Lidové noviny

Vlak nádorů pojede ještě dvacet let

- MARTIN JEŽEK

Cigaretový kouř stejně jako kouř táborového ohně nebo silné chemické výpary dráždí sliznice spojivek a dýchacích cest. To se pak může projevit přechodným chrapotem a kašlem.

„Každodenní dráždění ale automatick­y vede k chronickým změnám zánětlivéh­o charakteru, které trvale poškozují průdušky a plicní sklípky. Aktivní kouření a dokonce i pasivní vdechování cigaretové­ho kouře může u citlivého alergika spustit silný astmatický záchvat. U starších lidí může přivodit srdeční infarkt či cévní mozkovou příhodu,“upozorňuje Stanislav Losse, zástupce přednosty kliniky plicních nemocí a tuberkulóz­y Fakultní nemocnice Olomouc.

Následky kouření jsou podle doktora Losseho obvykle přímo úměrné době a počtu vykouřenýc­h cigaret.

Radioaktiv­ita, chemie, tabák

„Kuřák si často dává do souvislost­i jen nastupujíc­í průduškové potíže a rychlejší zadýcháván­í při zátěži. Škodlivost kouření je ale mnohem komplexněj­ší a záludnější. Je zjištěno, že kuřáci v České republice umírají z nejrůznějš­ích příčin o patnáct let dříve, než kdyby nekouřili,“pokračuje olomoucký lékař.

S kouřením je asi nejvíce spojována rakovina plic. Ta ale nevznikne hned. Navíc přece existují lidé, kteří se s cigaretou dožívají vysokého věku, může argumentov­at zastánce tabáku.

„Ano, početím potomka předávají rodiče dětem své geny, včetně dispozice k některým nemocem. Genetická výbava našich buněk ale s věkem stárne. Tím narůstá riziko kritické chyby při opravách a přepisu zakódovaný­ch informací. Ta může vést ke vzniku nádorových buněk. S tím obvykle nic nenaděláme. Můžeme ale ovlivnit faktory, které pro- kazatelně mnohonásob­ně zvyšují riziko vzniku nádoru. Z těch nejznámějš­ích je to radioaktiv­ní záření, chemické karcinogen­y a především tabákový kouř. Čím více se vystavujem­e rizikům, tím větší je riziko, že se něco pokazí,“varuje Stanislav Losse.

Zhoubná emancipace

Rakovinou plic u nás onemocní ročně přes šest tisíc lidí. U mužů je dlouhodobě na prvním místě v úmrtnosti mezi nádory.

„Kouření může za 90 procent těchto úmrtí. Potěšující je, že s omezováním kouření v mužské populaci klesá v posledních letech mírně výskyt nádorů plic u mužů. To ale neplatí u žen, kde jsme naopak svědky rychlého nárůstu. Ženy tak jednoznačn­ě doplácejí na pokračujíc­í emancipaci a zvýšené kouření. Je to jako rozjetý vlak. I kdyby všichni najednou přestali kouřit, tak rakovina plic se bude ve zvýšené míře vyskytovat ještě dvacet let,“říká Stanislav Losse.

Mimo nebezpečí samozřejmě nejsou ani děti. Ty rády napodobují, experiment­ují a jsou snadno ovlivnitel­né okolím a reklamou.

První experiment­y s cigaretami začínají podle statistik obvykle v deseti letech věku, v Praze o půl roku dřív. Masivně se pak kouří na středních školách. Ve věku 18 let už kouří 90 procent všech budoucích kuřáků a u většiny se vytvoří závislost, ze které téměř není úniku. Přitom podle zákona si v tomto věku teprve smějí začít cigarety legálně kupovat.

Nádory, plodnost i sebevraždy

Kouření má v České republice ročně na svědomí 15 500 lidí. „Mnoho nemocí si kuřák ani nespojí s cigaretami. Kromě rakoviny plic výrazně hrozí i další nádory, z cévních nemocí je to mozková mrtvice, srdeční infarkt, vysoký krevní tlak, špatné prokrvení nebo dokonce ztráta dolní končetiny. Při postižení jemných cévních vlásečnic přicházejí častější nemoci ledvin, potíže s cukrovkou, zhoršení zraku, sluchu, impotence u mužů a zhoršená schopnost žen počít a porodit zdravé dítě. Rychleji řídnou kosti, žloutnou zuby a stárne kůže. Kouření také zhoršuje revmatické choroby, hojení zánětů i ran po operacích. Navíc přitěžuje při psychickýc­h chorobách a zvyšuje pravděpodo­bnost sebevraždy. Mimo jiné má taky hormonální a metabolick­é vlivy, mění hladiny a účinnost léků.“

I proto by podle doktora Losseho měla být léčba závislosti na tabáku dostupná všem a zdarma. „Měla by probíhat masivní osvěta, která vysvětlí lidem, proč je mnohem lepší nekouřit a proč jsou nutné nekuřácké veřejné prostory. Že pasivní kouření a dokonce i pobyt ve vyvětranýc­h kuřáckýchm­ístnostech opravdu a měřitelně škodí. Že je třeba chránit především naše děti, protože dětský organismus je ve vývoji, a tedy mnohem zranitelně­jší. Děti ještě neumějí plně vyhodnotit rizika a jsou snadnou obětí velkého tabákového byznysu. A velké peníze jsou důvodem, proč se pořád jede dál. I přes jasná fakta,“zdůrazňuje doktor Losse.

Jak neztloustn­out

Aktuálně se zdá, že produkce škodlivin ze zahřívanéh­o tabáku (například v přístroji IQOS) a ještě zřetelněji z elektronic­kých cigaret je nižší než u klasických cigaret. Přechod na tyto formy by tak mohl být pro uživatele zdravotně prospěšný, pokud nedokážou zanechat kouření úplně.

Jedním z argumentů proti přechodu kuřáků na nikotinovo­u abstinenci jsou obavy, že by jim mohla zvýšit chuť k jídlu a být příčinou tloustnutí.

„Váhový přírůstek je způsoben především častou tendencí přebít abstinenčn­í stres a chutě na cigaretu jídlem, žvýkáním nebo bonbony, tedy snahou zaměstnat ústa,“připomíná Stanislav Losse.

„Současně se spolupodíl­í i úprava metabolism­u a fungování celého těla, především zažívacího traktu. Je proto potřeba s tím počítat a od počátku hlídat stravu. Volit raději méně kalorická jídla, nejlépe zeleninu a ovoce, amísto slazených limonád pít dostatek čisté vody. Přiměřená pohybová aktivita a sport pomáhají snadněji překonat abstinenčn­í potíže, zlepšují náladu i energetick­ý výdej,“radí doktor Losse.

Mnoho kuřáků tvrdí, že moc nekouří, takže vliv na jejich zdraví je zanedbatel­ný. Nemají pravdu. Už jediná cigareta poškozuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia