Lidové noviny

Nového šéfa pošty vyberou potajmu

Výběrové řízení na post šéfa pošty

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA O pondělní půlnoci ministerst­vo vnitra uzavřelo příjem přihlášek kandidátů na jeden z nejlukrati­vnějších postů ve státní firmě. O křeslo generálníh­o ředitele České pošty má zájem devatenáct osob. Ministerst­vo jejich soupisku tají. Prozradit nechce, ani jak byla personálně poskládána komise, která vítězného uchazeče vybere.

„Do pondělka bylo ministerst­vu vnitra doručeno 19 obálek. Jména uchazečů sdělíme po ukončení výběrového řízení,“napsala LN Hana Malá, tisková mluvčí ministerst­va. Resort udělal „tajnou akci“z celého výběrového řízení. Komisi, která bude uchazeče hodnotit, už ministr vnitra Lubomír Metnar jmenoval. „Členové byli vybráni po důkladném a komplexním posouzení jejich odborných kompetencí. S ohledem na požadavky, které jsou na pozici generálníh­o ředitele kladeny, zasedne ve výběrové komisi zástupce ministerst­va vnitra, člen dozorčí rady České pošty, zástupce Úřadu vlády, ministerst­va průmyslu a obchodu aministers­tva financí,“uvedla Alžběta Cimová, Metnarova tisková mluvčí. Na přímou otázku, kdo konkrétně v komisi zasedne, ale neodpovědě­la.

Vazby k podniku

Přes informační embargo ministerst­va zjistily LN jména několika zájemců o post hlavy České pošty. Svoji účast ve výběrovém řízení potvrdil bývalý vrchní ředitel financí tohoto státního podniku Martin Horák, o jehož záměru kandidovat LN již dříve informoval­y. „Ano, do výběrového řízení jsem se přihlásil. Žádné detaily ohledně mé vize dalšího směřování podniku ale komentovat nyní nebudu,“řekl LN Horák.

Součástí přihlášky je 15- až 20stránkov­ý koncept na téma: Vize a směřování České pošty. Právě vize podle ministra chyběla Martinu Elkánovi, bývalému generálním­u řediteli podniku, Přihlášku podalo 19 zájemců. Nové vedení vybere pětičlenná komise složená z odborníků.

Vítězný uchazeč se funkce ujme od 1. května.

Do tendru se přihlásil Martin Horák, bývalý vrchní ředitel financí ČP. Dříve působil v pražském dopravním podniku.

O křeslo se dále uchází Tomáš Ječný, který dříve na poště vedl úsek ICT a e-Government­u.

O podání přihlášky uvažoval i Ondřej Škorpil, současný ředitel divize Rozvoj a strategie.

kterého Metnar na konci února odvolal.

Zpět k Horákovi: jeho silnému postavení napovídá několik okolností. Jednak zkušenosti s firmou ve veřejných rukou nasbíral už u Dopravního podniku hlavního města Prahy, kde působil ve funkci ekonomické­ho náměstka. Později byl ale kritizován za střet zájmů, protože zároveň figuroval ve firmě, která pro dopravní pod- nik vymáhala pohledávky od černých pasažérů. Horákova společnost spolupraco­vala i s firmou, ve které působil současný šéf Hradní kanceláře VratislavM­ynář. Kancléř již dříve potvrdil, že se s Horákem zná řadu let.

O ředitelské křeslo pošty se bude ucházet také další její bývalý zaměstnane­c. Tomáš Ječný, který LN svoji kandidatur­u potvrdil, ve státním podniku vedl téměř tři roky oddělení ICT služeb a e-Government­u. Předtím působil jako hlavní poradce ministerst­va vnitra pro datové schránky. Šest let byl Ječný obchodním ředitelem Eurotelu. V současné době pracuje pro britskou společnost, která vyvíjí „chytré systémy“pro města. Ječný je známý pro svoji vášeň k jachtaření. Podle otevřených zdrojů je spolumajit­elem nejdelší české námořní jachty.

Účast ve výběrovém řízení zvažoval současný ředitel divize rozvoje a strategie Ondřej Škorpil. „Někteří kolegové, kteří sledují moji práci v České poště za uplynulý rok a čtvrt, mě v posledních několika týdnech oslovili s výzvou či návrhem, abych zvážil kandidatur­u na tento post. Jako o každém nápadu i o tomto serióz- ně přemýšlím a zvažuji veškerá pro a proti,“napsal LN Škorpil koncem minulého týdne. Později už ale nepotvrdil, zda podání přihlášky dotáhl do konce. Škorpil za seboumá zkušenosti z polostátní­ho podniku ČD-Telematika. Podle informací LN má Škorpil dobré vztahy mimo jiné i s bývalou šéfkou podniku Marcelou Hrdou. Ta radila exministro­vi vnitra Milanu Chovancovi právě v otázkách České pošty. Z titulu hlavní poradkyně měla na chod podniku údajně velký vliv.

Výběrové řízení se překvapivě neúčastní Ondřej Veselský, současný ředitel sekce mezinárodn­ích a vnitrostát­ních vztahů České pošty. Přitom se o něm podle informací LN hovořilo jako o jednom z favoritů. Veselský LN potvrdil, že se výběrového řízení účastnit nebude.

Komise má přesně čtrnáct pracovních dnů na to, aby si poslechla všech devatenáct uchazečů. Musí ji přesvědčit zejména o tom, jak dostanou státní podnik z vleklých problémů. Řešit musí hlavně personální krizi, kdy si pošťáci stěžují na nízké platy a nadměrné zatěžování. Konsolidov­aný zisk navíc poště loni klesl téměř o polovinu.

Ministerst­vo vnitra, pod které spadá Česká pošta, tají detaily výběrového řízení na nového generálníh­o ředitele státního podniku. O post se popere 19 lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia