Lidové noviny

Scházejí lidé, úspěšná zima a rubl propadá

-

v březnu

z únorových 3,7 procenta. Pokles se týkal všech okresů v zemi. Úřady práce registrova­ly 263 608 uchazečů o místo, nejméně od listopadu 1997. Loni bylo ve stejném měsíci bez místa 4,8 procenta lidí. Údaje včera zveřejnil Úřad práce ČR. Analytici varují, že nedostatek pracovníků představuj­e riziko pro další rozvoj tuzemské ekonomiky.

3,5 procenta

v Česku se

snížila na BYZNYS DNE

komora kvůli nedostatku lidí na českém trhu práce začala vyřizovat žádosti firem o doporučení pro

zaměstnanc­e z Filipín a Mongolska.

Ročně budou moct české podniky díky tomuto režimu, jehož cílem je zrychlit přijímání cizinců na pozice, o které Češi nebo lidé z EU nemají zájem, přijmout až tisíc uchazečů z každé země. Jde asi o 85 uchazečů měsíčně z obou zemí.

měna včera v reakci na nové americké sankce pokračoval­a v propadu,

podle webu ruského listu Kommersant zažila „černé úterý“. Poprvé od prosince 2016 dosáhl kurz dolaru v jednu chvíli téměř 64 rublů, zatímco euro se prodávalo až za 79 rublů. Zahraniční investoři se rublů spěšně zbavují kvůli obavám, že se americké sankce mohou rozšířit na další ruské společnost­i. Nervozitu na trhu zvyšuje rovněž eskalace konfliktu v Sýrii.

skiareály mají za sebou jednu z nejlepších zimních sezon.

Počet návštěvník­ů se meziročně zvýšil o dvě procenta a tržby stouply zhruba o pět procent. Včera to uvedli zástupci Asociace horských středisek. Průměrná délka sezony byla letos 113 dnů, stejně jako v předchozí zimě. Areály plánují investovat před další sezonou až 700 milionů korun. Zájem domácích turistů o tuzemské hory roste díky dobré kondici ekonomiky. Čeští turisté tvoří přes 80 procent návštěvník­ů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia