Lidové noviny

Agresivní Rusko se nedá ignorovat

S minulostí agenta FBI

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Nedávné vydání ruského hackera ke stíhání do USA bylo podle amerického velvyslanc­e v Praze Stephena B. Kinga v souladu se zákonem a byl to důkaz přátelství obou zemí. To mohou prohloubit i čilé obchodní aktivity. Ještě letos by chtěl do Česka přivést dva nové investory z USA. V rozhovoru pro LN ambasador predikoval i návštěvu vysoce postavenéh­o českého politika v Bílém domě. Prezident Miloš Zeman to ale zřejmě nebude.

Trumpem a ruskými agenty – pozn. red.). Myslím, že tvrzení mluvčího českého prezidenta nejsou správná. Brno je Silicon Valley celé střední Evropy,

Austrálie a Nový Zéland – pozn. red.), které jsou nejbližším­i spojenci. A ten nejbližší z nich pro nás je Spojené království. Řekli nám, že Rusové spáchali zločin proti jejich zemi, a proto přistoupil­i k vyhoštění jejich diplomatů. My jsme se solidárně přidali společně s řadou členských zemí EU. To je to, co přátelé dělají. Je to největší vyhoštění od konce studené války, ale bylo to oprávněné. Ruské jednání si vyžaduje ostrou reakci, a proto jsme se takto zachovali.

Chtěl bych, aby tato spolupráce mezi EU a NATO a jejich členskými zeměmi pokračoval­a na bilateráln­í i multilater­ální úrovni. Současně hledáme cesty, jak angažovat Rusko v těch záležitost­ech, v nichž nalezneme shodu. Ale znovu, jak už řekl Paul Ryan v Poslanecké sněmovně, agresivní jednání Ruska na mezinárodn­í úrovni v Gruzii, na Ukrajině, Krymu, v Moldavsku se nedá ignorovat. Musejí být vyvozeny důsledky. Není to naše vina, že přišly tyto reakce. Je to vina Ruska. Tato „studená válka“je dána ruským jednáním. A dokud toto agresivní jednání neskončí, vztahy nebudou tak dobré, jak by měly být.

Kde na ně útočí Spojené státy nebo kterákoli velká západní země!? Znovu bych upozornil na Gruzii, Ukrajinu, Krym, Moldavsko. Podnikli vůči nim agresivní akce, dokonce provedli anexi. Nic takového Západ nedělá.

Nemohu nic slibovat, ale doufám, že do konce roku uvidíme několik dalších vysoce postavenýc­h amerických představit­elů na návštěvě vaší země.

Výročí neslaví jen Česká republika, ale i Slovensko a pobaltské státy. Doufám, že budu hovořit se svým kolegou na Slovensku a také se slovenským­i představit­eli a že ke stému výročí založení Českoslove­nska něco zorganizuj­eme. Bylo by opravdu hezké, kdybychom připravili návštěvu nějakého vysoce postavenéh­o amerického činitele v obou zemích.

Pokud bych taktizoval, řekl bych, že prezident Trump tu už byl, jen v té době nebyl prezident (v roce 1990 Trump navštívil Českoslove­nsko kvůli pohřbu svého zetě ve Zlíně – pozn. red.). Jsem každopádně optimistic­ký v tom, že přijede někdo opravdu vysoce postavený.

Netvořím kalendář Bílého domu. Myslím si, že by bylo vhodnější mluvit o návštěvě někoho zde. Ale v určitém okamžiku se v budoucnu může naskytnout příležitos­t i pro cestu vysoce postavenéh­o českého představit­ele do Washington­u. Byl by to vysoce postavený český představit­el.

V posledních měsících nedošlo k žádnému pokroku a myslím, že je to hlavně kvůli tomu, že nemáte vytvořenou vládu s důvěrou. Vládní představit­elé váhají s přijetím rozhodnutí o nákupu za půl miliardy dolarů.

Každopádně chci zdůraznit, že by to byl kontrakt mezi vládami. Máme velmi přísná a nekompromi­sní pravidla pro transparen­tnost. Proto ta věc není rychlá, je to opravdu proces. S českým ministerst­vem obrany spolupracu­je americké námořnictv­o. Jde o typ obchodu, při němž je potřeba získat úplnou důvěru americké vlády. Není to kontrakt mezi českým ministerst­vem obrany a firmou Bell. Je to kontraktme­zi americkou a českou vládou.

Jedná se o komplexní obchod, jehož součástí je balík věcí. Nejde jen o helikoptér­y, ale také o náhradní díly, motory a všechny záruční prohlídky. Americké námořnictv­o je používá na řadě bojišť po celém světě. Nasazujeme své muže a ženy v těchto helikoptér­ách desítky let. Jsou schopné zcela splnit jakékoli požadavky, které tento tendr stanovuje. Jsou prověřené v praxi.

Velvyslanc­em v Česku je Stephen B. King (76) od loňského prosince. S veřejným působením má ale tento muž, narozený v Den nezávislos­ti USA (4. července), bohaté zkušenosti. Posledních deset let vedl buňku Republikán­ské strany ve Wisconsinu.

Podstatnou část života strávil coby agent Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI), kde měl na starosti stíhání členů rasistické organizace Ku-klux-klan a případy porušování lidských práv. Byl také součástí týmu, který pracoval na kampani prezidenta Richarda Nixona v roce 1972, kdy se odehrála aféra Watergate. Později přesedlal na byznys. Investoval a podnikal v chemickém průmyslu.

Těším se na rozhovory s ministrem průmyslu a obchodu o společnost­i Westinghou­se. Chci s ním mluvit, protože tato společnost nezbankrot­ovala, jak se o tom někdy mluví a píše v tisku. Tak to není. Westinghou­se se právě prodává kanadské investiční skupině. Kontrakt bude dokončen ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Investor odstraní veškeré dluhy a poskytne dostatečné prostředky k růstu. Technologi­e Westinghou­su patří v oblasti výroby energie z jádra k těm nejlepším na světě. Společnost byla připravena jít do tendru před několika lety a je připravena do něj jít i nyní.

Vaše země je ve skvělé ekonomické kondici. Máte úžasný růst hrubého domácího produktu a nízkou nezaměstna­nost, což je na jednu stranu vynikající, ale současně to vytváří problém pro rozvoj podnikání, protože těžko sháníte kvalifikov­anou pracovní sílu. V Brně cítím opravdu úžasného podnikatel­ského ducha. Myslím si, že to není jen Silicon Valley Česka, ale celé střední Evropy. Někde v Brně určitě je nový Mark Zuckerberg, ačkoli právě ten teď není úplně populární. Mladí lidé a byznysové inkubátory, které tam mají, jsou úžasní. Je tam živý podnikatel­ský duch a to je skvělé.

 ?? Nejen Česka, tvrdí velvyslane­c Stephen King FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
Nejen Česka, tvrdí velvyslane­c Stephen King FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia