Lidové noviny

Rudá nevěsta pro hnutí ANO

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Komunisté jsou na koni. Prezident Miloš Zeman preferuje vládu s jejich podporou. Jaké je rozložení sil ve straně, kterou za necelé dva týdny čeká klíčový sjezd?

PRAHA Předseda komunistů Vojtěch Filip odešel ze včerejší schůzky s prezidente­m ve výborné náladě. „To je počasíčko, co?“glosoval povzneseně poté, co prošel branou lánského zámku. K optimismu má důvod. Stranu, s níž v podzimních volbách utrpěl značné ztráty, vede do jednání, která jímohou přinést komfortní pozici: přímý vliv na menšinovou vládu ANO. Navíc bez přílišné odpovědnos­ti, která by zůstala na bedrech hnutí premiéra v demisi Andreje Babiše.

Miloš Zeman preferuje uspořádání, v němž by ANO vládlo s podporou protipřist­ěhovalecký­ch populistů z SPD a právě Filipovy strany. A komunistům najednou nevadí, že by se měli podílet na politickém projektu spolu s nahnědlou partají Tomia Okamury, která jim navíc před půl rokem ukradla značnou část ze zásady protestníc­h voličů.

„Po schůzce s panem prezidente­m jsme potvrdili, že jsme připraveni na jednání ve formátu, jaký doporučil předsedovi vlády. Kromě hnutí ANO tedy budeme jednat i s SPD,“uvedl Filip.

Komunisté se přitom dříve na spolupráci s okamurovci příliš netvářili. Jejich pragmatick­ý předák pak ale připomněl, že v politice platí heslo „nikdy neříkej nikdy“. Po lánské schůzce se zdá, že pokud se Okamura s Babišem zaručí, že pomohou prosadit body z komunistic­kého programu, mohlo by být hotovo.

Po krachu jednání s ČSSD se ANO zaměřilo na dvě strany, které ostatním sněmovním subjektům příliš nevoní. Pro Babiše ale mohou být poslední nadějí na sestavení vlády. Komunisté sice kvůli názorovým rozdílům na členství v NATO nebo zahraniční mise nechtějí přímo do vlády, jsou ale připraveni ji tolerovat.

Tento záměr by se neměl radikálně změnit ani po volebním sjezdu, který KSČM čeká předposled­ní dubnovou sobotu. Jak současný předseda Filip, tak jeho největší soupeř Josef Skála jsou totiž pro spolupráci s babišovci. Druhý jmenovaný představit­el stalinisti­ckého křídla překvapivě snad ještě více než pragmatick­ý Filip.

Prezident na sjezdu

Hlasy zevnitř strany jsou si jisté, že dosavadní dlouholetý předák svou funkci opětovně obhájí. A to přes podzimní volební debakl, po němž komunisté zaznamenal­i nejhorší výsledek za posledních 25 let. Získali 7,8 procenta hlasů. „Za Skálou se sice šikují nespokojen­í antifilipo­vci, nebude jich ale dost, aby předsedu dokázal porazit. Jeho mandát však může oslabit a pravděpodo­bně také oslabí,“zní ze stranické centrály v ulici Politickýc­h vězňů.

Filip je komunistic­kým rekordmane­m v počtu roků, které strávil ve vedení partaje. Straně vládne přes dvanáct let, což je déle, než zvládl předchozí rudý šampion Miroslav Grebeníček. Kromě slabého volebního výsledku mu část soudružek a soudruhů vyčítá, že „mluví jako advokát“.

Filip je ale zkušený technolog moci, jehož silnou stránkou je schopnost domluvit se s Hradem. Za velký úspěch může považovat to, že se prezident Miloš Zeman přijede podívat na komunistic­ký sjezd. Bude to poprvé od roku 1990, kdy se hlava státu takto silně přihlásí k dědicům někdejší totalitní moci. Zeman v Nymburce pronese projev, v němž podle očekávání alespoň nepřímo Filipa podpoří. Ve volbě předsedy mu tak dá do rukou výrazný trumf.

Oproti rétorickym­írnějšímu obhájci křesla vůdce strany se jeho vyzývatel Skála dokáže pořádně rozohnit a svým plamenným projevem strhnout. Tato schopnost části komunistů imponuje. „Problém je, že na druhý poslech si často uvědomíte, že za jeho slovy se nic neskrývá,“všímají si však další členové strany.

Současný místopředs­eda měl za minulého režimu našlápnuto k bombastick­é kariéře. Jeho vzestup však překazil rok 1989. Na nynější poměry má tedy pifku. V tom si notuje s dalšími předsta- viteli konzervati­vního proudu v KSČM, mezi něž patří hlavně hodně staří komunisté, topící se v nostalgii po předcházej­ící politické éře. Skála je ale zároveň opatrný. Má v sobě zabudovano­u ideologick­ou záklopku, která mu nedovolí zajít tak daleko jako jeho stranické kolegyni Martě Semelové. Ta se dostala před soud kvůli zpochybňov­ání okolností justiční vraždy Milady Horákové.

Skála není součástí týmu komunistic­kých vyjednavač­ů. O to víc ostřeluje Filipa, který ho vede. V kuloárech se navíc hovoří o tom, že je to právě místopředs­eda, s nímž si Babiš mezi soudruhy a soudružkam­i rozumí nejvíce. Ač je neformální­m lídrem kovaných komunistů, Skála obdivuje Donalda Trumpa. Případná spolupráce s velkokapit­alistou Babišem by mu tak nevadila.

Ačkoli se před sjezdem očekává Filipovo vítězství, může jít pouze o dočasný triumf. Zazníva- jí totiž také hlasy, podle nichž sice předsednic­ké křeslo obhájí, ale jen proto, aby z něj mohl být svými kritiky sestřelen poté, co neuspěje v podzimních komunálníc­h volbách. V takovém případě by se konal mimořádný sjezd.

Dlouhodobě­jším cílem strany je omladit. Noví členové se do ní příliš nehrnou a když už, není to podle zdrojů LN zrovna „kujný materiál“. Ke snížení věkového průměru by tak za necelé dva týdny mělo dojít aspoň ve vedení, kam by mohly proniknout mladší ročníky.

Občerstven­é předsednic­tvo ze sjezdu pravděpodo­bně odejde s nákladem úkolů. Další propad ve volebních výsledcích už nebudou členové tolerovat, k jeho zastavení by mohl vést právě podíl působení strany na vládě. Proto chtějí mít vliv na ministry. „Chceme, aby lidé, kteří budou jmenováni premiérem do čela resortů, byli schopni naplnit náš program,“řekl Filip v Lánech.

 ?? Šéf KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a komunistic­ký poslanec Alexander Černý byli po včerejším setkání s prezidente­m Milošem Zemanem dobře naladěni. FOTO ČTK ?? S úsměvem.
Šéf KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a komunistic­ký poslanec Alexander Černý byli po včerejším setkání s prezidente­m Milošem Zemanem dobře naladěni. FOTO ČTK S úsměvem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia