Lidové noviny

K věci hymny II

-

diích událost tak vzácná, že když na nějaký takový narazíte v rubrice „Dopisy“, můžete si být téměř zcela jistí, že ho psal vedoucí vydání anebo nějaký elév, který má shodou okolností vysokou školu.

„Myslím,“píše mi v tom dopise jeho autor Vít Fiala, „že zcela ideálním řešením (předem se omlouvám našim sportovcům) by byla verze, kdy by pěvci zazpívali na současnou melodii slova: ‚Kde domov můj‘, pak by všichni ukázali prstem na zem a pokračoval­i: ‚Zde domov můj.‘ A tím by to všechno skončilo. Bylo by to úderné, jasné a srozumitel­né v trvání cca osmi vteřin. A olympijští činitelé by byli šťastni, jak krásně se to vejde do časového limitu. Kdyby se to zpívalo ve vlasti, tak by to odpovídalo realitě, a kdyby v cizině, tak by se to mohlo pozitivně vysvětlova­t tak, že Čech je všude doma. Byl

Putna

Středa Baldýnský bych rád, kdyby v budoucnost­i, až to národ vezme za své, nebylo zpochybněn­o moje autorství,“obává se správně Fiala, protože ví, že kde je domov náš, duševní vlastnictv­í nic moc neznamená.

Musím říci, že mi to připadá jako strhující nápad. Měl bych však přesto k němu malý pozměňovac­í návrh (jímž bych se, hihi, samozřejmě stal spoluautor­em). Myslím si, že teze pana Fialy o tom, že Čech se cítí všude doma, je chybná. Čech není všude doma, naopak – zdá se, že dnes už není doma ani doma. A potom, v případě některých bojovněji naladěných či nedávno napadených národů by tvrzení „tady jsem taky doma“mohlo navíc zapůsobit jako začátek invaze. Myslím si, že v cizině naopak Češi musí zřetelně označit místo, kde jsou doma, už proto, že ve většině zemí mají jen vágní, či přímo nu-

Čtvrtek

Oliva lovou povědomost o umístění naší krásné země. Zkrátka že bychom měli spojit hymnu s osvětou.

Místo „zde domov můj“by tedy mělo zaznít přesně, kde ten domov jejich je – například „sedm tisíc čtyři sta šedesát pět kilometrů severoseve­rozápadně“, přičemž držitelé zlatých medailí by byli oprávněni zazpívat vzdálenost ke svému domu (pravděpodo­bně v Monaku), ostatní ke geografick­ému středu Česka. Ten se nachází ve vesničce Číhošť na Havlíčkobr­odsku, kousek od místa, z nějž StB odvlekla a pak umučila faráře Toufara.

Ano, tam někde je domov náš. TOMÁŠ BALDÝNSKÝ

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia