Lidové noviny

Hvězdy play off. Kdo září nejvíce?

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Extraligov­é play off zná oba finalisty - Brno a Třinec. V rozhodujíc­í části sezony opět povstala řada hokejových hrdinů, kteří táhnou svůj tým za titulem.

PRAHA Brilantní technik Nečas, mistr tečí Smoleňák, přímočarý dravec Cienciala, slovenský fantom Čiliak nebo neúnavný všudybyl Hynek Zohorna.

Mazáci i zelenáči. Borci z pole i lapač puků.

Různorodou sortu hokejistů spojuje jedno: forma jako hrom. Na ledě kralují, při rozhovorec­h z nich sálá klid a sebedůvěra. Oprávněně. To právě oni jsou největšími hvězdami dosavadníh­o průběhu extraligov­ého play off.

Jeden z nich si ale rozhodujíc­í sérii o titul nezahraje, už v neděli totiž Třinec ukončit hradecký sen o Masarykově trofeji - zvítězil 2:1 v prodloužen­í. Zastavit tak rozjetého holohlavéh­o hecíře Radka Smoleňáka.

Ten nasázel čtyři vítězné góly, naposledy rozhodl čtvrté semifinále.

Brankáře soupeřů překonával díky tuze účinné zbrani – zaparkuje před gólmanem, odmítne obránce a počká si, až kolem něj poletí puk. Jemně kotouč lízne. Gól!

„Hodně na tom dělám po trénincích. Ve Finsku i Americe jsem hru u brány hodně vylepšil. Není to jen o tečování. Je to o tom, naučit se nebát puku, stínit gólmanovi, udělat prostor pro ostatní,“tvrdí zkušený útočník.

Jeho teče vyřadily ve čtvrtfinál­e Liberec, na Oceláře už ale nestačily.

I proto, že proti byl David Cienciala, rychlonohý šikula, který se 13 (6+7) body vládne tabulce produktivi­ty. Všechny asistence posbíral v jediném mači – sedmi nahrávkami rozhodl sedmý čtvrtfinál­ový zápas s Pardubicem­i.

Tolik pasů si za jediný večer v play off nikdo před ním nepřipsal. Zámořská ESPN ocenila mimořádný počin tím, že Ciencialu vyhlásila nejlepším hokejistou světa týdne. Přitom, jak potvrzují další utkání, je spíše střelec. Ostatně jeho švihu zápěstím třinecký kouč Václav Varaďa využívá i při přesilovce.

Jinak Cienciala válí ve čtvrté řadě s bratry Kovařčíkov­ými. „Jsou tu od toho, aby náš tým roz- proudili, aby mu dodali jiskru. Někdy vykřesají jiskřičku naděje z ničeho,“tvrdí veterán Jiří Polanský o lajně s věkovým průměrem necelých 22 let.

Oceláři ve dvaadvacet­iletém Ciencialov­i našli překvapivý trumf.

Už menší senzací jsou skvělé výkony kapitána Lukáše Krajíčka, případně zkušeného útočníka Vladimíra Svačiny.

Mnohé možná zaskočí i jméno největšího tahouna brněnské Komety. Ta v sobotu suverénním výkonem zarazila vzpouru Plzně a po vítězství 5:1 postoupila do finále.

Obhájce titulu na to potřeboval jen devět zápasů, přičemž v každém z nich bodoval prostřední z bratrského tria Zohornů – Hynek.

Jde ovšem jen o zdánlivé překvapení. Zohorna válel v play off už loni, mimo jiné vítězným gólem posunul Brno do přímé bitvy o Masarykův pohár. „Můj nejdůležit­ější gól v kariéře,“říkal krátce poté, co pokořil hradeckého Patrika Rybára.

Na loňské výkony navázal impozantní šňůrou devíti mačů s alespoň jedním bodem, během níž nastřádal šest gólů a pět asistencí.

Nejblyštiv­ější moment? V pátém semifinále na ledě Plzně náramně našel volnéhoMar­tina Nečase, který svou střelou zasadil drtivý úder do sebevědomí domácích. „Bylo to krásné. Máme to tak trochu nacvičené, všimli jsme si na videu, že mě u té tyče nechávají volného,“popisoval Nečas.

Jeden z největších příslibů českého hokeje také září. Kometě se po lednovém mistrovstv­í světa do 20 let vrátil jako vyměněný. Více si věřil, na kluzišti si troufl úžasné věci.

A troufá si je i nyní, na největší tuzemské hokejové scéně – v extraligov­ém play off. „Chtěl bych titul, než odejdu do zámoří,“přeje si devatenáct­iletý útočník s klukovským úsměvem.

Na podzim už by měl válet za Carolinu v zámořské NHL.

I díky radám od svého mentora Martina Erata, vedle něhož vyrůstá v hvězdu.

Mimochodem, Erata neradno přehlížet, osvědčený lídr se naposledy dvakrát trefil do sítě Plzně a definitivn­ě zlomil vítěze základní části.

Brněnskou jízdu jistí klidný a bezchybný Marek Čiliak, první brankář, jemuž se povedlo v české extralize vyhrát v play off 13 zápasů za sebou.

„V sezoně patří do průměru, ale ve vyřazovací­ch bojích je vynikající,“smeká před ním i plzeňský trenér gólmanů Rudolf Pejchar.

Čiliak si počíná tak dominantně, že klidně může obhájit cenu Václava Paciny.

Tu každoročně získává nejužitečn­ější muž play off a ještě ji nikdo nikdy nezískal dvakrát za sebou. Změní to slovenský pohodář?

 ?? Martin Nečas by se po sezoně měl znovu vrátit do NHL FOTO ČTK ?? Brněnský talent
Martin Nečas by se po sezoně měl znovu vrátit do NHL FOTO ČTK Brněnský talent

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia