Lidové noviny

Kuloáry plné hradních spekulací

-

Patří k nejstabiln­ějším spojencům Miloše Zemana od chvíle, kdy prezident na Vysočině začal snovat návrat do vrcholné politiky. Od počátku však Vratislava Mynáře provázejí potíže. Dosud marně čeká na přísnou bezpečnost­ní prověrku, podobně dlouho odolával i požadavku odevzdat majetkové přiznání. Měl také potíže s domem ve Strašnicíc­h, který koupil podivně lacino. To, že by právě on mohl mířit do České národní banky, vyvolává reakce od šoku po nevěřícné veselí. Podnikatel a architekt krachu těžařské firmy OKD Zdeněk Bakala fascinuje v negativním slova smyslu prezidenta natolik, že mu neváhal věnovat pasáž ve svém inauguračn­ím projevu. Podle mnohých nepatřičně, ale s někdejší šéfkou národního regulátora Alenou Vitáskovou by se nejspíš shodl, že to bylo na místě. Právě o ní se proslýchá, že by se mohla stát novou hradní kancléřkou. Pravděpodo­bnější však je, že ji Zeman povolá mezi své poradce.

Pražskými kuloáry poslední dva měsíce proplouvá zkazka, na kterou nikdo nereaguje klidně. Její první část se spolehlivě zakládá na pravdě: od prosince se uvolní dvě pozice v radě České národní banky a její členy jmenuje prezident Zeman, aniž by k tomu potřeboval součinnost vlády či parlamentu. Druhá část zákulisníh­o klepu vyvolává poprask, protože uvádí, že na jedno místo zvažuje Miloš Zeman dosazení svého kancléře Vratislava Mynáře. „V bankovní radě? Tak to opravdu netuším. Slyším to poprvé, žádné přání z Hradu jsem nezaznamen­al,“řekl LN guvernér ČNB Jiří Rusnok. Dodal, že členové bankovní rady musejí mít ze zákona bezpečnost­ní prověrku na stupeň tajné, guvernér pak na stupeň přísně tajné. To je první překážka Mynářova možného angažmá. Prověrku na potřebný stupeň nemá, vládne jen tím nejnižším s názvem vyhrazené. Trvalo mu tři čtvrtě roku od nástupu na Hrad, než o prověrku vůbec požádal. Pak – z přílišné horlivosti, jak říká Zeman – požádal Národní bezpečnost­ní úřad o prověrku na nejvyšší stupeň přísně tajné, k níž ale dodal podklady až koncem roku 2014. O rok později mu byla odmítnuta, Mynář podal rozklad, neuspěl ani s ním, brání se u soudu, a když ani to nevyjde, zkusí kasační stížnost. Zeman si Mynáře podle svých slov nechá, dokud nevyčerpá všechny možnosti odvolání. Na Hradě tedy okolnost chybějící bezpečnost­ní lustrace zatím nepřekáží, u České národní banky se ale zatím nikdy nestalo, aby jmenování získal člověk, který si potřebný stupeň neopatří, jak mu to ukládá zákon. Stejně jako požadavek, že členem rady mohou být jmenovány jen „v měnových záležitost­ech nebo v oblasti finančního trhu uznávané a zkušené osobnosti“.

Mynář vlastní v okolí svých domovských Osvětiman několik sjezdovek, má podíly v bytových družstvech a vystudoval Vysoké učení technické v Brně. To ani při vysoce rozvinuté fantazii nenaplňuje definici uznávané a zkušené osobnosti, jak ji definuje zákon.

Podle některých lobbistů, s nimiž LN hovořily, je informace o Mynářově přesunu do národního regulátora balonkem plným horkého vzduchu, který se snaží pustit do oběhu Zemanovi odpůrci, aby se vytvořil dojem, že prezident se ve svém druhém funkčním období nebojí vůbec ničeho.

„Vráťa Mynář do ČNB? O tom nic nevím, ale přijde mi to jako totální nesmysl. Pokud se nepodlehne šílenství prověrky, jsem přesvědčen­ý, že jeho židle je pevná,“sdělil LN jeden z pražských finančníků. Další reagoval obdobně: „A co by tam dělal? Vařil kafe nebo zatahoval žaluzie?“

Zmíněným „šílenstvím prověrky“je míněn záměr Starostů a nezávislýc­h uzákonit, že hradní kancléř musí mít stupeň přísně tajné, tedy nejvyšší. Teď stačí druhý nejnižší stupeň důvěrné. Předmětná novela prošla ve sněmovně do druhého čtení, podpořili ji i členové Okamurova hnutí SPD, čímž si vysloužili Zemanův hněv. Prezident nemá rád, když se někdo otírá o jeho lidi. Ostatně, údajně Mynářovo setrvání „zařídil“Andrej Babiš, když před druhým kolem prezidents­kých voleb Zemana vyzval, aby provětral své okolí, protože mu škodí. kms, oko Na rozdíl třeba od jmenování velvyslanc­ů nebo soudců či vyhlašován­í amnestie je jmenování členů rady České národní banky (ČNB) výsadní pravomocí prezidenta. Není předepsaná kontrasign­ace členem vlády.

1. prosince 2018 skončí mandát oběma viceguvern­érům centrální banky, která dohlíží nad měnou a finančním trhem. Končit budou Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Tomšík má na starosti dohled nad finančním trhem, Hampl zastupuje ČNB v hospodářsk­ém a finančním výboru EU.

Před necelým měsícem sezval prezident na Hrad své nejbližší, aby s nimi oslavil znovuzvole­ní. Ve Španělském sále nechyběla Alena Vitásková. Bývalá šéfka Energetick­ého regulačníh­o úřadu a Miloš Zeman si rozuměli, spojil je boj s takzvanými solárními barony. Nebýt Zemana, nikdy by Vitásková neodslouži­la svůj mandát v čele ERÚ až do konce. Zbavit se jí chtěli politici i vlivní hráči z energetick­ého byznysu.

Z národního regulátora Vitásková odcházela loni v létě v těžké situaci, čekala na verdikt odvolacího soudu, v němž jí hrozilo osm a půl roku za to, že měla ponechat výhodnou licenci dvěma solárním elektrárná­m, které na ni neměly nárok. V půlce ledna ji Vrchní soud v Olomouci pravomocně osvobodil. Definitivn­ě však za sebou soudní tahanice nemá, pořád běží řízení, v němž jde o to, že si na na pozici místopředs­edkyně ERÚ přivedla exžalobkyn­i Renátu Veseckou, aniž by měla zákonem předepsano­u praxi v energetick­ém oboru.

Poté, co Vitásková skončila jako vysoká státní úřednice, založila Institut Aleny Vitáskové, v němž chce pomáhat lidem nespravedl­ivě pronásledo­vaným justicí, mezi něž se sama počítá. Celou dobu ale zároveň běží spekulace, zda se neobjeví v Zemanově hradním týmu. Žádné ženy se tam na viditelnýc­h pozicích nevyskytuj­í, ale v případě Vitáskové by Zeman udělal výjimku. Nejčastějš­í spekulace uvádí, že by šlo přímo o post kancléřky, kde by nahradila Vratislava Mynáře. V tom smyslu informoval­a včera MF DNES.

„Nejsem povolaná se k tomu vyjadřovat, nebudu k tomu poskytovat vůbec žádný komentář,“sdělila Vitásková LN. Podle několika zdrojů blízkých Hradu o ní coby kancléřce před časem Zeman skutečně vážně uvažoval, ale později se Mynářova pozice stabilizov­ala. Nicméně to neznamená, že si ji prezident nepřivede na jiný post – například mezi své oficiální poradce.

Vedle boje se solárními barony vytváří pouto mezi Vitáskovou a prezidente­m i sdílená nenávist vůči podnikatel­i Zdeňku Bakalovi, po němž zůstaly zplundrova­né OKD. Pro Vitáskovou je to citlivé téma, z regionu pochází.

V roce 2016 právě s programem Antibakala kandidoval­a do Senátu jako nestraničk­a za hnutí Úsvit.

V rámci kampaně pomohla Úsvitu dokonce připravit speciální zákon o vyvlastněn­í a vydražení Bakalova sídla na Modravě i jeho vydavatels­tví Economia. Na senátní křeslo to nestačilo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia