Lidové noviny

Majitel Škody mění šéfy. Müllera má střídat Diess

-

WOLFSBURG/BERLÍN Dosavadní šéf značky Volkswagen Herbert Diess má ve funkci výkonného ředitele koncernu vystřídat Matthiase Müllera. Agenturu DPA o tom včera informoval­y zdroje z dozorčí rady VW. Součástí koncernu je i společnost Škoda Auto.

Dozorčí rada, jež prý projedná širší změny struktury vedení, se má sejít zítra. Největší evropský automobilo­vý koncern se dosud potýká s dopady skandálu s emisemi naftových motorů z roku 2015. Zároveň se snaží pružněji reagovat na požadavky trhu a investuje miliardy eur do vývoje elektromob­ilů i nových produktů.

Čtyřiašede­sátiletému Müllerovi má nynější smlouva vypršet v roce 2020. Devětapade­sátiletý Diess je zastáncem restruktur­alizace a snižování nákladů a opakovaně se přel s mocnými odbory. Bývalý manažerBMW­k VWpřešel v roce 2015 a podle agentury AP byl od počátku považován za potenciáln­ího budoucího šéfa.

Koncern připustil, že v rámci změn v management­u by mohl odvolat i Müllera. „Volkswagen uvažuje o dalším vývoji manažerské struktury skupiny, což bude spojeno také s personální­mi změnami ve vedení,“uvedl. čtk

Herbert Diess se narodil 24. října 1958 v Mnichově.

V roce 1983 ukončil inženýrské studium na tamní technické univerzitě, kde později získal i doktorát.

V letech 2007 až 2014 byl v představen­stvu automobilk­y BMW a od roku 2012 do roku 2014 šéfem vývoje tamtéž.

Od roku 2015 je předsedou představen­stva automobilk­y Volkswagen, která je vlajkovou lodí stejnojmen­ného koncernu.

Má pověst manažera, který umí restruktur­alizovat firmu a snižovat náklady.

 ?? Herbert Diess (vlevo) přišel do VW v roce 2015 a byl považován za potenciáln­ího budoucího šéfa koncernu. Tím je nyní Matthias Müller. FOTO BLOOMBERG ?? Nástupce?
Herbert Diess (vlevo) přišel do VW v roce 2015 a byl považován za potenciáln­ího budoucího šéfa koncernu. Tím je nyní Matthias Müller. FOTO BLOOMBERG Nástupce?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia