Lidové noviny

Génius komunikace

Styl „Krnda“nevítězí aneb Jste opravdu idiot

-

Politická kariéra primátorky Adriany Krnáčové se na pražské radnici chýlí ke konci. Hnutí ANO shání pro podzimní volby nového lídra a sám Andrej Babiš přiznává, že „Praha se nepovedla“.

Na počátku měla primátorka v čele města s padesátimi­liardovým rozpočtem slušné postavení. V roce 2014 vyhrála v čele ANO pražské volby a chtěla budovat takzvané chytré město. „Pro mě je vizí Prahy vitální město, kde se dobře žije a pracuje. Město, kde lidé komunikují a cítí se v něm jako třeba já dnes v Bubenči. Tam si ráno nazuju papuče a dojdu si pro pečivo. Známe se všichni a mluvíme spolu. Mám tam pocit bezpečí,“plánovala tehdy. Coby bývalá šéfka Transparen­cy Internatio­nal přicházela s maskou protikorup­ční bojovnice.

Moc dlouho jí ale nevydržela. Necelý rok po jejím nástupu sama přiznala, že citlivá témata s radními řeší nikoliv v jednacím sále, ale v kuchyňce – aby je neslyšeli úředníci ani nahrávací zařízení. Jindy na sebe omylem prozradila, že složitý obchodní spor o Škodův palác svěřila právníkům, kteří vyhovovali protistran­ě. Když se Krnáčové nelíbilo, že se protahuje otevření tunelu Blanka, označila pracovníky zhotovitel­ských firem za „debily“. Z projektu „smart city“se stala dojnice na stovky milionů korun. Pověsti primátorči­ně nepřidalo ani to, když se loni v létě promenoval­a na filmovém festivalu v Karlových Varech s ředitelem pražského dopravního podniku Martinem Gillarem. Drobný detail: z titulu své funkce je primátorka součástí valné hromady, která rozhoduje mimo jiné o ředitelské­m postu dopravního podniku.

Její pozice postupně slábla. Na veřejnosti i v samotném hnutí. Její kolegové mimo záznam neskrývali zklamání z jejího chování. Arogantní, povýšená, přesvědčen­á o vlastní pravdě, takové názory zaznívaly. Vše završila svým chováním kolem kolabující dopravní situace v Praze. Místo toho, aby se zprvu za lapsy omluvila, osočila Pražany, že jsou „zpovykaní“. Později se omluvila, ale už bylo pozdě. Minimálně v rámci hnutí, neboť jeho šéf Babiš i předseda poslanecké­ho klubu Jaroslav Faltýnek se začali rozhlížet po novém volebním lídrovi.

Když LN napsaly, že ANO s ní v Praze již nepočítá a že je ve hře její angažmá v diplomacii, Krnáčová samozřejmě dostala šanci se k věci vyjádřit. Jenže na dotaz, zda by ji diplomacie lákala, věcně neodpovědě­la a pouze odsekla: „Už mě přestaňte otravovat. Když budu mít potřebu vám něco sdělit, tak vám zcela jistě zavolám.“Hned když článek vyšel, mi primátorka bez dalšího poslala strohou esemesku: „Jste opravdu idiot.“

Jedním z hlavních důvodů neslavného konce „Adriany na radnici“je její komunikačn­í neumětelst­ví, které prokazoval­a celé čtyři roky. Primátorku na poslední chvíli nezachráni­l ani hazardový boss Ivo Valenta, jehož společnost Praha TV vyfasovala od pražské radnice PR zakázku za 11,9 milionu korun na výrobu pořadů. Po všech přešlapech by bylo s podivem, kdyby se politici rozhodli poslat Krnáčovou dělat diplomacii do Německa, nebo ještě více – do Izraele. Ondřej Koutník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia