Lidové noviny

ANO a SPD? Byznysmenů­m by to vadilo

-

PRAHA Podnikatel­é se bojí, že pokud by se kabinet opřel o hlasy komunistů a okamurovců, pověst Česka v zahraničí by tím utrpěla. „Podpora SPD by nebyla dobrým řešením,“varuje dopravní magnát Radim Jančura.

Podnikatel Jančura přišel před rokem s jasným vzkazem: Andrej Babiš by měl být příštím premiérem. Stalo se. Majitel sítě žlutých autobusů a vlaků ale není spokojen. Vadil mu směr, jakým se až do včerejšího večera ubírala sáhodlouhá jednání o nové vládě. Vypadalo to, že by Babišovo hnutí mohlo svůj menšinový kabinet opřít o komunisty a pravicové extremisty z SPD Tomia Okamury. Takové uspořádání by si přál prezident Miloš Zeman.

Jančura však Babiše před spojením s nahnědlou partají varoval. „Podpora SPD by nebylo dobré řešení,“nabádá premiéra nositel titulu Podnikatel roku 2005.

Šéf společnost­í RegioJet a Student Agency není mezi byznysmeny jediný, komu by vadilo, kdyby se vznikající vláda opřela o SPD. Z tohoto směru vyjednáván­í byl rozčarován také movitý filantrop Karel Janeček. „Po volbách jsem se vyjádřil, že spojení ANO s SPD a komunisty by bylo tou nejhorší možností. Pitomé je, že k tomu směřujeme,“řekl včera LN ještě před večerním jednáním vedení ANO.

Miliardář se obával, že by to poškodilo pověst Česka v zahraničí. „Nebudeme vnímáni jako současné Polsko, ale blížíme se tomu,“dodal Janeček. Spolumajit­el finanční společnost­i RSJ proto uvažoval, že by se situaci pokusil změnit. Je připraven vydat prohlášení, v němž by členy Babišova hnutí nabádal, aby od spojení s komunisty a SPD ustoupili. „Zkusil bych apelovat na ty rozumnější lidi v ANO,“popsal svůj záměr Janeček.

Před volbami v roce 2013 vyzývalo hned několik nositelů ocenění pro podnikatel­e roku k volbě Babišova hnutí. Kromě Jančury se pod společné prohlášení podepsal také majitel společnost­i Linet Zbyněk Frolík. Ten by ale na rozdíl od majitele dopravního impéria nebyl spojením s SPD znepokojen.

„Přes veškeré výhrady kminulosti komunistů se nyní chovají rozumně a myslím si, že SPD více mluví, než nakonec bude i dělat. Riziko, že vrhnou vládu do chaosu, není až tak velké,“řekl LN Frolík. tmn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia