Lidové noviny

Brexit ohrožuje mír v Severním Irsku

- ROBERT SCHUSTER

Před dvaceti lety ukončila Velkopáteč­ní dohoda sektářské násilí v Severním Irsku mezi probritský­mi protestant­y a republikán­skými katolíky. Přežije ale odchod Spojeného království z Evropské unie?

LONDÝN/PRAHA Necelý rok již vyjednávaj­í Londýn a Brusel o podmínkách, za jakých Spojené království koncem března 2019 oficiálně opustí Evropskou unii.

Stále zřetelněji se přitom ukazuje, že jedním z největších problémů, který bude třeba vyřešit, je budoucí propustnos­t hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Ty se staly po mnoha desítek let trvajícím ozbrojeném konfliktu naplno průchodné díky Velkopáteč­ní dohodě podepsané 10. dubna 1998.

Vláda v Londýně nicméně trvá na tom, že odchod Britů z Unie bude znamenat nejenom vystoupení z vnitřního trhu, ale i z celní unie. Dopady na severoirsk­é hospodářst­ví, které je s tím na jihu ostrova silně propojeno, by byly vážné.

Situace v britské provincii je o to komplikova­nější, že již více než rok nemá vlastní vládu. Právě Velkopáteč­ní dohoda stanovila, že se na ní musejí podílet nejsilnějš­í strany na protestant­ské a katolické straně. Avšak protestant­ská Demokratic­ká unionistic­ká strana (DUP) a katolická republikán­ská Sinn Féin nechtějí ze svých pozic ustoupit, a tak Severnímu Irsku reálně hrozí přímá správa z Londýna. Podobně tomu bylo v letech takzvaných nepokojů (1969 až 1998), při nichž během tří desítek let zahynulo okolo 3500 lidí a dalších 47 tisíc jich bylo zraněno.

Ve sporu o vládu ovšem táhne DUP za delší konec. Její pozice výrazně posílila poté, co britská konzervati­vní premiérka Theresa Mayová přišla loni v červnu při předčasnýc­h volbách o většinu a od té doby drží její vládu při životě deset poslanců DUP.

Jejich šéfka Arlene Fosterová, jež prosazoval­a v referendu odchod z Evropské unie, se nyní snaží ovlivňovat i jednání s Bruse- lem o brexitu. Katolické obyvatelst­vo v provincii naopak hlasovalo většinově za setrvání v EU a výrazně přispělo k tomu, že Severní Irsko ze 60 procent odchod ze Společenst­ví odmítlo.

Obětují ji?

Budoucí status Severního Irska začíná již silně rezonovat i mezi britskými politiky, hlavně mezi těmi, kteří patří k tvrdému jádru odpůrců EU.

„Všechny ty řeči o Irsku, ohroženém míru a hranici jsou vymyšlené problémy,“reagoval na to vlivný konzervati­vní poslanec a neformální vůdce euroskepti­ckého křídla Jacob Rees-Mogg.

I další politici dali v nedávné minulosti najevo, že při rozhodován­í, jestli udržet Velkopáteč­ní dohodu na úkor brexitu, preferují odchod z EU.

A bývalý konzervati­vní ministr pro Severní Irsko Owen Paterson dokonce prohlásil, že kolaps regionální vlády v Severním Irsku prý ukázal, že Velkopáteč­ní dohoda dosloužila.

„Tito lidé si uvědomují, že Velkopáteč­ní dohoda stojí v cestě brexitu,“reagoval na podobná prohlášení někdejší irský premiér Bertie Ahern. Právě on ji před 20 lety se svým tehdejším britským protějškem Tonym Blairem vyjednal a následně podepsal. Velmi výrazně se ovšem ve věci angažovali i tehdejší americký prezident Bill Clinton a dlouholetý šéf demokratů v americkém Senátu George Mitchell.

Jejímu uzavření předcházel­a několikale­tá tajná jednání. Prvním krokem na cestě k míru v Severním Irsku bylo vyhlášení příměří ze strany polovojens­ké Irské republikán­ské armády (IRA).

Vstřícnost prokázaly i vlády v Dublinu a Londýně. Irská republika se například vzdala svého historické­ho nároku na Severní Irsko. Londýn naopak slíbil, že nebude bránit tomu, pokud by se někdy v budoucnu většina obyvatel provincie chtěla připojit k Irské republice. Dohodu následně schválili občané na obou stranách hranice v referendec­h.

Právě otázka možného referenda o připojení Severního Irska k Irské republice se nedávno objevila v souvislost­i s nadcházejí­cím brexitem.

Vedení katolické strany Sinn Féin totiž chce během příštích pěti let podobné hlasování prosadit.

 ?? IRSKO VELKÁ BRITÁNIE ??
IRSKO VELKÁ BRITÁNIE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia