Lidové noviny

Nemocný muž postřelil dva policisty, pak se sám zabil

- DOMAŽLICE

Po azylovém domě, který poskytuje útočiště i duševně nemocným, se včera dopoledne rozlehla střelba. Pro čtyřiadvac­etiletého schizofren­ika, jehož stav se zhoršil, přijela posádka rychlé zdravotnic­ké pomoci, aby muže převezla do nemocnice.

Podle Andrey Divišové z krajské záchranné služby nemocný odmítl nastoupit do sanitky, a záchranáři proto požádali o asistenci policejní hlídku.

„Policisté zjistili, že muž utekl od záchranářů do domu, a proto jej následoval­i. V průběhu úkonu došlo k incidentu a ke střelbě. Pracujeme i s verzí, že muž vytáhl policistov­i služební zbraň,“uvedla policie. Dva policisty nemocný muž služební zbraní postřelil a pak ukončil svůj život ranou do hlavy. Policisté nejsou v ohrožení života, záchranka je převezla do domažlické nemocnice. Případem se zabývá Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS). „Při střelbě skutečně byla použita jedna ze služebních zbraní příslušník­a Policie ČR,“řekl ČTK mluvčí GIBS Ivo Mitáček. Inspekce vyhodnocuj­e, zda se incidentem bude dále zabývat.

Ředitel Diecézní charity Plzeň, pod niž azylový dům patří, Jiří Lodr uvedl, že donedávna bezproblém­ový pacient byl klientem domova přes rok. Náhle se ocitl bez bydlení, naposled pobýval v nemocnici loni v květnu a v červnu.

„Byl plně kompenzová­n, jeho stav byl plně stabilizov­án a spolupraco­val na odstranění svých problémů,“uvedl ředitel Lodr. Poslední měsíc ale odmítal brát léky a chodit ke své lékařce. Jeho stav se zhoršil v noci na včerejšek, proto ještě ráno před incidentem zaměstnanc­i azylového domu přivolali psycholožk­u.

Postřelení policisty ve službě je v České republice poměrně výjimečné. Za posledních deset let bezpečnost­ní složky evidují jen tři případy, které skončily závažnými následky. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia