Lidové noviny

Jednejte s SPD a KSČM

- ELIŠKA NOVÁ TOMÁŠ TOMÁNEK SLOUPEK LN

PRAHA Na Hradě a v prezidents­kém sídle v Lánech se dveře netrhnou. Bezmála půl roku po volbách nastala fáze, kdy prezident Miloš Zeman začal hrát ústřední roli v příběhu o skládání vlády.

Včera večer schůzku u prezidenta absolvoval premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Pan prezident doporučil pokračovat v jednání s KSČM a SPD. To neznamená, že doporučil jen tuto variantu,“řekl po jednání Babiš. „O termínu, dokdy má být složena vláda, nebyla řeč,“dodal premiér.

Série schůzek s prezidente­m ovšem teprve začíná. Dnes má Zeman přijmout předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, na zítřek je v kalendáři audience předsedy SPD Tomia Okamury. Sociální demokraté podle Babiše zatím prezidenta o setkání nepožádali.

Zatímco doposud chodila za prezidente­m skupinka návštěvník­ů právě v tomto gardu, nově se hlásí i předsedové ODS aKDU-ČSL Petr Fiala a Pavel Bělobrádek. Příznačné je, že zatímco v případě Filipa a Okamury schůzku inicioval sám Zeman, Fiala a Bělobrádek se na Hrad objednali.

Prezident se netají tím, že podle jeho představ by měla vzniknoutm­enšinová vláda ANOs podporou. Ať už sociálních demokratů, komunistů, nebo populistic- kých extremistů z SPD. Podle zdrojů LN přitom prezident před stěžejním jednáním o koalici mezi ANO a ČSSD stál za těmi druhými a radil, ať neustupují ze svých požadavků vůči Babišovu hnutí. Mezi nimi bylo i to, aby v případě, že ve vládě bude obviněný Babiš, získali sociální demokraté vnitro. Právě na tom nakonec jednání ztroskotal­a.

Jednáním ANO s komunisty a Okamurou by se otevřela cesta k vládě stvořené z odborníků, do které by své ministry kromě tří stran mohl nominovat i Hrad.

Na tutomožnos­t včera večer reagoval předseda ČSSD Jan Hamáček: „Extremisté z SPD ve vládě by poškodili reputaci ČR v Evropě. Pokud s nimi Andrej Babiš bude vyjednávat, potvrdí, že mu nejde o práci pro lidi, ale jen a pouze o funkci premiéra,“uvedl na Twitteru. Podle informací LN však není vyloučena ani případná resuscitac­e koalice ANO–ČSSD.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia