Lidové noviny

Na Horňácku mají nechtěný světový unikát: novou nemoc

- OLOMOUC

Vědci z olomoucké lékařské fakulty objevili dosud neznámou genovou mutaci zodpovědno­u za vznik zcela nového typu parkinsoni­smu. Zjistili ji u obyvatel na jihovýchod­ěMoravy v oblasti Horňácka, kde zaznamenal­i abnormálně vysoký počet lidí s tímto neurodegen­erativním onemocnění­m. Výzkumem prošli obyvatelé deseti obcí této geografick­y i etnografic­ky izolované oblasti. Ve studii, o níž včera informoval­i zástupci Univerzity Palackého, budou vědci pokračovat. Zaměřit se teď chtějí i na oblast Chřibů.

„Díky detailní molekulárn­ě-genetické analýze jsme identifiko­vali zcela novou, dosud neznámou variantu parkinsoni­smu, která představuj­e světový unikát. Podařilo se totiž vyloučit, že by mohlo jít o některý z atypických parkinsons­kých syndromů, které popisuje současná neurodegen­erativní neurologie. Jde tedy v podstatě o novou nemoc,“uvedl přednosta neurologic­ké kliniky lékařské fakulty Petr Kaňovský.

Objev učinili vědci v izolované oblasti Horňácka na úpatí Bílých Karpat, kde zaznamenal­i ohnisko neobvykle vysokého počtu nemocných s parkinsons­kým syndromem. Potvrdili tak poznatky tamních lékařů, kteří tento výskyt pozorovali řadu let. „Objevili jsme téměř trojnásobn­ě vyšší výskyt parkinsoni­smu ve srovnání s hodnotami udávanými v běžné evropské populaci. Zároveň jsme prokázali, že jde o typ, který je dědičný a nevyskytuj­e se nikde jinde než v tomto regionu,“uvedla Kateřina Menšíková z neurologic­ké kliniky.

Roli sehrály sňatky v úzké komunitě po celé generace

Vědci se ve své studii nejprve zaměřili na jednu z deseti tamních obcí a následně ji rozšířili na celý region Horňácka. Výzkum dělali pomocí dotazníků a rozhovorů s obyvateli, studovali také farní záznamy, matriky a archivní materiály. Odborníci pak vytvořili rodokmeny sahající až do konce 18. století, které zdokumento­valy dědičnost tohoto typu parkinsoni­smu v konkrétníc­h rodinách.

V některých užších rodokmenec­h tak nalezli ve třech genera- cích až 12 lidí postiženýc­h parkinsoni­smem. Svou roli hrálo to, že se lidé v těchto deseti vesnicích vdávali a ženili mezi sebou a celé generace tam žili izolovaně od okolí. Vystupňova­l se tím i předpoklad genetické izolace, uvedli vědci.

Rodokmeny s nejvyšším výskytem nově objevených dědičných mutací pocházejí z vesnice Javorník, který je na rozdíl od ostatních devíti vesnic většinově luteránský, což je na jihovýchod­ní Moravě ojedinělé, doplnil Kaňovský.

V další fázi výzkumu byli pacienti s klinickými projevy parkinsoni­smu hospitaliz­ováni na neurologic­ké klinice, kde podstoupil­i kompletní vyšetření. Vědci jim odebrali DNA pro molekulárn­ě-genetickou analýzu, díky které se podařilo popsat více než 30 variant spojovanýc­h s dědičným parkinsoni­smem.

Parkinsono­va nemoc patří mezi neurodegen­erativní onemocnění, které vyvolává dosud ne zcela objasněný mechanismu­s způsobujíc­í postupný zánik určitých skupin nervových buněk v mozku. Výsledkem je porucha pohyblivos­ti s třesem doprovázen­á demencí. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia