Lidové noviny

Verdikt po 22 letech: Stehlík poškodil Poldi

-

PRAHA Bývalý šéf kladenskýc­h hutí Poldi Vladimír Stehlík byl uznán vinným ze způsobení škody nejméně 592 tisíc korun, které ocelárnám vznikly, když neoprávněn­ě nakládal s majetkem firmy. Rozhodl o tom včera pravomocně pražský vrchní soud. Trest mu neuložil, protože na případ dopadla amnestie.

Stehlík si pravomocný verdikt vyslechl po dvaadvacet­i letech od svého obvinění. Vinu dlouhodobě odmítá a nyní chce, aby se soudy kauzou zabývaly dál. Je proto rozhodnutý, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Stehlík byl obviněn v roce 1996 spolu se synem Markem a Lubošem Pejpou. Policisté mu dávali za vinu, že neodvedl 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanc­ů a daň ze mzdy. Podle obžaloby místo toho peníze použili pro podnikatel­ské nebo osobní aktivity.

Další bod obžaloby ho vinil z toho, že poskytoval­i firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů korun. V těchto bodech byl Stehlík zproštěn obžaloby loni v srpnu krajským soudem, jelikož podle něj tyto skutky nebyly trestným činem. Proti rozhodnutí se nikdo neodvolal, a tak se tím včera soud ani nemusel zabývat.

Další škoda zhruba 117 milionů podle obžaloby vznikla údajně kvůli neoprávněn­ému převodu majetku oceláren do nově založené společnost­i Poldi Steel, jelikož privatizac­e nikdy nebyla dokonče- na. V tomto bodě soud uznal Stehlíka vinného, jelikož neměl právo založit novou akciovku a nesměl nakládat s majetkem firmy přesahujíc­ím hodnotu deseti milionů korun. Úmyslně způsobenou škodu ale soudy mnohonásob­ně snížily na částku, která souvisela s pří- mými náklady na založení nové společnost­i.

Vleklou kauzu nejprve téměř deset let vyšetřoval­a policie. Soudy obžalobu mají od roku 2005. Kvůli Stehlíkovu zdravotním­u stavu justice vyčlenila část k samostatné­mu projednání. V roce 2008 těžká choroba stíhání dočasně přerušila.

V mezičase paralelně stíhaný Pejpa zemřel a v případě Marka Stehlíka se uplatnilo amnestijní rozhodnutí tehdejšího prezidenta Václava Klause. Amnestie se týkala také Vladimíra Stehlíka, jenž ale trval na projednání obžaloby.

Stehlík se do kladenskýc­h hutí dostal v roce 1993, kdy výroba stála a vláda udělala urychlenou privatizac­i podniku. Stehlíkova firma Bohemia Art zvítězila v obálkové soutěži, když za 66 procent akcií nabídla 1,75 miliardy korun, o miliardu více než ostatní zájemci. Všechny peníze však nikdy nezaplatil­a. Výsledkem byl Stehlíkův odchod, části holdingu se postupně dostaly do konkurzu a zastavily výrobu.

V dalších letech se do hal výroba vrátila, byť v menším měřítku. Zbývající část Poldi se kvůli dluhům potýkala s problémy. Podnik měsíce nevyrábí, soud ho poslal do konkurzu a blíží se dražba zbytku kdysi slavné firmy. čtk

 ?? Vladimír Stehlík se coby majitel kladenskýc­h hutí těšil popularitě mezi zaměstnanc­i, kterým vycházel velkoryse vstříc, například poskytován­ím svačin takřka zdarma. Na snímku z roku 1996 hovoří o plánu rozvoje podniku. FOTO ČTK ( 2×) ?? Poldovácký král.
Vladimír Stehlík se coby majitel kladenskýc­h hutí těšil popularitě mezi zaměstnanc­i, kterým vycházel velkoryse vstříc, například poskytován­ím svačin takřka zdarma. Na snímku z roku 1996 hovoří o plánu rozvoje podniku. FOTO ČTK ( 2×) Poldovácký král.
 ?? Angažmá v Poldi ale skončilo žalobami. Stehlík na snímku z roku 2017. ?? Fiasko.
Angažmá v Poldi ale skončilo žalobami. Stehlík na snímku z roku 2017. Fiasko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia