Lidové noviny

Skripalová opustila nemocnici, vyhráno nemá

Bývalého agenta a jeho dceru zachránilo nejspíš včasné podání protijedu, zdraví ale nejsou Oběti novičoku umírají i několik let po otravě

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

SALISBURY/MOSKVA Vedení nemocnice v britském Salisbury včera potvrdilo, že

která byla otrávena spolu se svým otcem Sergejem Skripalem nervově paralytick­ou látkou Novičok, byla propuštěna do domácího ošetřování. Podle lékařů to ale neznamená, že je zdravá. Bude muset pokračovat v léčbě ambulantně. Nemocnice sice neupřesnil­a, kdy přesně Skripalová mohla odejít, ale podle televize Sky News se tak stalo v pondělí. Stanice BBC zase uvedla, že byla převezena na „bezpečné místo“.

Lepší se i stav jejího otce, bývalého plukovníka ruské vojenské

vá, Julija Skripalo-

rozvědky, který ale zatím zůstává v nemocnici. Zdá se tedy, že se dosud nenaplnily předpovědi těch největších pesimistů ohledně osudu Skripalový­ch – otrava novičkem podle ruských expertů, kteří se na jeho vývoji podíleli, mívá fatální následky. I když oběť může umírat pomalu a prožít se zdravotním­i potížemi i několik let. Když v roce 1987 nešťastně vdechl novičok sovětský chemik Andrej Železňakov, po deseti dnech bezvědomí se jeho stav začal zlepšovat, ale přes pokračujíc­í léčbu se u něj časem projevily různé nemoci, jimiž předtím netrpěl: cirhóza jater, epilepsie, těžké deprese. Nakonec přestal chodit a v roce 1992 zemřel.

Nyní se vědci přou o to, jaká je perspektiv­a Skripala a nakolik se od 80. let zvýšily možnosti medicíny.

Podle profesora ekologie Alistaira Haye z univerzity v Leedsu Skripalovy zachránila včasná lékařská pomoc a podání širokospek­trálního protijedu. Ruští specialist­é ale tvrzení svých západních kolegů zpochybňuj­í – například podle prezidenta Asociace veteránů speciální jednotky Alfa Sergeje Gončara by Skripal otravu novičokem provedenou profesioná­ly, jak tvrdí britská strana, nemohl přežít. Podle nejmenovan­ého ruského chemika, který se rovněž podílel na vývoji novičoku a jehož cituje list Moskovskij komsomolec, rychlé podání protijedu „usvědčuje Brity z toho, že museli složení otravné látky znát“.

Můžou zmizet v USA

Včera ruský představit­el při OSN Vasilij Nebenzja prohlásil, že stále více expertů zpochybňuj­e britskou verzi o otravě nervově paralytick­ou látkou. Za mimořádně znepokojuj­ící označil fakt, že Skripalovi mohou podle posledních zpráv zmizet kdesi v USA, kde jim bude změněna identita: „Nikdo je zatím neviděl a my máme obavu o osud těchto důležitých svědků. Chtějí je ukrýt na území USA. Možná už tyto lidi, tyto důležité svědky, nikdy neuvidíte,“apeloval Nebenzja v OSN na své kolegy.

V ruských médiích už několik dní komentátoř­i, často s odvoláním na příbuznou Skripalový­ch Viktoriji, tvrdí, že Londýn Skripalovy „vězní“, že se Julija chce vrátit do Ruska a že nejedná podle svobodné vůle. Sama Julija vzkázala novinářům, že je prosí, aby respektova­li její osobní život.

Údajná Julijina sestřenice Viktorija, která denně komentuje situaci pro ruská média, tvrdí, že Skripalovi nikdy nechtěli žít v zemi „ideologick­ých nepřátel“. Včera přišla s novou verzí: Julija prý svolá tiskovou konferenci a oznámí, ve které zemi bude žádat o azyl.

Více k tématu čtěte na straně 17

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia