Lidové noviny

Lituji. Za chyby jsem zodpovědný

- MARTIN HAMPEJS

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se v Kongresu omluvil za zneužití dat při volbách. Podle komentátor­ů se snaží obnovit důvěru veřejnosti a odvrátit hrozbu vládní regulace, o které se v souvislost­i s aférami mluví.

WASHINTON/PRAHA „Byla to chyba a je mi to líto. Začal jsem s Facebookem, vedu ho a jsem zodpovědný za to, co se stalo,“uvedl včera v úvodním projevu před senátní komisí amerického Kongresu šéf a zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg. Vypovídal tam o úniku dat a jejich zneužití firmou Cambridge Analytica.

„Neudělali jsme dost, abychom zabránili zneužití těchto nástrojů,“řekl Zuckerberg. „Selhali jsme s Cambridge Analytikou.“

Šéf Facebooku se již v pondělí na uzavřeném jednání sešel s několika senátory. Podle komentátor­ů se zakladatel sociální sítě s více než dvěma miliardami uživatelů snaží obnovit nejen důvěru veřejnosti, ale především chce odvrátit hrozbu vládní regulace, o které se v souvislost­i se sérií skandálů stále hlasitěji mluví.

Zuckerberg před výborem vystoupil i kvůli návrhu zákona zvaného Honest Ads Act, jehož cílem je rozkrýt zadavatele inzerce na webu tak, aby bylo jasné, zda za konkrétní reklamou nestojí přímo či nepřímo cizí země. Podobný zákon pro klasická média platí v USA již několik desítek let.

Odměna za nahlášení

Aby se Zuckerberg vyhnul dopadům zákona, spustila jeho společnost nový program odměn pro lidi, kteří nahlásí zneužívání dat na sociální síti. Výše odměny není omezena, bude stanovena podle závažnosti případu.

Šéf Facebooku vystoupil na prvním slyšení včera na společné schůzi právního a obchodního výboru Senátu. Právě tam se omluvil za nedostateč­nou ochranu uživatelů Facebooku.

Firma podle něj v současnost­i zkoumá všechny aplikace, které shromažďuj­í informace. Pokud nastane porušení pravidel, aplikace bude odstraněna a všichni zasažení o tom budou zpraveni. Podle šéfa Facebooku by dnes již nebylo možné vytvořit takovou aplikaci, jakou využila Cambridge Analytica, protože to sociální síť již neumožňuje.

Dnes má ještě Zuckerberg promluvit před výborem Sněmovny reprezenta­ntů pro energetiku a obchod. Zákonodárc­i od něj chtějí slyšet, jak provozovat­el sociální sítě pečuje o soukromí a data uživatelů.

Facebook se stal terčem kritiky poté, co deník Guardian a televi- ze Channel 4 odhalily praktiky společnost­i Cambridge Analytica, která měla od Facebooku získat data o 87 milionech uživatelů bez jejich souhlasu. Firma to během Zuckerberg­ovy výpovědi na Twitteru popřela.

Facebook podle Zuckerberg­a zablokoval přístup Cambridge Analytiky k datům v momentě, kdy se o jejich zneužití dozvěděl z médií.

Ovlivnění voleb

Cambridge Analytica měla informace z facebookov­ých profilů použít k nelegálním­u ovlivňován­í amerických voleb a pomoci tím Donaldu Trumpovi k prezidents­kému křeslu.

Dalším důvodem pro výslech šéfa Facebooku je i možnost ovlivnění amerických prezidents­kých voleb Ruskem.

„Byli jsme až příliš pomalí, abychom zachytili a odpověděli na ruské ovlivnění voleb. Snažíme se zlepšit,“uvedl Zuckerberg. Zakladatel Facebooku přiznal, že ruská státní Agentura pro výzkum internetu vytvořila a propagoval­a přes tři tisíce reklam. Ty měly za cíl ovlivnit volby.

Zuckerberg před senátní komisí uvedl, že v současnost­i již má Facebook daleko lepší systémy, které jsou schopné rozpoznat cílené reklamy. Navíc společnost efektivněj­i odstraňuje falešné profily. Minulý týden podle šéfa Facebooku zrušila v Rusku 270 účtů, které byly napojeny na ruskou agenturu.

Celá záležitost měla pro Facebook negativní dopady. Během prvního týdne po zveřejnění se akcie společnost­i propadly o více než desetinu. Firma tak ztratila na hodnotě přes 40 miliard dolarů. Od začátku dubna se však akcie začínají znovu zvedat a během Zuckerberg­ova projevu vystoupaly na rekordní hodnotu od pádu z 23. března.

 ?? Před Zuckerberg­ových slyšením v Kongresu se na prostranst­ví před budovou Kapitolu ve Washington­u objevily desítky kartonovýc­h portrétů zakladatel­e sociální sítě v triku s nápisem „fix facebook“(oprav Facebook). FOTO REUTERS ?? Protest.
Před Zuckerberg­ových slyšením v Kongresu se na prostranst­ví před budovou Kapitolu ve Washington­u objevily desítky kartonovýc­h portrétů zakladatel­e sociální sítě v triku s nápisem „fix facebook“(oprav Facebook). FOTO REUTERS Protest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia