Lidové noviny

Jednejte s SPD a KSČM, radí Zeman

-

Dokončení ze stran 1

Ve všech variantách možného budoucího uspořádání teď záleží především na vůli prezidenta. Jaká bude, se ukáže až po kolečku návštěv.

S novou variantou včera přišel šéf lidovců Pavel Bělobrádek, který navrhuje širokou koalici ODS, Pirátů, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN. Ta by sice podle Bělobrádka měla více mandátů než současná vláda v demisi, ani tak by ale neměla většinu. O tichou podporu by tedy musela požádat hnutí ANO, kterému by nabídla programovo­u spolupráci.

Podobná varianta je málo pravděpodo­bná. Nejen kvůli preferencí­m Hradu. Už včera se na to nepříliš tvářili Piráti, podle kterých zatím nebyly vyčerpány všechny varianty. Předseda Pirátů Ivan Bartoš navíc podotkl, že pokud by Andrej Babiš netrval na tom, že bude premiér, nabízela by se obnova koalice ANO, ČSSD a lidovců z minulého volebního období.

Ale nejen ona. V případě, že by obviněný Babiš netrval na své pozici, by se pak otevíraly dveře pro podstatně víc možných koalic. O spolupráci s hnutím ANO by v takovém případě začali jednat nejen oranžoví a žlutí, ale i Piráti, hnutí STAN, možná i občanští demokraté.

Babiš je náš jediný

Hnutí ANO se ovšem včera opět usneslo, že jejím jediným kandidátem na premiéra je Babiš. A nic proti tomu zjevně nenamítal ani prezident na večerní schůzce s Babišem. Znova se tak kolečko vrací ke spolupráci ANO s komunisty nebo okamurovci. A to i přesto, že KSČM se v poslední době do spolupráce s Okamurovým hnutím příliš nehrnula. Filip ale nevyloučil ani to. „V politice platí nikdy neříkej nikdy,“komentoval to předse- da komunistů. Záležet bude i na jejich sjezdu, jeden z kandidátů na šéfa strany je Josef Skála, který je spolupráci s ANO a SPD naopak nakloněn.

Postupně začali odpadávat i kritici takové spolupráce z hnutí ANO. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán už řekl, že z politiky odchází. A v případě spolupráce s SPD by odešel i ministr dopravy Dan Ťok. U ministra zahraničí Martina Stropnické­ho se spekuluje o postu v diplomacii a výhledové kandidatuř­e na prezidenta.

Ministr zemědělstv­í v demisi Jiří Milek, který příliš nevoní KSČM, už dostal od Babiše polí- ček kvůli tomu, že si přivedl na ministerst­vo jako externí poradkyni Mirku Čejkovou.

Zajímavá je přitom budoucnost postu, který by se případně uvolnil po Ťokovi. Zálusk na ministerst­vo dopravymá podle zdrojů LN SPD. Sejít by se tady mohly zájmy Okamury i Hradu.

Zákulisní vliv na SPD má známý pražský lobbista Tomáš Hrdlička, který byl mimo jiné i sponzorem Zemanovy kampaně a účastníkem na Zemanově inauguraci. Dříve byl přitom Hrdlička napojený na Věci veřejné a jejich tehdejšího předsedu Víta Bártu. I on ve vládě Mirka Topolánka ovládal ministerst­vo dopravy. Jde o resort, kterým proudí miliardy na rozsáhlé infrastruk­turní stavby a nikdy nepřestáva­jící opravy. Tento fakt láká řadu zákulisníc­h hráčů, kteří by si rádi k miliardový­m zakázkám pro stát přičichli.

Od uren se stejným výsledkem

Jedinou variantou nezávislou na Zemanově vůli je, že by se sněmovna sama rozpustila, a vyvolala tak předčasné volby. Jenže tady se naopak sněmovní hráči se Zemanem, který je jejich odpůrcem, shodnou. Všichni si totiž umějí spočítat, že předčasné volby by patrně přinesly podobnou situaci, jaká je teď. S tím rozdílem, že by strany musely znovu sáhnout hluboko do svých pokladen. Některé by navíc už znovu nemusely překročit pětiprocen­tní hranici, a sněmovna by se tak pro ně uzavřela.

Podle posledního průzkumu společnost­i Kantar TNS pro Českou televizi mírně v březnu posílila ODS i sociální demokracie nebo hnutí STAN. Pohoršilo si naopak hnutí ANO, SPD nebo TOP 09. Zisky a propady to ale nejsou natolik velké, aby povolební situace byla zablokovan­á aspoň o něco méně, než je nyní.

 ?? To budou špičky hnutí ANO řešit ve čtvrtek, sdělil Andrej Babiš po schůzce s prezidente­m Milošem Zemanem. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Co dál?
To budou špičky hnutí ANO řešit ve čtvrtek, sdělil Andrej Babiš po schůzce s prezidente­m Milošem Zemanem. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Co dál?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia