Lidové noviny

Klasika, nebo e-cigareta?

-

Mnoho z nás asi řekne, že elektronic­ká cigareta je pro kuřáka a především pro jeho okolí jednoznačn­ě méně škodlivá. Výpary z e-cigaret totiž obsahují méně škodlivých látek, než jich je v kouři z klasických cigaret.

E-cigareta – vaporizér – je elektrické zařízení, které zahříváním kapalné náplně vytváří aerosol podobný kouři. Ten obsahuje vedle nikotinu chemické sloučeniny. Jsou jiné než v kouři z klasické cigarety a mohou také ohrozit zdraví kuřáka (vapéra) i jeho okolí. Je jich ale o 95 procent méně. E-cigareta tak vyvolává v uživateli pocit, že si vlastně neškodí a může ji užívat skoro pořád. A ona je opravdu po ruce stále. Její užívání je levnější než klasické kouření tabáku. Tak proč si ji nedopřát třeba ještě častěji?

OČIMA ODBORNICE

Protože nikotin, základní látka, kterou obsahují klasické cigarety i jejich náhrady, vyvolává závislost a škodí našemu zdraví. Nikotin zrychluje tep, způsobuje arytmie, zvyšuje krevní tlak a ucpává tepny, zvyšuje riziko cévní mozkové příhody či degenerati­vního onemocnění očí. Zvyšuje riziko výskytu rakoviny, způsobuje poruchu plodnosti a u těhotných žen vede k nižší porodní hmotnosti dítěte a zvýšenému riziku náhlého úmrtí kojenců…

Nikotin je pro člověka jed. Jeho smrtelná dávka odpovídá dvaceti klasickým cigaretám vykouřeným najednou. Přestože ke smrtelné otravě při klasickém kouření dochází velmi zřídka, e-cigarety znamenají vyšší riziko. Zatímco kouření klasické cigarety zabere pět minut, jedna náplň elektronic­ké cigarety vystačí až na hodinu nepřetržit­ého kouření. Vapér tak může do svého těla dostat mnohem větší množství nikotinu a otravu si může přivodit snadněji.

Kvůli nikotinu nemohu doporučit kuřákům přechod z klasických na elektronic­ké cigarety. Pokud chcete opravdu skoncovat se svým zlozvykem, doporučuji vám odvykání kouření s odbornou pomocí a za pomoci léků a substitučn­í terapie. Odvykání kouření s odbornou pomocí totiž mnohonásob­ně zvyšuje jeho úspěšnost. Nenahrazuj­te klasické cigarety těmi elektronic­kými, ale zbavte se své závislosti jednou provždy. Držím vám palce!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia