Lidové noviny

Západ chystá úder na Asada

- MILAN ROKOS

WASHINGTON/PRAHA Potrestání syrského diktátora Baššára Asada za údajný chemický útok ve městě Dúmá se zdá být hotovou věcí. Některé evropské aerolinky už proto oznámily, že kvůli nebezpečí raket vystřelený­ch ze země nebo lodí odklonily trasy svých letů ve Středomoří.

Letečtí dopravci tak reagovali na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o blížící se odvetě za opětovné použití chemických zbraní v Sýrii. Trump strávil úterý plánováním vojenského zásahu se svými bezpečnost­ními poradci, veřejně se ale zprvu nevyjadřov­al.

Prohlášení k Sýrii nechal na katarském emírovi, který byl v USA na oficiální návštěvě: „Já i prezident (Trump) se shodujeme, že utrpení syrského lidu musí skončit. Nemůžeme tolerovat válečného zločince, někoho, kdo zabil více než půl milionu svých vlastních lidí,“citoval deník New

Největší letecké základny v Sýrii

York Times emíra Tamima bin Hamada Sáního.

Spojené státy věří, že je v útoku, který by mohl přijít koncem týdne, podpoří spojenci. Nejmenovan­í představit­elé Trumpovy administra­tivy zmínili tři státy: Francii, Velkou Británii a Katar. Posledně jmenovaný stát dlouhodobě podporuje rebely bojující proti Asadovi, francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron zase v únoru slíbil, že Paříž při příštím použití zakázaných zbraní zasáhne.

Britská premiérka Theresa Mayová v minulých dnech ostře odsoudila útok v Dúmá a odpo- vědnost za něj přisoudila Asadovi. Včera Mayová podle zdrojů blízkých britské vládě řekla, že je připravena schválit účast své země ve vojenské akci a že nehodlá předem žádat britský parlament o schválení.

Loni USA Rusy upozornily

Syrský režim se opírá o podporu i přítomnost íránských a ruských poradců. Rusko proto do Bílého domu vzkázalo, že sestřelí každou raketu letící na Sýrii a zaútočí i na místa, odkud byly vypáleny. Když loni Trump překvapivě nařídil bombardová­ní syrské letecké základny jako odvetu za chemický útok v Chán Šajchúnu, použili Američané své loďstvo ve Středomoří.

Nyní mají USA ve Středomoří dva použitelné torpédobor­ce: lodě U.S.S. Porter a U.S.S. Donald Cook. Druhá jmenovaná loď už v pondělí opustila přístav v Larnace, kde dosud kotvila. Obě je možné využít k odpálení střel Tomahawk, jimiž USA útočily na syrskou základnu vloni.

Pokud by se tedy situace opakovala a Rusové splnili své výhrůžky, museli by jít do přímého střetu s Američany. Podle analytika Henninga Rieckeho z Německé rady pro zahraniční vztahy se to ale nestane. Riecke na serveru Deutsche Welle připomněl, že při loňském útoku na leteckou základnu Američané dali Rusům vědět předem. „Je pravděpodo­bné, že je opět budou informovat,“říká analytik s tím, že Asadovi spojenci Rusko a Írán teď čekají, co Trump udělá.

Riecke je zároveň přesvědčen, že se americký prezident nebude chtít nechat zatáhnout do válečného konfliktu, podobně jako tomu bylo v minulosti například v Afghánistá­nu. Trump ostatně v předvolebn­í kampani opakovaně horoval za stahování amerických sil ze zahraničí a razil heslo „Amerika na prvním místě“.

Včera ale Trump na Twitteru ostře reagoval na ruské prohláše- ní o odvetě za případný útok: „Rusko hrozí sestřelení­m všech raket vypálených na Sýrii. Připrav se, Rusko, protože (rakety) přijdou, pěkné a nové a ‚chytré‘! Neměli byste být partnery toho plynem vraždícího zvířete, které zabíjí vlastní lidi a raduje se z toho,“napsal šéf Bílého domu. Americké ministerst­vo obrany odmítlo jeho výroky komentovat. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovov­á pak Washington obvinila ze lží a ze snahy o zahlazení stop v Dúmá.

Asi hodinu poté ale Trump tweetoval opět, tentokrát v opačném duchu – Kremlu navrhl ukončení závodů ve zbrojení a pomoc v ekonomice. Vzájemné vztahy obou mocností přitom označil za vůbec nejhorší, včetně období studené války.

„Připravte se na pěkné, nové a chytré rakety,“vzkázal Rusku a Sýrii americký prezident Donald Trump. Odveta za chemický útok je otázkou dní.

Veta rezolucí k Dúmá

Vyšetřován­ím údajného chemického útoku v syrském Dúmá se zabývala i Rada bezpečnost­i OSN. USA i Rusko si tam vzájemně vetovaly rezoluce – Kreml nabízel, že zajistí bezpečnost vyšetřovac­ímu týmu Mezinárodn­í organizace pro zákaz chemických zbraní, odmítl ale, aby odborníci vyšetřoval­i i to, kdo za chemickým útokem stál. USA pak požadovaly vytvoření mezinárodn­í expertní komise, která by se celým případem zabývala.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia