Lidové noviny

Kam s nimi? Odpadními vodami...

-

Nerudovsko­u otázku „kam s ním?“si možná brzy začnou klást firmy, živnostníc­i i majitelé rodinných domků a chalup, až budou chtít vyvézt žumpu. To není špatný vtip, ale možný důsledek legislativ­ního návrhu, který se zrodil v Poslanecké sněmovně během projednává­ní vodního zákona. Počítá s tím, že napříště bude zakázáno čistit dovážené odpadní vody obsahující nebezpečné látky v komunálníc­h čistírnách odpadních vod.

Likvidační pravidla

Na první pohled návrh vypadá ušlechtile a v zájmu přírody, ale je v tom pořádný háček. Nevadil by u průmyslový­ch odpadních vod, které logicky obsahují řadu nebezpečný­ch závadných látek jako třeba arsen nebo kyanid. Návrh je ale tak špatně formulován, že postihne téměř všechny dovážené odpadní vody, včetně těch ze soukro- mých jímek a žump, a ve výsledku životnímu prostředí uškodí.

Pokud nebudou moci být tyto odpadní vody likvidován­y v komunálníc­h čistírnách odpadních vod, měly by být podle návrhu likvidován­y v čistírnách průmyslový­ch. Jenže ty bývají součástí velkých podniků, které je provozují pro vlastní potřebu. K přírodě průmyslové čistírny také zrovna šetrné nejsou, protože jsou na ně kladeny méně přísné nároky u limitů vypouštěný­ch čištěných vod. Nemají navíc povinnost přebírat odpadní vodu od třetích osob. V praxi tak může dojít k situaci, že nebude vodu kam odvézt a bude končit v běžné kanalizaci nebo v horším případě někde na poli.

Tento návrh poškodí automobilo­vý a chemický průmysl. Zasažen bude i sektor služeb, potravinář­ský a textilní průmysl, sklářská výroba a mnoho dalších odvětví. Svaz průmyslu a dopravy České republiky již upozornil, že nová pravidla budou likvidační zejména pro menší podniky.

Příliš široký výčet nebezpečný­ch látek

Návrh současně zavádí sankce pro komunální čističky, pokud by přesto ta- kové vody čistily. A tady je největší zádrhel.

Výčet nebezpečný­ch látek je příliš široký a do běžné žumpy se některé z nich dostávají i z domácností. Třeba biocidy, což jsou látky obsažené ve WC čističích nebo saponátech. „Nebezpečný“obsah žumpy tak pravděpodo­bně bude mít v zásadě každá běžná domácnost. Hrozí pak, že komunální čistírny odpadních vod budou likvidaci odpadní vody z domovních žump odmítat.

„Nebezpečný“obsah žumpy pravděpodo­bně bude mít v zásadě každá běžná domácnost. Hrozí pak, že komunální čistírny odpadních vod budou likvidaci odpadní vody z domovních žump odmítat.

Poslanecký přílepek

Otázky budí i samotné autorství diskutovan­ého návrhu. Formálně ho předložil poslanec hnutí ANO Jan Schiller, fakticky je však jeho autorem ministerst­vo životního prostředí. Tedy stejné ministerst­vo, které připravilo celou novelu vodního zákona a mělo možnost sporné opatření navrhnout v jeho rámci standardní­m způsobem. Návrh by v takovém případě prošel meziresort­ním připomínko­vým řízením, legislativ­ní radou vlády a následně vládou a mohly k němu být zpracovány analýzy, z nichž by vyplynuly jeho dopady a rizika.

Jsem přesvědčen, že v takovém případě by byl zavčas odhalen a následně z předlohy vypuštěn. Takto je ale v důsledku postupu ministerst­va možné, že bude přijat i se všemi svými negativním­i důsledky jako poslanecký přílepek.

Musíme teď jen doufat, že se najde dostatek rozumných poslanců, kteří přijetí návrhu zabrání.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia