Lidové noviny

Brněnští diváci vzali kasu útokem

- JANA MACHALICKÁ

Absurdní kauzu rozpoutal brněnský politik Petr Hladík (KDU-ČSL), když na radě zastupitel­stva města Brna žádal, aby inscenace, v níž mj. Ježíš znásilňuje muslimku, z programu festivalu zmizela, jelikož uráží křesťanské náboženstv­í. Argumentov­al tím, že přehlídka je placená z veřejných peněz. Když neuspěl, napsal řediteli Glaserovi otevřený dopis. Včera o záležitost­i opět jednalo zastupitel­stvo města a na zasedání padaly neskutečné požadavky. Kromě stažení inscenace by prý město mělo schvalovat program festivalu, případně měl být zkrácen rozpočet o peníze na toto hostování. Aktivní v tomto směru byli hlavně lidovci a komunisté.

LN Jak na snahy inscenaci zakázat reagují diváci?

Poté, co nám politici udělali takový obrovskýma­rketing, vzali brněnští diváci kasu útokem. Předsta- vení je vyprodané a já jako správný principál bych měl s hostujícím divadlem jednat o tom, zda by bylo možné přidat další představen­í. Samozřejmě to neudělám, nebudu provokovat, ale diváci si možná všimnou, že máme na programu ještě Frljičovo Prokletí. Věřím, že až přijdou, udělají si svůj názor a sami vynesou soud o tom, jestli festivalov­í dramaturgo­vé jsou příčetní, nebo jestli jsou to nevzdělaní ignoranti.

LN Velký zájem diváků je jedna věc, ale vy jste také dostal reakci, kde vám pisatel vyhrožuje fyzickou likvidací. Co s tím budete dělat?

Přiznám se, že pokud mi hluboce věřící lidé psali, že mi přejí to nejhorší a doufají, že skončím, tak jsem se tomu ještě smál, ale ve chvíli, kdy mi přišel e-mail, kde mi vyhrožují fyzickou likvidací, úplně volno mi není a tenhle dopis určitě předám policii.

LN Včera se záležitost opět řešila na zasedání zastupitel­stva města. Co tomu říkáte?

Byl to mimořádný bod programu, z kterého jsem nesmírně smutný. Uplatňoval­y se tam prvky cenzury ideové i ekonomické. Padl návrh, aby byl rozpočet festivalu snížený o částku na hostování inkriminov­aného souboru, což jsou metody, které provozují politici v Polsku. Tam také ředitelům doporučují stáhnout nevhodný titul z programu – dobře víme, co to znamená, když politik něco doporučí ředite- li, kterého může další den odvolat. Nicméně jsem rád, že jsme se ještě tak daleko nedostali, že to neprošlo. Až podobné věci projdou příště, budeme muset projevit dostatečné množství odvahy a stát si za svým i za cenu postihu.

Řediteli Národního divadla v Brně Martinu Glaserovi vyhrožují fyzickou likvidací za to, že v programu letošního festivalu Divadelní svět figuruje kontroverz­ní inscenace Olivera Frljiče Naše násilí a vaše násilí ze slovinskéh­o divadla Mladinsko gledališče.

LN V reakcích na sociálních sítích zazněly názory, že umělci jsou namyšlení a vynucují si peníze, které jdou z daní pracujícíh­o lidu – a ten tyto nemravnost­i nechce. Co jim odpovíte?

Jako plátce daní respektuji, že například část peněz jde na sport, který zase nezajímá mě, ale chápu jeho význam pro společnost. Je povinnost politiků říct, jaké mají priority, a vybrat si někoho, kdo bude naplňovat program institucí, které zřizují tak, aby se tyto priority naplnily. Mají ho nechat dělat jeho práci, a když skončí pracovní cyklus, mají to vyhodnotit a říct, jestli to má tak pokračovat, nebo ne – to je jejich právo. Ale žádný politik nemá právo zasahovat do činnosti samostatný­ch kulturních institucí. To bylo až do dneška jasné, i když pamatujeme různé kauzy, třeba kladenskéh­o divadla a podobně.

To, že jsme ani třicet let po Listopadu nedokázali změnit právní formu kulturních inscenací, jen ukazuje, v jak křehkém prostředí se pohybujeme. Lidé, kteří věci bohužel opravdu nerozumí, mohou kdykoliv zničit práci stovek lidí. Ti pracují i několik let, budují umělecké renomé divadla, festivalu, a to se pak může zničit jedním hlasováním. To by nemělo být.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia