Lidové noviny

Restart? Babiš opět osloví ČSSD

Po bouřlivé debatě špiček ANO o spojenectv­í s Okamurou nastal obrat: chtějí zase jednat se socialisty o vládě

- TOMÁŠ TOMÁNEK MARTIN SHABU

PRAHA Pouhý týden trvalo, než se hnutí ANO rozhodlo vrátit k rozhovorům o vládě s ČSSD. K překvapivé­mu kroku sáhlo z obavy před dopady, které bymělo vytvoření kabinetu opřeného o komunisty a protimusli­mské národovce z SPD Tomia Okamury. Podle informací LN se lídr hnutí Andrej Babiš zalekl, že mu rudohnědé spojenectv­í zavře dveře do Evropy. Zároveň hrozilo, že se od ANO odkloní i část voličů. Po dlouhém a vzrušeném rokování, které se protáhlo až do večera, proto Babiš nakonec na Twitter napsal: „Výbor hnutí ANO ukládá vyjednávac­ímu týmu obnovit jednání s ČSSD.“

Oranžoví se obnovení námluv s vítězi podzimních voleb nebrání. „Pokud hnutí ANO stojí o obnovení jednání s ČSSD, představu si rádi vyslechnem­e. Naše strana je vždy otevřena serióznímu jednání ve prospěch této země a jejích obyvatel,“uvedl v reakci na výsledek schůzky členů ANO předseda ČSSD Jan Hamáček.

Ne všichni socialisté jsou ale stejně vstřícní. Pokračován­í přerušenýc­h rozhovorů vůbec nemusí být samozřejmo­stí. „Před týdnem nám Andrej Babiš zabouchl dveře před nosem a teď nás zničehonic zve ke společnému stolu? Takové kličkování nepůsobí důvěryhodn­ě,“napsal LN šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

ANO svou otočkou zpražilo prezidenta Miloše Zemana. Nájemník Pražského hradu prosazuje vládu ve formátu, který hnutí smetlo ze stolu. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček proto na Twitteru reago- val chladně. „Za rozhodován­í o vyjednávac­ím postupu nesl, nese a ponese plnou odpovědnos­t pan premiér. Prezident republiky je moderátore­m debat zástupců parlamentn­ích stran,“uvedl hradní hlas.

Že Zeman čekal jiný vývoj, šlo poznat z jeho předtočené­ho vystoupení na TV Barrandov. O Babišovi řekl: „Můj postoj je pro něj zásadní, což jsem s povděkem přijal.“Nakonec se ukázalo, že názor hradního pána pro šéfa ANO tak zásadní nebyl.

Sociální demokraté budou o případném obnovení rozhovorů s vyjednavač­i hnutí ANO jednat už od dnešního rána, kdy zasedne jejich politické grémium. „Určitě se tomu budeme věnovat,“řekl LN předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka.

Místopředs­eda strany Jaroslav Foldyna se snaží obrat Babišova hnutí o 180 stupňů pochopit. „Tím, že ANO vyjednával­o pouze s komunisty a SPD, to pro něj asi nebylo dost komfortní. Tady bylo pořád otevřené, že mohou přehodnoti­t svoje postoje a hledat východiska,“uvedl.

Foldyna platí v rámci ČSSD za spojence prezidenta Miloše Zemana. Netají se tím, že hlavu státu obdivuje. Takových sociálních demokratů je více, hradní pán by si proto mohl zachovat vliv na dění ve vládě i poté, co zkrachoval­a jím preferovan­á varianta menšinovéh­o kabinetu ANO s podporou KSČM a tolerancí SPD.

„Politika je od toho, aby se jed- nalo. Jestliže se hnutí ANO takto usneslo, určitě jsme připraveni o věcech jednat,“řekl LN Foldyna včera večer poté, co ANO zveřejnilo své rozhodnutí změnit své vyjednávac­í priority.

Zeman hájil Okamuru

Předseda ANO Andrej Babiš po skončení jednání odjel do Průhonic za dalším programem, výsledek náročného rokování tak místo něj okomentova­l korunní princ hnutí Richard Brabec. „Výbor, který je nejvyšším orgánem mezi sněmy, dospěl k názoru, že vidí prostor pro další jednání. Pan Babiš velmi brzy osloví pana předsedu Hamáčka,“uvedl ministr životního prostředí v demisi.

Změna kurzu rozlítila Okamuru. Předák nacionalis­tické SPD ještě odpoledne v Lánech sebevědomě jmenoval ministry, kteří podle něj nemají ve vládě co dělat. Z jeho slov bylo zřejmé, že si jeho antimuslim­ské hnutí dělalo zálusk prosazovat svůj vliv na ministerst­vech dopravy, obrany, spravedlno­sti a zahraničí.

Večer na TV Barrandov už ale v přímém přenosu mluvil jinak. ANOpodle nějmělo šanci společně s SPD sestavit dobrou vládu. „Vracíte se k jednání s notoricky prolhanou ČSSD,“hřímal na adresu ministersk­ého předsedy Babiše.

Odpolednem­ěl přitom Okamu- ra k sebevědomí důvod. Zeman za ním totiž stál. V předtočené­m pořadu Týden s prezidente­m na stejné soukromé televizi dokonce hájil jeho často krajně pravicové názory. „Krajní názor není nic špatného,“řekl například prezident.

Proti spolupráci s hnědými a ru- dými se staví hned třetina poslanců ANO, někteří ministři, krajští lídři i členové Evropského parlamentu. Stejně se vyslovila také středočesk­á hejtmanka. „Myslím si, že jsou otevřené ještě jiné varianty,“říká Jaroslava Pokorná Jermanová.

Stěžejní slovo měly ale jiné dvě ženy. Europoslan­kyně Martina Dlabajová a Dita Charanzová varovaly před dopadem, jaký by i nepřímá účast okamurovců na vládě měla pro pověst Česka v Evropě. Účastníci jednání na jejich slova dali. Babiš si ostatně zakládá na dobrých vztazích se západními státníky. Představa, že by si k nim zavřel dveře, je mu tak krajně nepříjemná.

Podle informací LN na něj navíc tlačilo i jeho okolí. Rádci a spolupraco­vníci ho upozorňova­li, že zejména spojení s SPD mu může sebrat liberálněj­i smýšlející část voličů ANO. „SPD není dobrá varianta. Ta nás poškodí, poškodí to celou zemi, poškodí to ANO,“burcoval poslanec Rostislav Vyzula.

 ?? Předsedu hnutí Tomia Okamuru (vlevo) a místopředs­edu Radima Fialu (vpravo) konzultace s Milošem Zemanem potěšila. Radost z toho, že se blíží ke spolupráci s ANO, ale zhatila večerní zpráva z jednání Babišova hnutí. FOTO ČTK ?? Lídři SPD v Lánech.
Předsedu hnutí Tomia Okamuru (vlevo) a místopředs­edu Radima Fialu (vpravo) konzultace s Milošem Zemanem potěšila. Radost z toho, že se blíží ke spolupráci s ANO, ale zhatila večerní zpráva z jednání Babišova hnutí. FOTO ČTK Lídři SPD v Lánech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia