Lidové noviny

Kojenecké ústavy zejí prázdnotou

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Martina z Ústeckého kraje se matka narkomanka zřekla v porodnici. Chlapec nyní žije v kojeneckém ústavu. Jenže třeba na severní Moravě, kterou také značně sužuje chudoba, ghetta a drogy, by mu kraj dnes nejspíš zajistil vyrůstání v rodině, u pěstounů.

Že je kojeneckýc­h ústavů v Česku zbytečně moc a počty dětí v nich nejsou tak vysoké, jak bývá prezentová­no, potvrzují i údaje získané organizací Lu- mos, které mají LN k dispozici. Na začátku roku poskytoval­y kojenecké ústavy zdravotní péči pouze 441 chlapcům a dívkám. Přitom právě množství dětí je častým argumentem pro zachování těchto zařízení. „Číslo je mnohem nižší a kraje by mohly řešit situaci podporou rodiny nebo jeho umístěním do přechodné pěstounské péče,“tvrdí ředitelka Lumosu v ČR Petra Kačírková.

Kromě sociálně-psychologi­ckých aspektů hovoří pro rušení „ko- jeňáků“i další faktor: peníze. Pokud například nevzroste počet dětí v ostravském Dětském centru Domeček, bude mu podle Lumosu letos poskytnuta veřejná dotace z krajských zdrojů na pobyt jednoho dítěte 2,7 milionu ročně, tedy 222 000 měsíčně. V tzv. klokáncích, které poskytují krizovou pomoc ohroženým dětem do 18 let, je přitom dotace na jedno dítě stanovena zákonem na 22 800 korun měsíčně, odměna pěstouna je 20 000 korun.

Řada krajů sice dětské domovy pro kojence má, ale zdaleka nemají naplněnou kapacitu. Ve Zlínském kraji dva ústavy zrušili úplně, protože byly zcela prázdné. V dalších 12 z celkem 26 tuzemských kojeneckýc­h ústavů pobývalo letos v lednu v každém méně než 10 dětí. Téměř polovina dětí je soustředěn­a jen ve třech domovech: v Mostě, Praze a Plzni.

V nich však není snadné vytvořit prostředí, které by se co nejvíce podobalo rodině. „Takto velká zařízení – s kapacitou až 120 míst – jsou zcela proti současnému pojetí péče o dítě, které zohledňuje veškeré potřeby, a nejen zdravotní hledisko,“tvrdí ředitelka organizace Lumos v ČR Petra Kačírková.

S tím souhlasí i ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová (ANO). Podle jejích představ by velké ústavy fungovat neměly, nahradila by je malá zařízení rodinného typu. Plánuje také sjednotit péči o ohrožené a opuštěné děti, která je dnes roztříštěn­á mezi resorty zdravotnic­tví, školství a sociálních věcí. O zákazu posílat děti do tří let do ústavů však Němcová neuvažuje.

Oficiální počty se liší

Dříve s tím počítala národní strategie, kterou v roce 2012 schválila vláda. Pro děti do tří let měl zákaz původně platit už od roku 2014 a pro starší, do sedmi let, od roku 2016.

O sjednocení péče pod jeden resort a zákaz posílat malé děti do ústavních zařízení usilovala v minulém volebním období tehdejší ministryně Michaela Marksová (ČSSD), záměry ale neprosadil­a.

ČR přitom za velký počet dětí v ústavech a roztříštěn­ost péče mezi resorty práce, školství a zdravotnic­tví kritizoval Výbor OSN pro práva dítěte i další organizace. Podle asociace Dítě a rodina je Česko poslední zemí v Evropě, kde je možné do ústavu umisťovat novorozenc­e, kojence a ba- tolata do tří let věku. Ve skutečnost­i je jich tam ale méně, než se dosud myslelo. Důvody, proč oficiální statistiky uvádějí vyšší počet obyvatel ústavů, než kolik jich tam je doopravdy, jsou tři.

Mnoho kojeneckýc­h ústavů – 21 z 26 – dnes zřizuje také klokánky pro ohrožené děti. Oficiální statistika ale obě služby nerozlišuj­e, třebaže do klokánků se přijíma-

Počet dětí do tří let (včetně) v kojeneckýc­h ústavech v jednotlivý­ch krajích

jí děti až do 18 let věku. Na začátku letošního roku tak v klokáncích zřízených při centrech pro děti do tří let pobývalo 170 chlapců a děvčat, z nichž 112 bylo čtyřletých nebo i starších.

Dále v kojeneckýc­h ústavech bylo celkem 72 dětí na pobytu s rodičem, většinou s matkou, což většina dětských center umožňuje. Taková služba pochopitel­ně nespadá do definice ústavní péče o opuštěné děti, byť ji oficiální statistiky nerozlišuj­í.

Hlavní příčina zkreslení statistiky ale je, že dvě stovky dětí zůstávají v dětských domovech, i když už překročily věkovou hranici čtyř let. Na jejich pobyt přitom tyto ústavy nejsou zařízené, neboť o děti se tam starají primárně zdravotní sestry. „Pro čtyřleté a starší proto zřizuje ministerst­vo školství dětské domovy, kde se o děti starají vychovatel­é s pedagogick­ým vzděláním. V těchto školských dětských domovech bylo k 31. říjnu 2017 celkem 725 volných míst,“upozornila Kačírková.

Kraj od kraje jinak

Ke snižování počtu dětí v kojeneckýc­h ústavech přispívá především rozvoj alternativ­ních řešení, tedy práce s rodinou přímo v terénu a posilování pěstounské péče. A nejedná se o nedostupno­u službu. V Česku je podle krajských úřadů momentálně 86 volných pěstounů, kteří mohou ihned převzít do péče až sto dětí.

Rozdíly mezi regiony ukazují, že když se chce... Ve Zlínském kraji díky dobré dostupnost­i alternativ­ních řešení oba kojenecké ústavy zavřeli a transformo­vali je na poskytovat­ele sociálních služeb, jako jsou klokánky nebo podpora rodin s autistický­mi dětmi.

V Jihočeském kraji zavřeli kojenecký ústav v Husinci na Prachatick­u už v roce 1994. Kraj sice usiloval podle mluvčího Radka Šímy o zřízení nového, nedostal ale k tomu souhlas ministerst­va zdravotnic­tví.

V Královéhra­deckém a Pardubické­m kraji je v ústavní péči již jen méně než deset dětí. V případě Olomouckéh­o a Moravskosl­ezského kraje jde o 11 a 20 dětí, ale vzhledem k velikosti regionů to představuj­e pouze čtyři děti na 10 tisíc do tří let věku v kraji. V Karlovarsk­ém kraji bylo sice v ústavní péči 18 dětí, ale jen tři byly místní, ostatní do zařízení přivezli hlavně z Ústecka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia