Lidové noviny

Jet, nebo nejet na MS do Ruska

- ONDŘEJ KOPŘIVA

Aktuální špatné vztahy řady západních zemí s Ruskem se promítají i do letošního MS ve fotbale, které pořádají právě Rusové. Ve hře byl i bojkot ze strany anglické reprezenta­ce.

PRAHA Aféra s otravou bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery, k níž v březnu došlo v Salisbury na jihu Anglie, se dotkne i letošního fotbalovéh­o mistrovstv­í světa. V reakci na zasažení nervovou látkou, z níž západní země viní Rusko, se účastníci šampionátu, který v jedenácti ruských městech vypukne v půli června, rozhodli protestně do země nevyslat své politiky či jiné oficiální zástupce.

Tzv. diplomatic­ký bojkot zatím ohlásily Anglie, Island, Dánsko a Polsko, další země jako Švédsko, Austrálie nebo Japonsko jej údajně zvažují.

U Anglie, která s bojkotem přišla nejdříve, to v praxi znamená, že slavnostní zahájení ani zápasy Albionu nebudou přímo na ruských stadionech sledovat členové královské rodiny, ministři či další politici. O silné gesto jde i pod tím úhlem, že princ William je prezidente­m FA, anglické fotbalové asociace, a on i jeho bratr Harry s otcem Charlesem bývají pravidelný­mi návštěvník­y vrcholných fotbalovýc­h akcí.

Není přitom zcela vyloučeno, že nezůstane pouze u bojkotu diplomatic­kého. „Anglický fotbalový tým by měl zvážit svou účast,“pronesla tváří v tvář svému parlamentu britská premiérka Theresa Mayová, jež o vině Ruska na plánované vraždě Sergeje Skripala nepochybuj­e. „Mnoho z nás se na postsověts­kou éru Ruska dívalo s nadějí. Chtěli jsme lepší vztah a je tragické, že prezident Putin si vybral tuto cestu,“řekla Mayová.

Po neúčasti anglického mužstva naMS v Rusku volají i někte- ří poslanci a vysocí politici včetně ministra zahraničí Borise Johnsona, jenž neváhal přirovnat „Putinův šampionát“k Hitlerově olympiádě v roce 1936.

Bojkot anglického týmu se však nyní, dva měsíce před úvodním hvizdem MS, jeví dost nepravděpo­dobně. FA a výběr kouče Garetha Southgatea toto radikální gesto podle britských médií neplánují a své k tomu nakonec řekl i parlament. Když se měl vyjádřit k občanské petici, která požadovala, aby anglický celek do Ruska neodcestov­al, smetli poslanci výzvu ze stolu. „Parlament nemůže rozhodovat o fotbalovém týmu,“stojí v oficiální odpovědi. Zamítnutá petice mimo jiné žádala i uspořádání alternativ­ního šampionátu „pro nás a naše spojence“.

Politika do sportu nepatří

Silná rétorika směrem k MS v Rusku nezaznívá jenom z Británie. Nejmenovan­ý vysoký úředník Bílého domu varoval americké fanoušky, aby do Ruska na mistrovstv­í nejezdili, protože jim zdejší americký konzulát nebude kvůli přetrvávaj­ícím diplomatic­kým sporům schopen zajistit v případě potřeby plnou péči. Polský prezident Andrzej Duda zase avi- zoval, že minimálně slavnostní zahájení turnaje také vynechá. Na to konto však vzkázal hvězdný útočník Robert Lewandowsk­i: „Politika a sport jsou dvě úplně jiné věci.“

S tím však úplně nekorespon­duje letmý pohled do historie fotbalovýc­h bojkotů. Třeba v roce 1966 se MS v Anglii nezúčastni­l celý africký kontinent! Konfederac­e afrického fotbalu (CAF) tehdy radikálně vyjádřila nesouhlas s tím, že zatímco z 16 míst na šampionátu měla Evropa účastníků jedenáct a obě Ameriky pět, o jediné poslední místo se měla poprat Afrika, Asie a Oceánie dohromady. „Byla to otázka cti. Většina kontinentu tehdy v postkoloni­álním období bojovala o nezávislos­t amuseli jsme bránit svou integritu,“vzpomíná na velkolepý bojkot bývalý etiopský funkcionář Fikrou Kidane.

V roce 1934 zase Uruguay odmítla letět do Itálie obhajovat vůbec první titul zMS v historii, vadil jí malý počet evropských týmů, které přijely do Uruguaye o čtyři roky dříve. Indové bojkotoval­i MS v roce 1950 proto, že jim FIFA neumožnila hrát naboso. O osm let později pak Izrael postoupil do finále kvalifikac­e MS, aniž by musel kopnout do míče, neboť jeho soupeři v asijsko-africké zóně Súdán, Indonésie, Turecko a Egypt proti němu odmítli z politickýc­h důvodů nastoupit.

Korupce, doping, anexe

Světový šampionát 2018 vyvolává kontroverz­e už od chvíle, kdy byl Rusku přidělen. Probírala se možná korupce (vždyť bývalý šéf FIFA Sepp Blatter prohlásil, že o pořadatels­tví Ruska bylo rozhodnuto dávno předtím, než došlo k samotnému hlasování!), rasismus na tamějších stadionech, později i ruská anexe Krymu. Tyto debaty navíc rámu- je neustávají­cí debata o systematic­kém dopingu v Rusku, který měl v největší zemi světa fungovat pod taktovkou ministerst­va sportu.

Tyto aféry však půjdou do pozadí, pokud byť jen jeden tým sáhne k bojkotu a do Ruska nepřijede.

 ?? Minulý světový šampionát v Brazílii si princ Harry (uprostřed) nenechal ujít. Letošní šampionát v Rusku však hodlají britští státní představit­elé bojkotovat. FOTO GETTY IMAGES ?? Bez královské rodiny?
Minulý světový šampionát v Brazílii si princ Harry (uprostřed) nenechal ujít. Letošní šampionát v Rusku však hodlají britští státní představit­elé bojkotovat. FOTO GETTY IMAGES Bez královské rodiny?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia