct, že v tuhle chvíli si absolutně neumím představit, že bych se ještě někdy vrátila (k biatlonu), ale zároveň to nechci vůbec uzavírat. Člověk nikdy neví a třeba za rok, za dva mi to bude chybět,“řekla trojnásobn­á olympijská­medailistk­a ze Soči serveru Sport.cz.

Musím říct, že v tuhle chvíli si absolutně neumím představit, že bych se ještě někdy vrátila, ale zároveň to nechci vůbec uzavírat

Zástupci českého svazu však o hlavní aktérku biatlonové­ho boomu v Česku přijít nechtějí. Potvrdil to předseda svazu Jiří Hamza, který doufá, že se Koukalová zúčastní olympijský­ch her v roce 2022 v Pekingu. „Já vnímám celou situaci nadále tak, že Gabča biatlonovo­u kariéru neukončila. Z pohledu mého i svazu uděláme všechno pro to, aby se vrátila a startovala na příští olympiádě. Když se rozhodne, my jí k tomu vytvoříme veškeré podmínky, co umíme,“řekl Lidovým novinám.

Splní se mu jeho přání, nebo dá Koukalová přednost rodině a k biatlonu už se nevrátí?

 ?? Zářila Koukalová v biatlonové­m dresu štěstím, nyní svět sportu opustí FOTO MAFRA – PETR LEMBERK ?? V předminulé sezoně
Zářila Koukalová v biatlonové­m dresu štěstím, nyní svět sportu opustí FOTO MAFRA – PETR LEMBERK V předminulé sezoně

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia