Lidové noviny

Apuovi se nikdo nebude smát

-

Jedna z nejpopulár­nějších postaviček seriálu Simpsonovi, indický majitel obchodu Kwik-E-Mart Apu Nahasapeem­apetilon, to má nahnuté. Lidem, kteří našli smysl života v potírání každičké nespravedl­nosti, totiž přijde jeho pojetí urážlivé vůči indickým Američanům. Aféru vyvolal už loni indoameric­ký komik Hari Kondabolu, který se do Apua opřel a postěžoval si, že postava ze Simpsonový­ch dala kdysi jeho spolužákům návod, jak se mu posmívat.

Samozřejmě se lze vcítit do situace malého indického chlapce, kterému spolužáci přehrávají scénky ze Simpsonový­ch a on Apua upřímně nesnáší. Stejně tak může Italoameri­čan nesnášet excelentně stereotypn­ího mafiána Tlustého Tonyho a jisté sociální vrstvě Američanů může připadat dost necitlivé ztvárnění manželskéh­o páru tvořeného Brandinou a jejím bratrem Cletusem. Tlustí Američané se mohou cítit uražení samotným Homerem. Simpsonovi jsou totiž na stereotype­ch postavení, a proto jsou tak zábavní.

V zatím poslední epizodě se tvůrci ke sporu o Apua nepřímo vyjádřili v dialogu Marge a Lízy, kde se Marge snaží korektně upravit pohádku a Líze se to nelíbí. Co s tím? „Těžko říct,“uvažuje Líza. „Něco, co začalo před desítkami let, sklízelo potlesk a nebylo urážlivé, je teď politicky nekorektní. Co naděláš?“

Evidentně jsou lidé, kteří by rádi v Simpsonový­ch (i jinde) viděli jen samé příkladné figury, které by se oduševnělé­mu publiku stávaly životními vzory. My ostatní tušíme, že by to byla pekelná otrava podobná té za našeho socialismu. Ale třeba se mýlíme a bude to k popukání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia