Lidové noviny

Paříž–Roubaix ovládl Sagan. Štybarovi útok nevyšel

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Dvakrát už vjížděl na velodrom ve vedoucí skupině a bojoval v ní o nejcennějš­í vítězství mezi cyklistick­ými klasikáři. Dvakrát zůstal Zdeněk Štybar prvním poraženým. Tentokrát byl český cyklista od kýžené kostky za triumf na klasice Paříž–Roubaix daleko – skončil devátý. Pro svůj druhý vítězný Monument si na velodromu dojel Slovák Peter Sagan.

Do cíle Pekla severu zbývalo 75 kilometrů, když se Štybar nenápadně odpoutal od všech favoritů. K českému šampionovi se nikdo další nepřidal, a tak Štybar pelášil po neforemnýc­h kostkách severní Francie osamocen.

Dvacet kilometrů tahle jeho spanilá jízda trvala, než byl 32letý Čech opět pohlcen hlavním balíkem. Ne, ani tentokrát to po dvou druhých místech nebyl na Paříž–Roubaix Štybarův den.

Nejdůležit­ější útok dne totiž přišel záhy.

Měl ho na svědomí muž, na němž přitom visely oči všech favoritů. Útok Petra Sagana se ale nepovedlo zachytit ani Gregu van Avermaetov­i, ani Sepu Vanmarckov­i, ani letce Quick-Stepu.

Slovenský cyklista s číslem 111 na zádech upaloval po dlážděných úsecích, v čele závodu dojel Sylvaina Dilliera s Jellem Wallaysem, kteří celý den šlapali v úniku.

Dlouhých třicet kilometrů se Wallays Sagana držel, než i on odpadl. Dillier však prožíval životní závod. S trojnásobn­ým mistrem světa se střídal v tempu, na kostkách se jej poté držel jako klíště.

Po dvou defektech, které Slováka na trase z Paříže do Roubaix potkaly loni, letos osmadvacet­iletého rodáka z Žiliny o druhý triumf na cyklistick­ém Monumentu (před dvěma lety vyhrál Kolem Flander) žádné technické potíže nepřipravi­ly.

Na velodrom v Roubaix přijel na prvním místě Dillier, nástup mistra světa Sagana v poslední zatáčce ale byl pro mladého Švýcara příliš. „Jsem šíleně unavený, ale zároveň šťastný,“radoval se Sagan v cíli.

 ?? Peter Sagan poprvé ovládl Paris–Roubaix FOTO ČTK/ AP ?? Trojnásobn­ý mistr světa
Peter Sagan poprvé ovládl Paris–Roubaix FOTO ČTK/ AP Trojnásobn­ý mistr světa

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia